Η Νίκη της Σαμοθράκης εκτίθεται και πάλι στο Λούβρο.

1
162

The Winged Victory of Samothrace by unknown Greek sculptor. Louvre Museum, Paris, France

Πέρυσι το μουσείο του Λούβρου κατάφερε να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ από ιδιωτικές δωρεές 6.700 ατόμων, προκειμένου να αποκαταστήσει ένα από τα πιο διάσημα εκθέματά του, τη Νίκη της Σαμοθράκης. Και είπαν ότι αρχές καλοκαιριού του 2014 το γλυπτό θα είναι και πάλι στην θέση του. Και πράγματι ήταν!

Για να χρηματοδοτήσει αυτό το φιλόδοξο έργο, το Λούβρο είχε θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από συνεισφορές ιδιωτών σε ένα συνολικό προϋπολογισμό τεσσάρων εκατομμυρίων, καθώς τα τρία εκατομμύρια ευρώ είχαν ήδη προσφερθεί από χορηγίες. Και τα κατάφερε. Από εισφορές που κυμαίνονταν από 1 έως 8.500 ευρώ [μέσος όρος ήταν 134 ευρώ], το πιο συχνό ποσό ήταν τα 50 ευρώ. Ορισμένοι ξένοι, ιδίως Ιάπωνες, συνεισέφεραν επίσης με μεγάλη χαρά.

Το διάσημο φτερωτό άγαλμα, που βρισκόταν σε ανακαίνιση σε γειτονική αίθουσα, ξαναβρήκε την θέση του από χτες 9 Ιουλίου. Οι ειδικοί συντηρητές αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι εντόπισαν ανεπαίσθητα ίχνη γαλάζιου χρώματος, αθέατα στο γυμνό μάτι, επιβεβαιώνοντας ότι το άγαλμα κάποτε ήταν πολύχρωμο. Επίσης η λεπτομερής εξέταση του αγάλματος επέτρεψε να αποκαλυφθεί ένας βόστρυχος από τον κότσο της Νίκης πίσω από το λαιμό, που είχε κρυφτεί κάτω από ένα σύγχρονο (του 20ού αιώνα) κλείσιμο με γύψο.

Θυμίζουμε ότι το άγαλμα, που ανακαλύφθηκε το 1863 στη Σαμοθράκη, χρονολογείται από το 2οαιώνα π.Χ. και αναπαριστά τη Νίκη [Nike], θεά που φέρνει τη νίκη. Έφθασε στο Λούβρο ανάμεσα στο 1880 και το 1884 και έχει το ένα πόδι πάνω σε μία βάση που μοιάζει με πλώρη πλοίου. Και προσέξτε σας παρακαλώ πως κολλάει πάνω της ο χιτώνας της, λες και είναι ύφασμα- αλλά είναι μάρμαρο! Λοιπόν προτείνω στο Λούβρο μια και η Νίκη και η Αφροδίτη είναι δύο από τα διασημότερα εκθέματα του μουσείου, και βγάζουν πολλά λεφτά, να μας δίνουν ποσοστά επί των εισπράξεων. Αν δεν θέλουν να μας επιστρέψουν τα αγάλματα πίσω.

ΥΓ. Και παρακαλώ τους φίλους που ψωνίζουν και φοράνε ρούχα της εταιρίας Nike, να μην την λένε «Νάϊκ». Νάϊκι είναι το σωστό, γιατί είναι από την Ελληνική λέξη ΝΙΚΗ!!!

niki-thumb-large

niki5

290px-Nike_of_Samothrake_Louvre_Ma2369_n4_M

 

Γίνεται μέλη της ομάδας μας στο Facebook «Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία» https://www.facebook.com/groups/378830482281402/

niki

—————————–

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here