Η μεγαλύτερη Ελληνίστρια

Αυτή η γυναίκα δεν υπάρχει. Είχε βαθιά αγάπη και εκτίμηση για την αρχαία Ελλάδα, σπούδασε Αρχαία Ελληνικά, υπήρξε καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε πανεπιστήμια και το 1973 της δόθηκε η έδρα των Ελληνικών στο περίφημο Collège de France, για πρώτη φορά σε γυναίκα καθηγήτρια.

0
5863

Αυτή η γυναίκα δεν υπάρχει. Είχε βαθιά αγάπη και εκτίμηση για την αρχαία Ελλάδα, σπούδασε Αρχαία Ελληνικά, υπήρξε καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε πανεπιστήμια και το 1973 της δόθηκε η έδρα των Ελληνικών στο περίφημο Collège de France, για πρώτη φορά σε γυναίκα καθηγήτρια.

Μετέφρασε πολλούς Έλληνες κλασικούς συγγραφείς στα γαλλικά και δημοσίευσε πλήθος εξειδικευμένων και μη μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία. Μέσα από τα δεκάδες βιβλία που συνέγραψε, άφησε ένα σημαντικό έργο για όλες τις όψεις του Αθηναϊκού πολιτισμού του 5ου π.Χ. αιώνα: την φιλοσοφία, την ιστορία, την τραγωδία, την κωμωδία, την επίδραση των σοφιστών κλπ.

Ζακλίν ντε Ρομιγί , Jacqueline de Romilly

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί (Jacqueline de Romilly), γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1913 και πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου του 2010. Ήταν Γαλλίδα κλασική φιλόλογος και ελληνίστρια. Από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο των αρχαιοελληνικών σπουδών του εικοστού αιώνα, ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Collège de France, όπως έγραψα και πιο πάνω και η δεύτερη γυναίκα που ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Είναι διάσημη για τις μελέτες της στην αρχαιοελληνική γραμματεία της κλασικής εποχής και εικά στον Θουκυδίδη, καθώς και για το εκτεταμένο έργο της σχετικά με την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας.

Δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια του Μπορντό (1939-1949), της Λιλ (1949-1957) και της Σορβόνης (1957-1973). Στο Collège de France δίδαξε μέχρι το 1984 την εξέλιξη της ηθικής και πολιτικής σκέψης στην Αρχαία Ελλάδα. Υπήρξε επίσης η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres (1975), στην οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987. Διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανικής Ακαδημίας, των Ακαδημιών της Βιέννης, των Αθηνών, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών κ.ά. Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ.

Η μεγαλύτερη Ελληνίστρια, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Jacqueline de Romilly, Γαλλία, Ελλάδα, φιλόλογος, αρχαία Ελλάδα, France, Hellas, Greece, nikosonline.gr

Έχει κερδίσει κορυφαία βραβεία πνεύματος και γραμμάτων, ενώ το 1995 πήρε και τα βραβεία Ωνάσης (Αθήνα, 1995) και ΥΠΑΤΙΑ (Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων 1995). Η μέγιστη διάκριση ήταν η εκλογή της στις 24 Νοεμβρίου του 1988 ως μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας. Έγινε έτσι η δεύτερη γυναίκα μεταξύ των Γάλλων «αθανάτων» μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε «πρέσβειρα του Ελληνισμού».

Η μεγαλύτερη Ελληνίστρια, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Jacqueline de Romilly, Γαλλία, Ελλάδα, φιλόλογος, αρχαία Ελλάδα, France, Hellas, Greece, nikosonline.gr

Στο έργο της ενσαρκώνει μια ουμανιστική αντίληψη του πολιτισμού, με ιδιαίτερη προσήλωση στην πεποίθηση ότι η μελέτη της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί εκπαίδευση στην κατανόηση της ελευθερίας του ατόμου και στην δημοκρατία.

Ζακλίν ντε Ρομιγί , Jacqueline de Romilly

Άρθρα και για άλλους συγγραφείς

Λόρδος Βύρων: Ένας ροκ σταρ στον 19ο αιώνα https://bit.ly/2OTR4MQ

Νίτσε: Ο πιο αμφιλεγόμενος φιλόσοφος https://bit.ly/3abmerQ

Ερρίκος Ίψεν: Ψυχογράφησε τις γυναίκες https://bit.ly/2JdO7W5

Knut Hamsun: Έγινε φιλο-Nazi, έκαψαν τα βιβλία του… https://bit.ly/3dkfw4y

Ernest Hemingway: The Legend https://bit.ly/3bszCYX

Agatha Christie: Η βασίλισσα του εγκλήματος https://bit.ly/2UPQa7W

Kipling: Ο συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων: https://bit.ly/2SoZ7U4

Emily Dickinson: Αναγνώριση μετά θάνατον https://bit.ly/2SopOs7

Sylvia Plath: Διπολική με τάσεις αυτοκτονίας https://bit.ly/2w9zldM

Patricia Highsmith: Μια λεσβία μισογύνης https://bit.ly/37nW2Yz

Colette: Φεμινίστρια, τσαμπουκάς και bisexual https://bit.ly/38sbrbU

J.D Salinger: Έχει γράψει ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία όλων των εποχών https://bit.ly/2HpAuk2

Virginia Woolf: Ερωτικά κακοποιημένη από τα αδέλφια της https://bit.ly/2OW8d8S

Edgar Allan Poe: Τρόμος, φαντασία και ρομαντισμός https://bit.ly/3bBfRiD

Simone de Beauvoir: Η «νυμφομανής λεσβία» https://bit.ly/2SMgfC2

Harold Pinter: “Οι Αμερικάνοι είναι μαζικοί δολοφόνοι” https://bit.ly/31Up3Ku

Αυτές ήταν οι αδελφές Brontë: https://bit.ly/2St1MMB

Η μεγαλύτερη Ελληνίστρια, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Jacqueline de Romilly, Γαλλία, Ελλάδα, φιλόλογος, αρχαία Ελλάδα, France, Hellas, Greece, nikosonline.gr

————————————————

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.