Αν ψάξεις βρίσκεις. Δυστυχώς η πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν προβάλει καλλιτέχνες που έχουν να πουν κάτι ενδιαφέρον, προτιμούν τους καλλιτέχνες τύπου celebrities. Θα σας παρουσιάσω την δική μου μουσική χρονιά, στην οποία για να καταλάβετε, κορυφαία θέση καταλαμβάνουν καλλιτέχνες όπως ο Σταύρος Σιόλας, η Παυλίνα Βουλγαράκη και οι Papercut…
Ευτυχώς να λέμε που υπάρχουν ακόμα κάποια νέα παιδιά που κλείνουν τα αφτιά τους στις «σειρήνες» που θέλουν να τους αποπλανήσουν και να τους ρίξουν στα νύχια του εμπορίου. Η μουσική είναι τέχνη, δεν είναι εμπόριο. Τα τραγούδια είναι μικρά έργα τέχνης. Τα άλλα που προβάλει η τηλεόραση και μερικά ραδιόφωνα είναι τραγούδια της μίας σεζόν, για την λεγόμενη νυχτερινή διασκέδαση στις πίστες – οι οποίες κάθε χρόνο πάνε όλο και χειρότερα.
Ρένα Μόρφη και Παυλίνα Βουλγαράκη, δύο κορίτσια που έσκισαν μέσα στο 2019
Ο Παρασκευάς Καρασούλος με την εταιρία του «Μικρή άρκτος» εξακολουθεί να κάνει πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Το CD “Πολύχρωμες Ζακέτες” των Πολυξένη Καράκογλου, Γρηγόρη Πολύζου και Αθηνάς Σπανού είναι ένα φετινό διαμαντάκι. Ο Σταμάτης Κραουνάκης εξακολουθεί να δουλεύει πολύ, κάνοντας πολλά live και πολύ θέατρο. Η μουσική του παράσταση “Φίλα με” ήταν το hit της χρονιάς. Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος επίσης δουλεύουν πολύ. Παρουσίασαν ένα μιούζικαλ στο Εθνικό θέατρο, έκαναν μερικές σκόρπιες συνεργασίες με καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν τα καινούργια τραγούδια της Νατάσας Μποφίλιου. Η οποία μέσα στο 2019 έκανε μερικά επιλεκτικά live και κάποιες συμμετοχές.
Οι φωτογραφίες όμως που έβγαλαν οι τρεις τους για τα Live στο Πειραιώς Academy, ήταν ψιλο-χάλια. Πολύ δηθενιά και στάϊλινγκ. Και μάλιστα στάϊλινγκ early ‘90΄ς. Λίγη προσοχή αγαπημένοι μας.
Ο Θοδωρής Νικολάου, με το πολύ ωραίο τραγούδι “Να ΄χεις να λες”, πολύ καλές συμμετοχές, φροντισμένα Live και με συμβόλαιο συνεργασίας με την Μικρή Άρκτο, πρέπει να θεωρεί το 2019 την τυχερή του χρονιά.
Οι Omniah έχουν πολύ ενδιαφέρον, και ο Ερμής – μέλος τους – γράφει ξεχωριστά, τα δικά του μικρά ορχηστρικά θέματα, σαν υπέροχες μικρές αναμνήσεις.
To άλμπουμ When We All Fall Asleep, Where Do We Go? της Billie Eilish, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019, πήγε Νο 1 της Η.Π.Α και στην Μεγάλη Βρετανία και κέρδισε 6 Grammys. Ένα 18χρονο κορίτσι που πάσχει από Tourette syndrome (μια κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή) και από Συναισθησία, κατάφερε και αναστάτωσε την παγκόσμια δισκογραφική βιομηχανία.
Το ντουέτο του Sam Smith και της Normani – Dancing with A Stranger, έσκισε στα chart όλου του κόσμου και μάλιστα σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι για το 2019 το πιο πολυπαιγμένο τραγούδι στα ραδιόφωνα (the most–played radio track of 2019).
Κατάφερε και πάντρεψε μοναδικά τα 2 δημοφιλέστερα είδη μουσικής των Η.Π.Α. – την country με το rap – και έσκισε. Το περιοδικό Billboard αναφέρει ότι ο ράπερ Lil Nas X κατέρριψε το ρεκόρ όλων των εποχών στο Billboard Hot 100 με το τραγούδι του «Old Town Road», καθώς βρέθηκε για 19 βδομάδες στο Νο 1 στον κατάλογο των επιτυχιών. Στο τραγούδι συμμετέχει και ο Billy Ray Cyrus.
Ο Σταύρος Σιόλας ίσως έχει το καλύτερο τραγούδι του 2019!
