Η νεανικότητα του εγκεφάλου….

0
480
Greek salad

Greek salad

Αρχίζω να πιστεύω ότι αυτά που βάζουμε μέσα μας, μας κάνουν αυτούς που είμαστε. Δηλαδή είμαστε αυτά που τρώμε. Η μεσογειακή διατροφή, ειδικά όταν εμπλουτίζεται με μια μερίδα ξηρών καρπών και ελαιολάδου καθημερινά, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της γήρανσης στην ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργήσει.

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει επίσης δείξει οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, χαρακτηρίζεται από τα λαχανικά, τα φρούτα, τους μη-επεξεργασμένους σπόρους και τα όσπρια. Περιλαμβάνει, επίσης, ψάρια, κρασί, ελάχιστη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλούσια σε λιπαρά.

Έγινε μια νέα πολύ μεγάλη έρευνα που απέδειξε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Στην μελέτη συμμετείχαν 447 νοητικά υγιείς άνθρωποι ηλικίας 55-80 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Δύο ομάδες ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή με επιπλέον 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) την ημέρα ή πέντε κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα. Η τρίτη ομάδα ακολούθησε απλά μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για ένα διάστημα 4 ετών κατά μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με την τρίτη ομάδα, η λειτουργία της μνήμης παρέμεινε ισχυρή στα μέλη της πρώτης ομάδας, ενώ το κέντρο της προσοχής και το κέντρο για τις εκτελεστικές λειτουργίες, βελτιώθηκε στα μέλη της δεύτερης ομάδας. Και έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μειωμένη πτώση στη γνωστική λειτουργία, πιθανόν πηγάζει από την αφθονία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων που βρίσκονται στις συμπληρωματικές τροφές (ξηροί καρποί και ελαιόλαδο) της μεσογειακής διατροφής.

mesogeiaki_660

609

Εγώ για παράδειγμα, με τα υλικά που φαίνονται στην φωτογραφία πάνω, μπορώ να τρέφομαι κάθε μέρα…. με μεγάλη χαρά!

fishes

Το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε φαινολικές ενώσεις που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν οξειδωτικές διαδικασίες στον εγκέφαλο, οι οποίες οδηγούν σε νευροεκφυλισμό.

pegasus_LARGE_t_209761_105707854

Mesogeiakhdiatrofh

Είναι αποδεδειγμένο πλέον, ότι η Μεσογειακή διατροφή αντιστρέφει την φθορά του εγκεφάλου

mesoge-diatrofi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.