Η πολυτάραχη ζωή του Αιμίλιου Βεάκη

Το θέατρο Βεάκη στην οδό Στουρνάρη, όλοι το ξέρουμε. Ομοίως το Βεάκειο στον Πειραιά, αλλά και την οδό Βεάκη με τις καφετέριες στο Περιστέρι. Τον Αιμίλιο Βεάκη όμως τον ξέρουμε; Ξέρουμε τι ακριβώς ήταν αυτός ο άνθρωπος;

0
566

Το θέατρο Βεάκη στην οδό Στουρνάρη, όλοι το ξέρουμε. Ομοίως το Βεάκειο στον Πειραιά, αλλά και την οδό Βεάκη με τις καφετέριες στο Περιστέρι. Τον Αιμίλιο Βεάκη όμως τον ξέρουμε; Ξέρουμε τι ακριβώς ήταν αυτός ο άνθρωπος;

Ήταν χείμαρρος. Ένας ηθοποιός που όταν έπαιζε ξεχνούσε τα πάντα και γινόταν ο ρόλος του. Σπάνια υποκριτικά προσόντα, εξαιρετική ενέργεια, ακέραιο ήθος, αριστερός και πατριώτης. Όλα αυτά και άλλα πολλά ήταν ο άνθρωπος Αιμίλιος Βεάκης.

Αιμίλιος Βεάκης

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή το 1901 και πέρασε τα επόμενα χρόνια κάνοντας περιοδείες με τα μπουλούκια εκείνης της εποχής, σε πόλεις και χωριά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια, παίζοντας δεκάδες ρόλους σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο. Κάποια στιγμή στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 επιστρατεύεται και μάλιστα προάγεται σε λοχία «επ’ ανδραγαθία», ενώ παράλληλα οργανώνει παραστάσεις στα πλαίσια του Μακεδονικού Αγώνα.

Μετά τον πόλεμο, επιστρέφει και συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα της εποχής όπως η Κυβέλη και η Κοτοπούλη. Στη δεκαετία του 1930 προσλαμβάνεται στο Εθνικό Θέατρο και εκεί βρίσκει την ευκαιρία να παίξει αρκετούς ρόλους υψηλού επιπέδου με αποκορύφωμα την ερμηνεία του στον «Βασιλιά Ληρ», του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μια παράσταση του 1938, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Ο συγγραφέας και κριτικός του θεάτρου Μάριος Πλωρίτης όταν είδε την παράσταση έγραψε: «Στην τρομερή σκηνή της θύελλας, που ο αποδιωγμένος γερο-βασιλιάς παλεύει με τα στοιχεία της φύσης και με τα στοιχειά της φαρμακωμένης ψυχής του, ο Βεάκης ήταν στοιχείο της φύσης ο ίδιος, ήταν θύελλα μέσα στη θύελλα, τυφώνας απέναντι στον τυφώνα και ο ανεμοστρόβιλος της οδύνης του άρπαζε σύγκορμο τον θεατή παρασύροντάς τον στην ιλιγγιώδη δίνη της παράκρουσης, της οργής και της αυτογνωσίας του»

Τα χρόνια περνούν και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο Βεάκης βρίσκεται στο πλευρό της Εθνικής Αντίστασης. Μετά τα Δεκεμβριανά ακολούθησε το ΕΑΜ στην υποχώρηση προς τα βουνά όπου και συνέχισε να δίνει θεατρικές παραστάσεις. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, σ’ αυτές τις σκοτεινές μέρες, της Κατοχής, της Αντίστασης, των Δεκεμβριανών και του Εμφύλιου, ο Βεάκης μαζί με όλους τους προοδευτικούς καλλιτέχνες, βρέθηκε το 1942 έξω από το Εθνικό Θέατρο. Βρέθηκε κι αυτός άνεργος και κατατρεγμένος. Μετά το Δεκέμβρη άρχισε ο συστηματικός παραμερισμός του καλλιτέχνη και η προσχεδιασμένη συντριβή του από τους πολιτικούς αντιπάλους, Γερμανούς και Έλληνες.

Emilios-Veakis, Αιμίλιος ΒεάκηςΤο 1947 αποχώρησε από το θέατρο με μια πενιχρή σύνταξη και τον Απρίλιο του 1950, έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες του κόσμου, το Εθνικό Θέατρο τον ξανακάλεσε.

Για να τον ταπεινώσουν άρχισαν να του δίνουν να παίζει κάποια ρολάκια, σαν από ελεημοσύνη για να παίρνει το μισθό του. Η πίκρα του είχε ξεχειλίσει. Η ευαισθησία του είχε πληγωθεί βαθιά κείνες τις μαύρες μέρες. Δεν μπορούσε ν’ αντέξει. Το μυαλό και η τρυφερή καρδιά του βασανίζονταν. Αποζητούσε το θάνατο. Σαν το βασιλιά Ληρ ένιωθε κι αυτός πως είχε προδοθεί. Ήθελε να πεθάνει ένδοξα πάνω στην σκηνή. Και ο θάνατος δεν άργησε να έρθει. Κάποια μέρα του Ιούνη του 1951 έσβησε, αθόρυβα, ταπεινά, τίμια…..

Emilios_Veakis, Αιμίλιος Βεάκης

Βλέποντας αυτήν την φωτογραφία, ο Λόρενς Ολίβιε είπε στην Κατίνα Παξινού: «Αυτός είναι ο Βασιλιάς Ληρ»!

Emilios-Veakis, Αιμίλιος Βεάκης

Μετά το Δεκέμβρη άρχισε ο συστηματικός παραμερισμός του καλλιτέχνη και η προσχεδιασμένη συντριβή του από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Emilios-Veakis, Αιμίλιος Βεάκης

Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει το βιβλίο του Λυκούργου Καλλέργη «Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα» (Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ), όπου αναφέρεται και στον Αιμίλιο Βεάκη.

Αιμίλιος Βεάκης

Ο Αιμίλιος Βεάκης εμφανίστηκε σε πολύ λίγες ταινίες. Μία από αυτές ήταν η «Φωνή της Καρδιάς» (1943). Πάντως στις κινηματογραφικές του εμφανίσεις ο Βεάκης δεν μπόρεσε να αναδείξει παρά ένα μικρό ποσοστό από το τεράστιο ταλέντο του. Δείτε τους τίτλους αρχής αυτής της ταινίας, να δείτε ποιοι άλλοι παίζουν…. 

————————

Στην ενότητα ΘΕΑΤΡΟ θα βρείτε άρθρα για πολλές θεατρικές παραστάσεις.

http://www.nikosonline.gr/category/%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF/

———————————-

nikosonline-gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here