20 Ωραία Ελληνικά τραγούδια 2019
- Σταύρος Σιόλας – Κοίτα την χαραυγή /συμμετέχει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης
- Παυλίνα Βουλγαράκη – Αυτό Ήταν Όλο
- Δήμητρα Γαλάνη – Και τ’ Άλλο Καλοκαίρι
- Παυλίνα Βουλγαράκη – Δεν Είπες Κάτι
- Θοδωρής Νικολάου – Να ‘χεις να λες
- Μαρίζα Ρίζου – Κάποιος να με σύρει
- Γιάννης Πάριος – Μόνα φεύγουν τα πουλιά
- Θοδωρής Βουτσικάκης – Όμορφη ζωή
- Βίκυ Καρατζόγλου – Σ’ αγαπάω και σε θέλω
- Κωνσταντίνος Γερμανός – Μαύρο Τριαντάφυλλο /συμμετέχει η Ελένη Δήμου
- Γιώτα Νέγκα – Βρες Μου Έναν Άλλο
- Αγγέλα Σιδηροπούλου – Αττική – Βικτώρια | Μια Στάση Μετά
- Σαλίνα Γαβαλά – Μόνο Οι Γενναίοι
- Ρένα Μόρφη – Θα Ανέβω Να Σε Βρώ / ft Μάρκος Κούμαρης (Locomondo)
- Μυρτώ Βασιλείου – Ανοιξιάτικη Μέρα
- Πέννυ Μπαλτατζή – Ένα Φιλί
- OMNIAH – Ψηλά
- Άννα Βίσση – Ηλιοτρόπια
- Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Αγάπη Δεμένη
- Do Not Trust Robots – Σταγόνα
Τα Αμερικάνικα μουσικά περιοδικά λένε πως η Lana Del Rey έκανε το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς. Το Norman Fucking Rockwell! είναι ο 6ος δίσκος της, εντελώς διαφορετικός απ΄ ότι άλλο κυκλοφορεί.
12 Ωραία international CD & τραγούδια
-
- Leonidas Kavakos – Beethoven Violin Concerto
- Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!
- Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
- Simply Red – Blue eyed Soul
- Lenny Kravitz – Here to Love
- Sam Smith & Normani – Dancing with A Stranger
- Bruce Springsteen – Western Stars
- Nick Cave and The Bad Seeds – Ghosteen
- Lil Nas X – Old Town Road / ft. Billy Ray Cyrus
- Matt Simons – Open up
- Jack Savoretti – Candlelight
- Balthazar – Fever (Official Video)
Lenny Kravitz – Here to Love. Παγκόσμια περιοδεία και τραγούδι. Διατηρώντας μια κοινή στάση ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις και την προάσπιση της ενότητας και της ισότητας παγκοσμίως, ο Lenny Kravitz συνεργάζεται με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την επίσημη κυκλοφορία του νέου του single “Here To Love (#fightracism)”.
Η Monika όσο ήταν στην Ελλάδα ηχογραφούσε αγγλόφωνα τραγούδια. Τώρα που παντρεύτηκε, απέκτησε μια κορούλα και ζει στο Los Angeles αποφάσισε να τραγουδήσει και ελληνικό στίχο. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το cd της, “Ο κήπος είναι ανθηρός”.
Οι Papercut έκαναν ένα απο τα ωραιότερα cd της χρονιάς: Pockets of silence
10 Ελληνικά CD που κάτι έχουν να πουν
-
- Papercut – Pockets of Silence
- Monika – Ο κήπος είναι ανθηρός
- Locomondo – Radio
- OMNIAH – Αισθησιακή Αισθαντική Αισθητική
- Los Dos o Más
- Akis Katsoupakis – Grecospectiva
- Mottet – Σ΄ όλο τον κόσμο
- Πολυξένη Καράκογλου – Πολύχρωμες Zακέτες
- Χάρης Κατσιμίχας – Χρήστος Θηβαίος – Από τους κήπους των ψιθύρων
- Κορίνα Λεγάκη – Νέος κόσμος
O Robbie Robertson γνώρισε τον Martin Scorsese το 1978, όταν ήταν στους The Band και τους σκηνοθέτησε στο ντοκιμαντέρ The Last Waltz. Έκτοτε έχουν παραμείνει φίλοι και έχουν συνεργαστεί στις ταινίες: Raging Bull (1980), Casino (1995), The Departed (2006), The Wolf of Wall Street (2013) και φέτος στο Irishman, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα soundtrack της χρονιάς.
10 Ενδιαφέροντα soundtracks
- Rocketman – Τραγούδια του Elton John
- The Irishman – Robbie Robertson
- The Two Popes – Διάφορα
- Joker – Διάφορα
- Marriage Story – Randy Newman
- Once Upon a Time in Hollywood – Διάφορα
- Ευτυχία – Μίνως Μάτσας και Διάφορα τραγούδια σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου
- Yesterday – τραγούδια των Beatles σε νέες εκτελέσεις
- Cats – Διάφοροι
- Φαντασία – Μίνως Μάτσας
Οι Θάνατοι του 2019 στην μουσική
26 Ιανουαρίου – Michel Legran, Γάλλος συνθέτης και πιανίστας. Ο Michel Legrand ήταν Γάλλος μουσικός, συνθέτης, πιανίστας της τζαζ, τραγουδιστής και ενορχηστρωτής – στενός φίλος και συνεργάτης της Νάνας Μούσχουρη στα πρώτα της βήματα. Είναι γνωστός κυρίως ως συνθέτης μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει κερδίσει τρία μουσικά βραβεία Όσκαρ: (Υπόθεση Τόμας Κράουν (1968), Summer of ’42 (1971) και Yentl (1983)
29 Ιανουαρίου Τζέιμς Ίνγκραμ, 66, Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της R&B
30 Ιανουαρίου Χριστόδουλος Χάλαρης, 72, Έλληνας συνθέτης, μουσικολόγος και ερευνητής της βυζαντινής μουσικής.
