Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Θεσσαλονίκης, έφερε στο προσκήνιο τον Ερνέστ Εμπράρ (Ernest Hébrard) που ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και πολεοδόμος και ο οποίος ξανασχεδίασε την κατεστραμμένη πόλη.
Ο Hébrard αρχικά εργάστηκε στην Ιταλία όπου και είχε τιμηθεί με το “Μεγάλο Βραβείο Ρώμης” για τις εκεί εργασίες του ανάδειξης του ρωμαϊκού μνημειακού πλούτου. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μέλος της γαλλικής αποστολής στην κατεχόμενη τότε Ελλάδα.
Κατά την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε αρχικά με την αποτύπωση των ρωμαϊκών μνημείων της πόλης. Αλλά μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Βενιζέλου ανέλαβε επικεφαλής για την πολεοδομική αναμόρφωση της πόλης. Λίγους μήνες μετά, το 1918, διορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση καθηγητής της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς και μέλος του Ανώτατου Τεχνικού Συμβουλίου και αργότερα το 1927 σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, όταν τότε εκπόνησε ιδιαίτερη μελέτη για την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.
Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου απαγόρευσε την ανοικοδόμηση μέχρι να εγκριθεί ένα σύγχρονο σχέδιο πόλης. Με απόφαση του τότε υπουργού συγκοινωνιών Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ιδρύθηκε η «Διεθνής Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης» με πρόεδρο τον Ερνέστ Εμπράρ, για την εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου. Ο Εμπράρ με την βοήθεια των Άγγλων αρχιτεκτόνων E. Mawson και J. Pleyber και των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Γκίνη, Ζάχου και Κιτσίκη συνέλαβε και ανέπτυξε ένα σχέδιο και το οποίο παραδόθηκε στην Γενική Διοίκηση Μακεδονίας στις 29 Ιουνίου 1918. Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως και χάρη σε πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών υπέστη πολλές μεταβολές, αλλά ήταν μια μεγάλη βελτίωση στην πρωτύτερη κατάσταση της πόλης, και της έδωσε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη αποβάλλοντας το έντονο Οθωμανικό της στοιχείο.
Ο Ερνέστ Εμπράρ επέστρεψε στο Παρίσι το 1930 για λόγους υγείας όπου και πέθανε τρία μόλις χρόνια μετά, το 1933, σε ηλικία 52 ετών.
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και πολεοδόμος Ernest Hébrard
Η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917
Κάπως έτσι ήταν η πόλη μετά την φωτιά
Το ότι η Θεσσαλονίκη έχει την πλατεία Αριστοτέλους το οφείλει στον Ernest Hébrard.
Το σχέδιο του Ernest Hébrard για την πλατεία Αριστοτέλους
————————————–
Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: https://www.nikosonline.gr/category/ελλάδα-2/
————————————-
Διαβάστε επίσης για την Θεσσαλονίκη
- Η Θεσσαλονίκη όπως ήταν στην Ρωμαϊκή εποχή: https://www.nikosonline.gr/η-θεσσαλονίκη-όπως-ήταν-στην-ρωμαϊκή-ε/
- Η ωραιότερη πόλη της Ελλάδας: https://www.nikosonline.gr/η-θεσσαλονίκη-όπως-ήταν-στην-ρωμαϊκή-ε/
- Η πλατεία Αριστοτέλους από ψηλά: https://www.nikosonline.gr/από-ψηλά-όλα-αλλάζουν/
[…] 18 Αυγούστου – Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης: Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Θεσσαλονίκης, έφερε στο προσκήνιο τον Ερνέστ Εμπράρ (Ernest Hébrard) που ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και πολεοδόμος και ο οποίος ξανασχεδίασε την κατεστραμμένη πόλη. Διαβάστε αναλυτικό άρθρο για το πώς κάηκε η Θεσσαλονίκη: https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B… […]