Για την εποχή της ήταν σούπερ πρωτοπόρος. Τα γυμνά της στους αρχαιολογικούς χώρους υμνήθηκαν σαν ύψιστη τέχνη από τους κριτικούς και τους φωτογράφους της εποχής της. Προκάλεσαν και σοκ στις τότε συντηρητικές κοινωνίες. Η Νέλλυ βρήκε πολλά εμπόδια, όμως εκείνη έκανε αυτό που πίστευε, κι έτσι έμεινε στην ιστορία.
Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1899 στο Αϊδίνι, αλλά σπούδασε στην Σμύρνη όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά της μετά την καταστροφή του Αϊδινίου. Παρόλο που μετέβη στη Δρέσδη μαζί με τον αδελφό της για να σπουδάσει ζωγραφική, εντέλει την κέρδισε η φωτογραφία, στην οποία διέπρεψε και έγινε γνωστή ως Nelly’s από την αγγλική υπογραφή της. (Αυτό το άρθρο το εικονογραφώ κυρίως με τα γυμνά της σε αρχαιολογικούς χώρους, και σε κάποια επόμενα άρθρα θα σας δείξω και άλλες φωτογραφίες της.)
Μετά την εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα το 1924, η Έλλη Σουγιουλτζόγλου φτιάχνει το πρώτο της εργαστήριο επί της οδού Ερμού και ασχολείται με τη φωτογράφιση πορτρέτων και θεματικών ενοτήτων κατ’ ιδίαν ή επί παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόσφυγας ουσιαστικά η Ελληνίδα φωτογράφος απαθανάτισε με ζωντάνια πορτρέτα προσφύγων, αλλά και σημαντικών προσώπων της εποχής της, όπως ο Κωστής Παλαμάς και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ιδιαίτερη θέση στο έργο της κατέχουν οι γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίσεις στην Ακρόπολη, της Mona Paeva, της πρώτης μπαλαρίνας της Opera Comique, οι οποίες προκάλεσαν σκάνδαλο στην κοινωνία του μεσοπολέμου, όταν δημοσιεύθηκαν το 1929, στο γαλλικό περιοδικό Illustration. Στη φωτογραφική ενότητα “Παραλληλισμοί”, επιχειρεί να συγκρίνει προσωπογραφικά βοσκούς και χωριατοπούλες με κούρους και κόρες για να αποδείξει τη φυλετική συνέχεια των Ελλήνων. Όταν το Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού της δικτατορίας Μεταξά της αναθέτει το 1939 να διακοσμήσει με τις φωτογραφίες της το Ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Νέας Υόρκης, η Σεραϊδάρη επιλέγει και χρησιμοποιεί αυτές ακριβώς τις φωτογραφίες κάνοντας ένα γιγαντιαίο κολάζ.
Καριέρα στο εξωτερικό
Φωτογράφισε τις Δελφικές γιορτές του Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ το 1927 και κατ’ αποκλειστικότητα το 1930, ενώ το 1936 μετέβη στο Βερολίνο για να φωτογραφίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τη βρήκε στις ΗΠΑ , όπου έμεινε αναγκαστικά σχεδόν 27 χρόνια από το 1939 μέχρι το 1966. Η πόλη της Νέας Υόρκης έδωσε στη Nelly’s τη δυνατότητα να καταγράψει σημαντικές στιγμές από την οικοδόμησή της και να αποτυπώσει στιγμιότυπα από την κίνηση των δρόμων και των πλατειών της. Έτσι, με δύο σημαντικότατες φωτογραφικές σειρές, το “Easter Parade” και τους “Δρόμους”, κατέπληξε το νέο δάσκαλό της και απέδειξε ότι εκτός από το να εκτελεί παραγγελίες είναι σε θέση να δώσει μια νέα δυνατότητα ανάγνωσης της αρχιτεκτονικής.
Επιστροφή στην Ελλάδα
Το 1966 επιστρέφοντας στην Ελλάδα έμεινε με τον σύζυγό της Άγγελο Σεραϊδάρη στη Νέα Σμύρνη διαμορφώνοντας το διαμέρισμά της σε φωτογραφικό μουσείο. Το 1989 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της. Δώρισε το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου της στο Μουσείο Μπενάκη και τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα, με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ εξέδωσε πολλά λευκώματα με φωτογραφίες της και παρουσίασε τα έργο της σε πολλές εκθέσεις. H Έλλη Σεραϊδάρη πέθανε στην Αθήνα, στις 17 Αυγούστου του 1998.
Το εξώφυλλο του Life με δική της φωτογραφία
Nelly’s: Η Ουγγαρέζα χορεύτρια Nikolska στον Παρθενώνα, (Αθήνα 1929)
Δικαιολογημένα, ανήκει όχι μόνο στην ελληνική δημιουργία αλλά και στο διεθνή Μοντερνισμό.
