Οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να “φάνε”

Λεηλασίες, κλοπές, εγκατάλειψη μάστιζαν τόσα χρόνια αυτό το υπέροχο πάρκο –το οποίο μπορεί να γίνει ένα πρώτης τάξεως πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους των Αθηνών που ψάχνουν για λίγο πράσινο και πράσινο δεν βρίσκουν.

1
3435

Λεηλασίες, κλοπές, εγκατάλειψη μάστιζαν τόσα χρόνια αυτό τον υπέροχο χώρο –το οποίο μπορεί να γίνει ένα πρώτης τάξεως πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους των Αθηνών που ψάχνουν για λίγο πράσινο και πράσινο δεν βρίσκουν.

31 Μαΐου του 2015 σας είχα κάνει ένα άρθρο για το κτήμα του Τατοϊου / Πως θα γίνει το Πάρκο Τατοΐου: https://bit.ly/2Qky6yv  Και να που τώρα, το θέμα φαίνεται ότι έρχεται στην επικαιρότητα και θα αρχίσει επιτέλους η ανάπλαση του χώρου. Το πότε θα αρχίσει είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, όλα καθυστερούν – μια και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να “φάνε”. 

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση, Tatoi, Summer Palace,

Τελειώνετε ανίκανοι… αργείτε

Η μελέτη που κρίνει αναγκαία την οικοδομική, λειτουργική κι αισθητική αποκατάσταση του μνημείου, πήρε το πράσινο φως να «προχωρήσει» επιτέλους, μετά από τόσες επανειλημμένες «ενοχλήσεις», το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι είναι έτοιμο για την ανάπλαση του Τατοΐου που σαπίζει από την αδιαφορία, την εγκατάλειψη και τις λεηλασίες. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε ομόφωνα πως το θερινό ανάκτορο προτείνεται να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, και στους χώρους του να γίνει έκθεση με όσα από τα αντικείμενα και τα έπιπλα της πρώην βασιλικής οικογένειας έχουν απομείνει. Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει το ανάκτορο, το κτίριο των μαγειρείων και τους κήπους με το αισθητικό δάσος συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων.

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση, Tatoi, Summer Palace,

Στιγμιότυπο από τις «βασιλικές» στιγμές δόξας του Τατοϊου (πάνω) και η κατάντια (κάτω).

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση, Tatoi, Summer Palace,

Το Τατόι καταλαμβάνει έκταση 47.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 16.000 έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος. Περίπου 1.000 στρέμματα είναι ο βασικός πυρήνας του κτήματος, ο οποίος περιλαμβάνει την πρώην βασιλική κατοικία και τα συνοδευτικά κτίρια. Όπως έχει καταγγελθεί επανειλημμένως, το κτίριο του θερινού ανακτόρου παρουσιάζει ζημιές από το σεισμό του 1999 και φθορές από τη χρόνια εγκατάλειψή του, όπως ρωγμές, ίχνη φθοράς από πυρκαγιά στο χώρο της τραπεζαρίας, έντονη υγρασία, φθορές ξύλινων στοιχείων και αποσαθρώσεις. Έχουν παραβιάσει τις πόρτες και κλέβουν ανενόχλητοι έπιπλα και άλλα χρηστικά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί.

Το πάλαι ποτέ κραταιό Τατόι στενάζει ίσως περισσότερο παρά ποτέ από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία.

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση,

Εικόνα προχωρημένης φθοράς κι εγκατάλειψης στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι είναι εκείνη που περιέγραψε πρόσφατα το Σωματείο των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, το οποίο επίσης κατήγγειλε και κλοπές.

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση,

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση,

Ζημιές από σεισμό, φθορές και χρόνια εγκατάλειψη

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση,

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση,

«Κλέβουν ανενόχλητοι έπιπλα και άλλα χρηστικά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί…»

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση,

Το Τατόι στην ελληνική ιστορία

Το Τατόι είναι το προσωπικό δημιούργημα του Γεωργίου Α΄, που το σχεδίασε ως ένα κτήμα αναψυχής στο οποίο κυρίαρχο λόγο θα έχει το δάσος και δευτερεύοντα τα οικοδομήματα. Ως χώρος αυστηρά ιδιωτικός, το Τατόι κατάφερε σε γενικές γραμμές να παραμείνει έξω από τη μεγάλη Ιστορία. Ωστόσο, προσωπικότητες της εποχής, όπως ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας, η Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, οι βασιλείς του Ηνωμένου Βασιλείου Εδουάρδος Ζ και Αλεξάνδρα ή, τα τελευταία χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου ή η τζάκι Κένεντι και άλλοι το επισκέφθηκαν ή φιλοξενήθηκαν σ’ αυτό.

Από την έξωση του Κωνσταντίνου ως το θάνατο του Βασιλιά Αλέξανδρου

Το Τατόι υπήρξε επίσης το θέατρο σκηνών μεγάλης δραματικής έντασης, όπως η έξωση του Κωνσταντίνου Α’ το 1917, η αγωνία και ο θάνατος του Βασιλιά Αλέξανδρου ο θάνατος του Βασιλιά Παύλου. Άπειρες ήσαν οι επίσημες ή ανεπίσημες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί και που επηρέασαν την πορεία των εθνικών και πολιτικών πραγμάτων: ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι διαβουλεύσεις το καλοκαίρι του 1915, καθώς και οι συσκέψεις εν όψει της γερμανικής επιθέσεως τον χειμώνα του 1941 ή λόγω της καταρρεύσεως του μετώπου τον επόμενο τραγικό Απρίλιο. Τρεις κυβερνήσεις ορκίσθηκαν στο Τατόι: του Ελ. Βενιζέλου τον Αύγουστο του 1915, του Δημητρίου Ράλλη τον Νοέμβριο του 1920, και του Γεωργίου Παπανδρέου τον Φεβρουάριο του 1964.

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση,

Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: https://www.nikosonline.gr/category/ελλάδα-2/

Τατόϊ, θερινά ανάκτορα, ανάπλαση,

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και να αναφέρουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο καταδίκαστηκε από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταβάλει στην τέως Βασιλική Οικογένεια το ποσό των 13.200.000 ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Αναγνώρισε το συγκεκριμένο Δικαστήριο το δικαίωμα της πλήρους ιδιοκτησίας όχι μόνο επί του Τατοϊου αλλά και επί του Mon Repos και του κτήματος στο Πολυδένδρι. Πληρώσαμε ένα σκασμό χρήματα και τώρα μετά από τόσα χρόνια θα πληρώσουμε και την ανάπλαση. Το χρυσοπληρώσαμε το συγκεκριμένο κτήμα λες και θα μας πείραζε να το είχε στην ιδιοκτησία του, να προχωρούσε μόνος του στην ανάπλαση και να τον φορολογούσαμε.
    Να δούμε πόσο θα “κοστίσει” και η ανάπλαση…… το παρελθόν έχει δείξει ότι στην Ελλάδα οι Έλληνες πληρώνουν “χρυσάφι” τα δημόσια έργα και τις αναπλάσεις (Ολυμπιακά έργα κ.λ.π).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.