28 Φεβρουαρίου Αντρέ Πρεβέν, 89, Γερμανο-αμερικανός πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος (“Ωραία μου Κυρία”), βραβευμένος με Όσκαρ.
17 Απριλίου Κώστας Χατζηδουλής, Έλληνας μελετητής του λαϊκού τραγουδιού.
13 Μαϊου Γρηγόρης Φαληρέας, Έλληνας μουσικός παραγωγός, και συνιδρυτής του δισκάδικου Pop 11.
30 Μαϊου – Αντώνης Ρεπάνης, Έλληνας τραγουδοποιός και λαϊκός τραγουδιστής.
17 Ιουνίου – Στέλιος Βαμβακάρης, Έλληνας συνθέτης.
6 Ιουλίου Joao Gilberto, 88, Βραζιλιάνος κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, πρωτοπόρος του μουσικού είδους Bossa Nova.
6 Ιουλίου Γιάννης Σπάθας, 68, κιθαρίστας και συνθέτης των Socrates.
20 Ιουλίου Νίκος Λαβράνος, 86, Έλληνας συνθέτης.
9 Σεπτεμβρίου – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
21 Οκτωβρίου Νίκος Ιγνατιάδης, 74, Έλληνας μουσικοσυνθέτης και στιχουργός
30 Οκτωβρίου – Γιάννης Σπανός, κορυφαίος Έλληνας συνθέτης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, που το υπουργείο πολιτισμού δεν έφερε την σωρό του στην Μητρόπολη για ένα τελευταίο αντίο. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως η υπουργός πολιτισμού δεν παρέστη στην κηδεία του. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως κανένα κανάλι δεν έστειλε συνεργείο να καλύψει την κηδεία του. Δεν θα ξεχάσουμε πως κανένας δημοσιογράφος δεν βρέθηκε εκεί να κάνει ρεπορτάζ. Ντροπή σε όλους τους.
2 Νοεμβρίου Μαρί Λαφορέ, 80, Γαλλο-Ελβετή τραγουδίστρια
10 Νοεμβρίου – Σωτηρία Λεονάρδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.
15 Νοεμβρίου – Ρένα Πάντα, Ελληνίδα τραγουδίστρια.
9 Δεκεμβρίου – Marie Fredrickson (Roxette)
20 Δεκεμβρίου – Γιώργος Ζήκας – συνθέτης
21 Δεκεμβρίου Τερψιχόρη Παπαστεφάνου 91, Ελληνίδα μαέστρος
28 Δεκεμβρίου Θάνος Μικρούτσικος – Έλληνας συνθέτης
Το καλοκαίρι, ο Σταμάτης Κραουνάκης ήρθε στο στούντιο και κάναμε μια 3ωρη ραδιοφωνική συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης – στην εκπομπή μου «Η μικρή μας πόλη» (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM). Η μουσική του παράσταση “Φίλα με” ήταν το χιτ της χρονιάς.
Ο Γιώργος Ζήκας δεν είναι πια ανάμεσά μας… Ετοιμαζόταν να παρουσιάσει το βιβλίο του «Εμπειρικά» και κάποιες συναυλίες, αλλά δεν πρόλαβε. Έφυγε 20 Δεκεμβρίου.
Δυστυχώς, 3 μέρες πριν φύγει το 2019, έφυγε και ο αγαπημένος μας Θάνος Μικρούτσικος. Βρήκα μια φωτογραφία μας από το 1983, που χορεύουμε σε ένα πάρτι στο σπίτι του…Μην ξεχνάμε και την μεγάλη συναυλία στην μνήμη του, στο ΜΕΓΑΡΟ με τίτλο «Το πιο όμορφο απ’ όλα δεν στο ’χω πει ακόμα…».
Leon of Athens ντουέτο με την Κατερίνα Ντούσκα
Ο Γιάννης Μαθές μέσα στο 2019 εξακολούθησε να μας απασχολεί με το πολύ καλό cd του “Ανήλικο” (2018), έκανε πολλά Live και έγραψε μουσική σε τρεις θεατρικές παραστάσεις.
2019 λοιπόν…
2019 Έτος παράνοιας: https://bit.ly/2ZDX94h
Τι έψαξαν οι Έλληνες στην Google το 2019: https://bit.ly/2MJYX6z
Όλοι οι θάνατοι του 2019: https://bit.ly/368PQE2
———————————-
Ξέχασες Travis skot Kendrick Lamar ο προβοκάτορας και ο λυρικός τον γκέτο
Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό αφιέρωμα.