Η μουσική δεν είναι άθλημα, όπου υπάρχει ο πρώτος, ο δεύτερος κτλ….

Είχα καιρό να τον δω και να του μιλήσω. Έμαθα για τον θάνατο του πατέρα του, αλλά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις αισθάνομαι πολύ άβολα, να τηλεφωνώ. Τώρα που κάνει μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο μουσικής για τον Μίκη Θεοδωράκη όμως, δεν κρατήθηκα. Ήθελα να τα πούμε, και για την μουσική, και για την Σοφία και για τον Μίκη μας βεβαίως….

4
1884

Είχα καιρό να τον δω και να του μιλήσω. Έμαθα για τον θάνατο του πατέρα του, αλλά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις αισθάνομαι πολύ άβολα, να τηλεφωνώ. Τώρα που κάνει μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο μουσικής για τον Μίκη Θεοδωράκη όμως, δεν κρατήθηκα. Ήθελα να τα πούμε, και για την μουσική, και για την Σοφία και για τον Μίκη μας βεβαίως…

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, STEFANOS KORKOLIS, MOUSIKI, nikosonline.gr

10+1 ερωτήσεις στον Στέφανο Κορκολή

  1. Στέφανε μου, που σε πετυχαίνω; Στο πιάνο μου, ως συνήθως, μελετώντας όμως, αυτή τη φορά. Μελετώντας το συμφωνικό, ισάξιο των κλασικών συνθετών του 20ου αιώνα, έργο του Μίκη Θεοδωράκη…..
  1. Παρ’ όλο, που δούλευες συνέχεια, έμαθα ότι το καλοκαίρι σου ήταν στενάχωρο…. Νομίζω για όλους μας ήταν πολύ στενόχωρο. Για μένα, εξαιτίας της απώλειας του αγαπημένου μου πατέρα, ήταν σίγουρα το πιο σκοτεινό καλοκαίρι μου……
  2. Θέλω να επικεντρωθώ σε δύο- τρία πράγματα, σ’ αυτήν μας την κουβέντα. Κατ’ αρχήν ο Κραουνάκης μου έχει πει ότι είσαι ο μεγαλύτερος Έλληνας πιανίστας. Είσαι; Καταρχήν, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αγαπημένο μου φίλο Σταμάτη, για την επισήμανσή του. Πιστεύω, όμως, πως η μουσική και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο σολίστας απέχουν ή θα έπρεπε ν’ απέχουν από αυτό, που λένε ανταγωνισμός-ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι άθλημα, όπου υπάρχει ο καλύτερος, ο πρώτος, ο δεύτερος και ούτω καθεξής. Η βιρτουοζιτέ (επιδεξιότητα) σίγουρα είναι κάτι, που εντυπωσιάζει, αλλά η μουσική είναι θέμα ψυχής και θεωρώ πως η ψυχή δεν μπαίνει σε διαδικασίες ανταγωνισμού.
  1. Θέλω να μου μιλήσεις για την Σοφία Μανουσάκη. Πως την γνώρισες κατ’ αρχήν; Την Σοφία Μανουσάκη την γνώρισα πριν δύο καλοκαίρια, στα Χανιά, στα πλαίσια του promo για μία συναυλία, που έδωσα για την ενίσχυση του Συλλόγου «Ορίζοντας», που βοηθάει ανθρώπους, που πάσχουν από καρκίνο. Θα έλεγα ότι ήταν μία συνωμοσία μεταξύ του φίλου δημοσιογράφου από την Νέα Τηλεόραση, Μάνου Σπυριδάκη και του συνεργάτη και φίλου της Σοφίας, Γιάννη Γιαννακάκη. Στα πλαίσια μίας τηλεοπτικής εκπομπής, μου παρουσίασαν την Σοφία να μου τραγουδήσει. Στην αρχή περίμενα, στην καλύτερη περίπτωση, ν’ ακούσω κάτι το συνηθισμένο, αυτό, όμως, που άκουσα, με άφησε άναυδο και ευτυχώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώθηκα για την επιλογή μου από τεράστιους συνθέτες και κυρίως από τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έμεινε έκπληκτος από την Σοφία (σ.σ. υπάρχει σχετικό βιντεάκι).

ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, SOFIA MANOUSAKI, KORKOLIS

  1. Πέρα από το ότι είναι κούκλα, τι σου άρεσε, τι σε γοήτευσε σ’ αυτήν; Το γεγονός του ότι δεν την ενδιαφέρει διόλου η εξωτερική της εμφάνιση, με την έννοια ότι δεν την χρησιμοποιεί, αλλά είναι μία κοπέλα πολύ ώριμη και απίστευτα ειλικρινής, με δίψα για μάθηση. Το γεγονός ότι ένα άτομο της ηλικίας της ερμηνεύει Ελύτη, Γκάτσο, Σεφέρη και άλλους μεγάλους, μ’ έναν τρόπο, που συγκινεί τους δημιουργούς, νομίζω πως τα εξηγεί όλα.
  1. Νομίζεις λοιπόν ότι έχει κάτι ξεχωριστό, κάτι που δεν έχουν άλλες; Σίγουρα έχει μία ξεχωριστή χροιά, μοναδική όπως λέει κι ο Θεοδωράκης, αλλά είναι και ο τρόπος που σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Σαφώς, όμως, υπάρχουν κι άλλα νέα παιδιά, που έχουν ανάλογα χαρίσματα, όπως αυτά της Μανουσάκη.
  1. Και πάμε στο δίσκο που κάνατε με τον Μίκη Θεοδωράκη. Πως έγινε; Έχοντας τα τελευταία τρία χρόνια αφοσιωθεί στο έργο του Μίκη (κυρίως το συμφωνικό), είχα την ιδέα να πάω στο στούντιο, μαζί με την Σοφία, ώστε να καταγράψω κάποια από τα τραγούδια του, για να έχω ένα πιο άρτιο τεχνικά ακουστικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι έγινε…..
  1. Όχι… θέλω όλη την ιστορία αναλυτικά….. (γέλια) ξέρεις ότι τρελαίνομαι να μαθαίνω τις ιστορίες «πίσω» από τα τραγούδια και τα γεγονότα…. Λοιπόν… (γέλια) ένας κοινός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη και δικός μου, ο Δημήτρης Κούτουλας, μου είπε επί λέξει: «γιατί δεν του τα στέλνεις να τ’ ακούσει; Θα χαρεί πολύ». Του τα έστειλα, λοιπόν, και εκείνος μου απάντησε (σ.σ. σας δημοσιεύω επιστολή πιο κάτω). Τότε ήταν που αποφάσισα να κάνουμε το διπλό CD, και εδώ θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία Platinum Records, που με απίστευτη αγάπη και σεβασμό υλοποίησε τεχνικά αυτή την ιδέα, δηλαδή την «Συνάντηση». Το σπουδαίο είναι πως ένα διπλό CD, στην εποχή μας αλλά και στην εποχή των capital control, έγινε χρυσό, μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Το «αστείο», αν θες, της ιστορίας είναι ότι, όταν γινόταν η εγγραφή των τραγουδιών του δίσκου, αγνοούσα το γεγονός των 90 χρόνων του Μίκη και νομίζω πως η αποδοχή του κόσμου έκανε ένα τρυφερό δώρο γενεθλίων στον τεράστιο μουσουργό. Από την άλλη μεριά, θεωρώ πως τέτοιες μεγαλοφυΐες πρέπει να τις γιορτάζουμε, κάθε στιγμή, που αναπνέουμε.
  1. Θέλω να μου πεις και για την μεγάλη συναυλία που θα γίνει στο Μέγαρο μουσικής. Τι θα παρουσιάσετε; Να περιμένουμε εκπλήξεις; Θα είναι μία συναυλία, γιορτή θα την έλεγα, διότι πέρα από την απονομή του χρυσού δίσκου, που θα γίνει στο Μέγαρο και πέρα από το ρεπερτόριο, που θα παρουσιάσουμε, το οποίο στηρίζεται κατά βάση στα κομμάτια του CD, θα παίξουμε για πρώτη φορά τραγούδια από τα «Προδομένα έργα», όπως τα ονομάζει ο ίδιος ο Μίκης, που ανήκουν στην περίοδο 1980-2000. Σχετικά με το γιατί τα ονομάζει έτσι, υπάρχει μία πρόσφατη δημόσια επιστολή του, που εξηγεί ακριβώς τα …. γιατί του. (σ.σ. Η επιστολή έχει δημοσιευτεί στο blog του Μίκη «Θεοδωρακισμός»). Στη συγκεκριμένη βραδιά, θα παίξουμε πέντε τραγούδια, που ανήκουν στο άγνωστο, στην Ελλάδα, έργο του, με τίτλο «Μια θάλασσα γεμάτη μουσική», σε ποίηση Δήμητρας Μαντά και μόνο γι’ αυτό, αν και δεν θα έπρεπε να θεωρείται έκπληξη, νομίζω πως θα είναι πολύ σημαντικό μουσικό γεγονός.
  1. Η Σοφία πως αντιμετώπισε το ρεπερτόριο του Θεοδωράκη; Θα ξεκινήσω αλλιώς την απάντησή μου. Σε θυμάμαι λοιπόν, πριν 1 ½ χρόνο, στο White Rabbit στα Εξάρχεια, που είχες έρθει να την ακούσεις και είχες ενθουσιαστεί. Μου φώναξες ότι την έριξα στα βαθειά με το ρεπερτόριο που της είχα δώσει, και τα μπράβο σου ακούγονταν σε ολόκληρο τον χώρο. Λοιπόν Νίκο μου, η Σοφία πάρα πολύ γρήγορα εξελίχθηκε, ακριβώς διότι η ενασχόλησή της με τα έργα του Μίκη, της έδωσε όλη την σπουδή και σοβαρότητα, ώστε να μπορέσει ν’ αποδώσει αυτό το ρεπερτόριο ουσιαστικά και όχι επιδερμικά. Στην αρχή τρόμαξε, μετά εξοικειώθηκε, κυρίως με την ποίηση των στίχων και μετά μας εξέπληξε όλους μας.

