Η πιο πλούσια μαύρη της γης

1
640

Folorunsho Alakija

Για τους δυτικούς το όνομα της είναι δύσκολο, γλωσσοδέτης και καθόλου πιασάρικο. Δεν το συγκρατείς εύκολα. Τέλος πάντων, είναι η 65χρονη νέα βασίλισσα των πετρελαίων, που από το μηδέν, από τα χαμηλά των χαμηλών έγινε δισεκατομμυριούχος και παγκόσμια παίκτρια στο μαύρο χρυσάφι.

Την λένε Φολορούνσο Αλαμίγια και είναι απόγονος φύλαρχου. Ο πατέρας της σαν καλός μουσουλμάνος παντρεύτηκε 8 γυναίκες κι έκανε 52 παιδιά. Μην γελάτε. Σας μιλάω για γεγονότα και όχι για φανταστικές ιστορίες. Σας μιλάω για την πλουσιότερη εν ζωή μαύρη γυναίκα στον κόσμο. Η μάνα της, όταν η Φολορούνσο ήταν 7 χρονών, την πήρε από το χέρι, μαζί με τα άλλα δικά της παιδιά και εγκαταστάθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία.

Το όνειρο του κοριτσιού που γεννήθηκε 15 Ιουλίου το 1951, ήταν να γίνει σχεδιάστρια μόδας και για να έχει σίγουρο εισόδημα και να φτιάξει την προσωπική της ζωή σπούδασε σε μια σχολή γραμματέων στην Αγγλία. Μετά το τέλος των σπουδών γύρισε στη Νιγηρία, όπου την προσλάβανε σαν γραμματέα σε τράπεζα ενώ παράλληλα, σαν σχεδιάστρια μόδας, καλλιέργησε προσωπικές σχέσεις με πλούσιες κυρίες και συζύγους πολιτικών.

Η Φολορούνσο Αλαμίγια, από τα 23 της, είναι παντρεμένη με δικηγόρο, με τον οποίο έκανε 4 γιους. Κατάφερε και έγινε κολλητή με την γυναίκα του προέδρου της Δημοκρατίας της Νιγηρίας, εξασφαλίζοντας άδεια εκμετάλλευσης σε κάποιο από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας. Έκανε αμέσως deal με βραζιλιάνικη εταιρεία: «Εσείς έχετε το 40% του κοιτάσματος και επί πλέον το 8% από τα καθαρά κέρδη του 60% που θα είναι δικό μου».

Γάτα η κυρία. Και επειδή η ευρύτερη περιοχή βρωμούσε μπαρούτι, οι κολοσσοί Shell, Τοtal κι άλλες εταιρείες πολυεθνικές, που δεκαετίες ξέσκιζαν τα πετρέλαια της Νιγηρίας, αποφάσισαν να τα μαζέψουν και να φύγουν. Και έμεινε η εταιρεία της Φολορούνσο να κάνει όλο το κουμάντο. Παρήγαγε 200.000 βαρέλια την ημέρα και εξαγόρασε κι άλλα κοιτάσματα.

Να πούμε βεβαίως ότι το ίδρυμα της χορηγεί υποτροφίες σε χώρες και ορφανά που θέλουν να σπουδάσουν.

Folorunsho Alakija

Folorunsho Alakija

Με τον άντρα της

Folorunsho Alakija

Εξώφυλλο στο Forbes– το περιοδικό των εκατομμυριούχων

Folorunsho Alakija

Τα καμάρια της. οι 4 γιοί της

Folorunsho Alakija

1 COMMENT

  1. ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ!!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.