Μουσείο σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο….

Ξοδεύουν χρήματα, κάνουν ανακαινίσεις, οργανώνουν τελετές εγκαινίων, εκφωνούν λόγους με κούφιες λέξης και κενό περιεχόμενο και μετά επιστρέφουν όλοι χαρούμενοι σπίτια τους. Φτάνει! Πρέπει σύγχρονα μυαλά, νέοι άνθρωποι, ταλαντούχοι αρχιτέκτονες να μαζευτούν και να κάνουν προτάσεις για ριζική ανανέωση όλων των μουσείων της Ελλάδας αλλά και των αρχαιολογικών χώρων. Δεν πάει άλλο…

2
534

Ξοδεύουν χρήματα, κάνουν ανακαινίσεις, οργανώνουν τελετές εγκαινίων, εκφωνούν λόγους με κούφιες λέξης και κενό περιεχόμενο και μετά επιστρέφουν όλοι χαρούμενοι σπίτια τους. Φτάνει! Πρέπει σύγχρονα μυαλά, νέοι άνθρωποι, ταλαντούχοι αρχιτέκτονες να μαζευτούν και να κάνουν προτάσεις για ριζική ανανέωση όλων των μουσείων της Ελλάδας αλλά και των αρχαιολογικών χώρων. Δεν πάει άλλο αυτή η Ελληνική μιζέρια και τσαπατσουλιά…

Με αφορμή ένα άρθρο της Lifo, όπου ο φωτογράφος Πάρις Ταβιτιάν, πήγε και φωτογράφησε μερικά από τα αριστουργήματα του Μουσείου της Σαλαμίνας, σκέφτηκα να κάνω μια σειρά άρθρων, με τα Μουσεία όλης της Ελλάδας για να δούμε αφ’ ενός κάποιους απ’ τους θησαυρούς που φιλοξενούν, αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας στεγάζεται – αν έχετε τον Θεό σας – στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας, το οποίο έπαψε να χρησιμοποιείται μετά τον σεισμό του 1981, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο. Το 2003 το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε την επισκευή του και τη μετατροπή του σε σύγχρονο μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Ιούνιο του 2010.

Το μουσείο της Σαλαμίνας φιλοξενεί ευρήματα αποκλειστικά από τη Σαλαμίνα, τα οποία χρονολογούνται από τη Νεότερη και Τελική Νεολιθική Εποχή μέχρι τα Πρώιμα Βυζαντινά Χρόνια.

Η Σαλαμίνα – που τώρα είναι ένα ακαλαίσθητο νησί, με πλήθος παρανόμων κτισμάτων και μια αισθητική αναρχία, να επικρατεί παντού, ελεεινή πολεοδομία, χωρίς ίχνος αρχιτεκτονικής και τάξης, ήταν κάποτε ένα πανέμορφο νησί του αργοσαρωνικού με μεγάλη ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων. Γι’ αυτό και το αρχαιολογικό της μουσείο έχει αποκλειστικά ευρήματα από το νησί. Μερικά μάλιστα είναι σπάνια αριστουργήματα: Το γυναικείο ειδώλιο από λεπτόκοκκο μάρμαρο, το Κωνικό ρυτό, ένα αγγείο πόσεως του ύστερου 5ου αι. π.Χ., το οποίο φέρει σε εγχάρακτη επιγραφή, το όνομα του Ευριπίδη, μια Φλάσκη της Πρώιμης Γεωμετρικής Εποχής, ένας Ερυθρόμορφος κρατήρας, μια Χάλκινη φολίδα από φολιδωτή πανοπλία, το ταφικό μνημείο του ασπιδοφόρου οπλίτη Σιλανίωνος, γιου του Αριστοδήμου, το Περίτεχνο χάλκινο στεφάνι… και άλλα πολλά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Εδώ δες… Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε μίζερο πρώην ετοιμόρροπο σχολείο….

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Πολυχρόνη Λεμπέση 42, Σαλαμίνα / Τηλ.: 210 4640759, 210 4653572 Καθημερινά: 08:00-15:00 Δευτέρα: κλειστά

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Φλάσκη της Πρώιμης Γεωμετρικής Εποχής (10ος-9ος αι. π.Χ.). Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Γεωμετρικής Εποχής είναι η προσαρμογή της διακόσμησης των αγγείων στο σχήμα του κάθε αγγείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Ερυθρόμορφος κρατήρας, αγγείο ανοιχτό όπου αναμείγνυαν το κρασί με το νερό

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Χάλκινο πτυκτό (ανοιγόμενο) κάτοπτρο με ανάγλυφη παράσταση Αφροδίτης και Έρωτα, από γυναικείο τάφο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Σπάνιες κοσμηματοθήκες

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Ψηφισματική στήλη από το κείμενο της οποίας σώζονται ελάχιστα ίχνη. Όμως, στην ανάγλυφη παράσταση του επάνω τμήματος αναγνωρίζεται ο μεγαλόσωμος Αίαντας να στεφανώνει με το δεξί του χέρι νεαρό έφηβο, ενώ με το αριστερό του κρατάει δόρυ και δεξιά: Το ταφικό μνημείο του ασπιδοφόρου οπλίτη Σιλανίωνος.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Κωνικό ρυτό του δεύτερου μισού του 14ου αι. π.Χ. Η διακόσμησή του με το μοτίβο του ζατρικίου το καθιστά μοναδικό, έως σήμερα, σε όλο τον κόσμο. Παραδόθηκε πρόσφατα στο μουσείο από πολίτη που το βρήκε τυχαία στο οικόπεδό του, εκτελώντας σκαπτικές εργασίες.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

aggelos_sikelianos_faneromeni_salamina, Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, Σαλαμίνα

Και μια και βρισκόμαστε στην Σαλαμίνα να σας πω και για το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται στη Φανερωμένη. Ήταν το σπίτι του που τώρα λειτουργεί σαν Μουσείο. Έξω από το μουσείο βρίσκεται και η προτομή του μεγάλου μας ποιητή.

Σαλαμίνα

Extra bonus φωτογραφία: Το μνημείο των Σαλαμινομάχων, με πρόβατα και σκουπίδια.

—————————————————-

nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

To site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να το μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και να κοινοποιείτε όποια άρθρα σας αρέσουν. Θα με βοηθήσετε πολύ). Ευχαριστώ πολύ.

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

 

2 COMMENTS

  1. Δυστυχώς το Ελληνικό Κράτος δεν έχει τη δυνατότητα και τα ανοιχτά μυαλά για να λειτουργήσουν τα Μουσεία.
    Η λειτουργία τους από ιδώτες ίσως να βοηθούσε την κατάσταση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.