Άλλος ένας μεγάλος σχεδιαστής έφυγε από την ζωή, κάνοντας τον κόσμο της μόδας φτωχότερο. Η παγκόσμια μόδα πενθεί την απώλεια του Hubert de Givenchy, ενός ανθρώπου που έφερε το δικό στυλ στα γυναικεία ενδύματα και που έγινε ο προσωπικός σχεδιαστής της Audrey Hepburn.
Η πλάκα είναι ότι, όταν τον φώναξαν να σχεδιάσει τα ρούχα της ηθοποιού που θα πρωταγωνιστούσε στο Funny Face (1957), νόμιζε ότι θα ντύσει την Katherine Hepburn. Αλλά όταν συνάντησε την άλλη Hepburn, την Audrey, αναπτύχθηκε μια τέτοια συμπάθεια μεταξύ τους που έμειναν φίλοι μέχρι τέλους.
Hubert de Givenchy / Fashion Designer (1927–2018)
Ο Hubert de Givenchy γεννήθηκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια στο Beauvais της Γαλλίας, στις 21 Φεβρουαρίου 1927. Σπούδασε ιστορία της τέχνης και σχέδιο και εργάστηκε για αρκετούς σημαντικούς σχεδιαστές μόδας στο Παρίσι. Άνοιξε το δικό του design house το 1952 και αμέσως ο κόσμος της μόδας υποκλήθηκε στα κομψά, θηλυκά σχέδια του. Ο Givenchy συνέχισε να σχεδιάζεται για πολλές δεκαετίες και αποσύρθηκε επισήμως στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1930, ο Givenchy ανατράφηκε από τη μητέρα και τη γιαγιά του και το 1944, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε τέχνη στο École Nationale Supérieure des Beaux–Arts. Έτσι αποφάσισε να μπει στον κόσμο της μόδας. Σε ηλικία 17 ετών, ξεκίνησε μια μαθητεία με τον σχεδιαστή Jacques Fath και κατόπιν έπιασε δουλειά σε μεγάλους οίκους όπως: Lucien Lelong, Robert Piguet και Elsa Schiaparelli.
Ο εντυπωσιακός, όμορφος άντρας, ύψους 1.98, άνοιξε τον δικό του οίκο μόδας, και εμφανίστηκε με μια μετρίου μεγέθους συλλογή που περιελάβανε φούστες, την περίφημη μπλούζα Bettina, (εμπνευσμένη από το μοντέλο Bettina Graziani), κομψά εσώρουχα και μερικά γυναικεία καπέλα. Έτσι το όνομα Givenchy έγινε συνώνυμο με το παριζιάνικο chic. Το 1953, συνεργάστηκε με τον Ισπανό Cristóbal Balenciaga, για να εισαγάγουν μια νέα γυναικεία σιλουέτα που την ονόμασαν “σάκος”, και ήταν μια χαλαρή μορφή ρούχων χωρίς καμία μέση. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ο Givenchy, είχε φτιάξει το δικό του στυλ και άρχισε να γίνεται παγκόσμια γνωστός.
Το κεφάλαιο Audrey Hepburn
Η καριέρα του απογειώθηκε με την Audrey Hepburn και το στυλ που της δημιούργησε στις ταινίες της. Μετά το Funny Face (1957), ήρθε το Breakfast at Tiffany‘s (1961) και μετά το Charade (1963), το Paris When It Sizzles (1964) , How to steal a million (1966) κ.α. Η φιλία και η σχέση τους ήταν τόσο δυνατή, που κράτησε μέχρι τον θάνατο της. Της έφτιαχνε όλα της τα ρούχα. Από τα νυφικά και τα ρούχα των ταινιών της, μέχρι τα βραδινά και όλη της την καθημερινή γκαρνταρόμπα. Είχαν αποκτήσει σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης. Σχέση αληθινής φιλίας.
———————————————
Ο Hubert de Civenchy σε τρεις διαφορετικές ηλικίες
Το 1988 πούλησε τον οίκο του στον πολυτελή όμιλο Louis Vuitton Moët Hennessey, αλλά παρέμεινε σχεδιαστής για άλλα 7 χρόνια.
Παρουσίασε την τελευταία συλλογή του το 1995
Το έργο του παρουσιάστηκε σε αναδρομικές εκθέσεις στο Fashion Institute of Technology της Νέας Υόρκης και στο Musée Galliera στο Παρίσι και έλαβε το Βραβείο “Επιτυχίας Ζωής” από το Council of Fashion Designers of America το 1996. Στην φωτογραφία επάνω ο Hubert de Givenchy με την σύζυγο του Mary, την βραδιά των βραβείων.
Ο Givenchy πέθανε στις 10 Μαρτίου 2018
Στο γραφείο του στο Παρίσι
Στα τελευταία του χρόνια, ο Givenchy έζησε σε ένα χωριό που λέγεται Le Jonchet στη γαλλική ύπαιθρο (στην φωτογραφία το σαλόνι του στο σπίτι στο χωριό).
————————————————–
Διαβάστε και για άλλους σχεδιαστές
Ο πρώτος διεθνής Έλληνας σχεδιαστής: https://bit.ly/2v9ypTr
Billy Bo: Καμίνια, δόξα, Aids https://bit.ly/2LLwQB8
Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Armani; https://bit.ly/2MXpnPN
Ο μέγας Christian Dior: https://bit.ly/2gHh3Wq
Coco Chanel: Ήταν μπροστά από την εποχή της… https://bit.ly/2xkzh6x
Yves Saint Laurent: Μέσα στους 3 μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας https://bit.ly/2u01qlY
Μαίρη Κατράντζου: Ντύνει από την Μισέλ Ομπάμα μέχρι την Rihanna https://bit.ly/2sByCNw
Οι Έλληνες σχεδιαστές μόδας σκίζουν: https://bit.ly/2UctNGr
——————————————–