Η Nelly’s υπήρξε Ελληνίδα φωτογράφος με διεθνή αναγνώριση
Η Nelly’s φωτογραφίζει την Σαντορίνη 100 χρόνια πριν: https://bit.ly/2wwlz2Z
Την ενδιέφερε να προβάλει το ανθρώπινο σώμα σε σχέση με τα αρχαία μνημεία.
Δύο από τα πιο διάσημα πορτραίτα της: Ελευθέριος Βενιζέλος και Κωστής Παλαμάς.
Στη σειρά φωτογραφιών “Παραλληλισμοί”, επιχείρησε να συγκρίνει προσωπογραφικά βοσκούς και χωριατοπούλες με κούρους και κόρες για να αποδείξει τη φυλετική συνέχεια των Ελλήνων.
Φωτογραφίες που αποπνέουν μια απίστευτη ποιητική ματιά.
Το βλέμμα της έπιανε πράγματα που οι φωτογράφοι μέχρι τότε δεν είχαν φανταστεί καν να δοκιμάσουν.
Οι γυμνές φωτογραφίσεις στην Ακρόπολη προκάλεσαν σκάνδαλο στην κοινωνία του μεσοπολέμου
Διαβάστε ακόμα για την αγαπημένη μας Ελλάδα
NOSTALGIA/ vintage
Η ιστορία του θεάτρου της Επιδαύρου https://bit.ly/2w3yNmY
Η λάμψη του Παρθενώνα https://bit.ly/2yK39tM
Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι: https://bit.ly/2R5To34
Ελλάδα: Η μαγική δεκαετία του ΄60 https://bit.ly/2L5PXdl
Όταν το Life φωτογράφιζε την Ελλάδα https://bit.ly/2j2ILOj
Η παλιά Αθήνα: https://bit.ly/2zabWXG
Η Ύδρα του Leonard Cohen: https://bit.ly/2wPoeBk
Εκείνα τα καλοκαίρια: https://bit.ly/2vhhZsn
Όταν οι Beatles ήρθαν στην Ελλάδα: https://bit.ly/2uuy1Pk
Το ξεκίνημα της Ολυμπιακής αεροπορίας: https://bit.ly/2q62OQ9
——————————————-
Αυτό είναι το Greek chic https://bit.ly/2Lk24ik
Greek chic (μέρος 2ο) https://bit.ly/2sSp5RM
—————————————–
[…] via […]
[…] via […]
[…] via […]
Εξαιρετική παρουσίαση!!! Μπράβο!!!
[…] 1998 – Νέλλη Σουγιουλτζόγλου, Ελληνίδα φωτογράφος. Απολαύστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr: https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B… […]
[…] https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B… […]
Kαλημερα. Απιστευτες οι φωτογραφισεις της Nelly .Δεν δημιουργει καμμια αρνητικη αντιδραση οταν τις δεις και τις παρατηρησεις.Εχουν απολυτο δεσιμο με τον περιβαλλοντα χωρο και μαλιστα οπως στην Ακροπολη που θελει να παρουσιασει μια ταυτιση και συνεχεια της φυλης των Ελληνων.Το γυμνο σωμα το παρουσιαζει με ενα τοσο ποιητικο τροπο που μοιαζει σαν να αναδυεται η ιστορια και ο πολιτισμος μεσααπο ενα σφριγυλο και ωραια στημενο σωμα που μπορεις να το προσομοιασεις με τον κορμο της Ελλαδας με τις αλλεπαλληλες επιδρασεις που εχει περασει ιστορικα.Πολυ ωραιο αρθρο με πολυ ωραια παρουσια.
Θα ηθελα συμπληρωματικα να επισημανω οτι οπως ειδα αυτες τις ωραιες φωτογραφησεις απολυτα εναρμονισμενες με την Ακροπολη ,με την ιστορια μας και ποιητικα δεμενες με την Ελλαδα και το φως της…σκεφτομαι οτι κατα τον ιδιο τροπο και τοσο παραστατικα θα βρεις αυτο τον ωραιο αρχαιο γυμνο ανδρα η γυναικα εκτεθειμενο σε καθε μουσειο η αρχαιολογικο χωρο…τοτε τι κανουμε ? Θα απαρνηθουμε τον πολιτισμο μας και την ιστορια μας? Πιστευω οτι αυτος που μας προσφερει κατι σωστα προετοιμασμενο …ο δοτης…σε εμας που πρεπει και εμεις να ειμαστε προετοιμασμενοι θετικα για να το δεχτουμε…ο ληπτης…Αν ο ληπτης δεν ειναι θετικος ληπτης ..τοτε δεν φταιει ο δοτης…κατι αλλο συμβαινει…Αυτα ηθελα απλα να πω και οποιος καταλαβε…καταλαβε…