Έχουν περάσει 32 χρόνια και ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι της ληστείας. Και σας μιλάω για την μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης της αμερικανικής ιστορίας. Η αποτίμηση των κλεμμένων έργων, η οποία ήταν αρχικά 200 εκατομμύρια δολάρια, σήμερα άνετα μπορούμε να πούμε ότι ποσόν έχει ανέβει στα 500.000.οοο δολάρια.
Εδώ βλέπουμε ένα άδειο κάδρο, που πριν ήταν το έργο “Η Συναυλία” του Johannes Vermeer. Ένας πίνακας θησαυρός, μια και ο ζωγράφος δεν άφησε πολλά έργα.
Ήταν το πρωί της 18ης Μαρτίου 1990 – ακριβώς πριν από 32 χρόνια – όταν ένας φρουρός ασφαλείας στο Isabella Stewart Gardner Museum της Βοστώνης, είχε μια δυσάρεστη έκπληξη. Μπαίνοντας σε μια από τις αίθουσες του μουσείου βρήκε στο πάτωμα αρκετά κάδρα που από μέσα τους έλειπαν οι ζωγραφικοί πίνακες. Συνολικά έλειπαν 12 έργα τέχνης, άλλα πολύ μεγάλης αξίας και άλλα μικρότερης.
Η αναφορά έλεγε τα εξής: Λίγες ώρες νωρίτερα, οι κλέφτες ντυμένοι ως αστυνομικοί είχαν εισέλθει στο μουσείο, ακινητοποίησαν τους φρουρούς, τους έδεσαν και αφαίρεσαν πολύ βιαστικά τα 12 έργα και έφυγαν. Αυτά τα έργα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων του Rembrandt, του Vermeer, του Manet, του Degas, κ.α. αποτιμήθηκαν από το FBI τότε σε συνολικά 200 εκατομμύρια δολάρια. (σημερινό ποσόν 500 εκατομμύρια δολάρια), καθιστώντας το έτσι, το μεγαλύτερο ενιαίο έγκλημα ιδιοκτησίας στην ιστορία του Αμερικάνικου έθνους.
Είδα στο Netflix το ντοκιμαντέρ “This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist” (Η μεγαλύτερη ληστεία έργων τέχνης στον κόσμο), και θέλω να σας γράψω γι’ αυτήν την περίεργη γυναίκα, την ιδρύτρια του Μουσείου. Την Isabella Stewart Gardner. Διαβάστε τα πάντα εδώ: https://bit.ly/3dWzWTM
Οι άνθρωποι του μουσείου επίτηδες έχουν αφήσει τα άδεια κάδρα στους τοίχους- για να μην ξεχάσει ποτέ ο κόσμος την ληστεία. Είναι σαν να λένε ότι περιμένουν να επιστρέψουν τα έργα στην θέση τους.
Πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, το έγκλημα παραμένει άλυτο
Ένα άδειο καδράκι που κάποτε είχε το έργο του Édouard Manet, “Chez Tortoni”
Το έργο του Τιτσιάνο με την Αρπαγή της Ευρώπης – που είναι και το μεγάλο καμάρι του Μουσείου – ευτυχώς οι κλέφτες το δεν το άγγιξαν. Απ΄ αυτό και μόνο, οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι δεν ήταν και πολύ γνώστες στο τι έπρεπε να κλέψουν.
Αλλά το έγκλημα παραμένει, για ακριβώς 32 χρόνια από σήμερα, ανεπίλυτο.
Δύο από τα πολύ μεγάλης αξίας έργα του Rembrandt, που κλάπηκαν από το μουσείο. Ένα σκίτσο με την αυτοπροσωπογραφία του και ένας πίνακας.
Η Anne Hawley, διευθύντρια του Μουσείου Isabella Stewart Gardner, μιλάει στους ρεπόρτερ το 1990 για τα 13 έργα που κλάπηκαν.
Αυτό είναι το έργο του Edgar Degas που έκανε φτερά…
… και εδώ το περίφημο “Κονσέρτο” του Johannes Vermeer
Η εξωτερική όψη του Isabella Stewart Gardner museum – με την καινούργια προέκταση που έγινε.
Και εδώ είναι ο εσωτερικός κήπος του μουσείου που θεωρείται ένα ζωντανό κόσμημα.
—————————————–
ΚΛΟΠΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ
Οι 10 μεγαλύτερες κλοπές έργων τέχνης: https://bit.ly/3mfxL24
Τα κλεμμένα της Εθνικής πινακοθήκης της Ελλάδας: https://bit.ly/3y93ncA
Η Isabella Stewart Gardner και το μουσείο της: https://bit.ly/3qIBpSw
Η Κραυγή του Munch δεν είναι ένας πίνακας https://bit.ly/3t0K1nR
Vincenzo Peruggia: Ο κλέφτης της Μόνα Λίζα: https://bit.ly/3r0RcKT
Μουσεία Ιδιωτικά και συλλέκτες
Η συλλογή και το σπίτι του κ. Frick: https://bit.ly/2NvAPIz
Το μπλε σπίτι της Frida Kahlo: https://bit.ly/3s1MgGG
Το σπίτι του Αλέξανδρου Ιόλα: https://bit.ly/30XiPcY
Peggy & David Rockefeller: 600 εκατομμύρια δολάρια https://bit.ly/2VCowe9
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: https://bit.ly/2T64BU1
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΝΑ ΒΟΡΡΕ: Άφησε κληρονομιά στην Ελλάδα https://bit.ly/2VslY33
ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ: https://bit.ly/397YQLl
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συλλέκτες έργων τέχνης: https://bit.ly/3a8dz99
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ: Πουλάει κομμάτια της καρδιάς του https://bit.ly/2HYOeCz
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ και το μουσείο στην Λάρνακα: https://bit.ly/3chxRi8
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ: Ο βασιλιάς είναι γυμνός: https://bit.ly/2xu2Pm7
————————————
Eksairetiko arthro agapite m..
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κε Μουρατίδη για τις πολυ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σας