Και την 11η ερώτηση θέλω να την κάνεις εσύ στον εαυτό σου, και να την απαντήσεις βέβαια.

  1. Τι σημαίνει μουσική για σένα; Θα σε κουράσω τώρα… Τα πάντα! (γέλια)

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, STEFANOS KORKOLIS, MOUSIKI, nikosonline.gr

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ

1_M

Η πρώτη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη το 2013, και δεξιά η επιστολή του 2015

Στέφανος Κορκολής, Μίκης Θεοδωράκης

Πρώτη πανελλήνια εκτέλεση: Ο κύκλος του νερού  (από το έργο, Μια θάλασσα γεμάτη μουσική σε ποίηση Δήμητρας Μαντά), στο κάστρο της Ρόδου.

Του μικρού βοριά

Και ένα video που αξίζει να δείτε

———————————

Κι’ άλλα άρθρα για τον Στέφανο Κορκολή

Στέφανος Κορκολής: Όταν ήμουν παιδί https://bit.ly/32lzf0t

Κορκολής & Καβάφης: https://bit.ly/2FsdOlg

Κορκολής – Καβάφης: Κι’ όμως έγινε Χρυσός δίσκος https://bit.ly/33nL0m6

 Κορκολής – Θεοδωράκης: https://bit.ly/33i8h9j

—————————————————

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μη μου πείτε ότι το “ο οποίος εξεπλάΓΗΝ !! με τη Σοφία” είναι εκ παραδρομής. Το λάθος αυτό το συναντώ σε διάφορα κείμενα που έχουν υποστεί αντιγραφή (υποθέτω από κάποιο γραφέα). Είναι η κατάρα των παθητικών αορίστων που πολλοί δεν τα ‘μαθαν ποτέ σωστά, και των τριτόκλιτων επιθέτων του τύπου “είμαι ευγενής παιδί!” … Συγγνώμη που δεν άντεξα να κάνω την παρατήρηση … Κατά τα άλλα μ’ αρέσει πολύ η ιστοσελίδα σας και μαθαίνω απ’ αυτήν .

  2. […] 1960 – Στέφανος Κορκολής: Ο Στέφανος Κορκολής είναι συνθέτης, πιανίστας και ερμηνευτής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και θείος του είναι ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας. Χαρακτηρίστηκε “παιδί θαύμα”, αφού άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των πέντε χρόνων χωρίς να έχει διδαχθεί. Μέχρι τα εφτά του χρόνια έδινε ρεσιτάλ ως αυτοδίδακτος. Στα ένδεκα χρόνια του έδωσε τυπικές κατατακτήριες εξετάσεις στο Ωδείο Αθηνών και δυόμιση χρόνια μετά, λαμβάνει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό πιάνου. Κερδίζει το πρώτο βραβείο καθώς και υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για να συνεχίσει τις σπουδές του σε άλλο επίπεδο στο Παρίσι. Από 17 χρονών και για 11 χρόνια έδινε ρεσιτάλ στη γαλλική πρωτεύουσα. Μετά “αφήνει” την κλασσική μουσική και “χάνει” τη γαλλική κρατική υποτροφία. Τότε αρχίζει να κάνει ανεξάρτητες παραγωγές δίσκων ως συνθέτης και ενορχηστρωτής και έρχονται και οι πρώτοι χρυσοί δίσκοι. Το 1991, επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα. Αρχικά κάνει διαφημιστικά και μουσικά σήματα για τους νεοσύστατους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μετά έρχεται η δεύτερη προσωπική του δουλειά με τίτλο “Οι μέρες της φωτιάς”. Μέχρι και το 1997 ασχολείται με το ελληνικό ποπ τραγούδι ως συνθέτης και ερμηνευτής των δικών του τραγουδιών. Το άνοιγμά του στην Ευρώπη πραγματώνεται με τη συνεργασία του με τν Βίκυ Λέανδρος και τον Χοσέ Καρρέρας οι οποίοι τραγουδούν το “Σκόνη και θρύψαλα” στο γκαλά του Χοσέ Καρρέρας αλλά και σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης. Την ίδια χρονιά συνεργάζεται δισκογραφικά με τη μεγάλη κυρία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού Μαρινέλλα. Από το 1998, “επιστρέφει” στην κλασσική μουσική με ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο καθώς και σε χώρες του εξωτερικού. Ο Στέφανος Κορκολής έχει συνθέσει τη μουσική του ύμνου των Special Olympics. Διαβάστε συνέντευξη του Στέφανου στο nikosonline.gr https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.