Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα

0
633

14s1ar-thumb-large

Μόλις είδα μια σπουδαία φωτογραφική έκθεση με σπάνιες και σχεδόν ακυκλοφόρητες φωτογραφίες, και ανάμεσα σ’ αυτές και την πρώτη φωτογραφία που έγινε στην Ελλάδα, το 1839.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζοντας φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, εγκαινίασε ένα πανόραμα δράσεων, που φωτίζουν την ιστορία και την προσφορά του σε ποικίλους τομείς της ζωής μας σ’ αυτήν την χώρα. Με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση: «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας», οργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές των όψεων της Αθήνας. Στο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια επιτέλους αξιοποιείται ποικιλοτρόπως από καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, φιλοξενείται η πρώτη από αυτές τις δράσεις.

Σε συνεργασία λοιπόν με το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζεται μια πλούσια έκθεση με την εξέλιξη της φωτογραφικής απεικόνισης της ανθρώπινης παρουσίας στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από τον 19ο αιώνα ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Με αφετηρία την πρώτη φωτογραφική λήψη που έγινε στην Ελλάδα το 1839, ξεδιπλώνεται ένα πανόραμα φωτογραφικών και τρισδιάστατων παρουσιάσεων με εκτυπώσεις και στερεοσκόπια του 1900. Τα επιλεγμένα έργα προβάλλουν όψεις του πρώιμου αστικού τοπίου, της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης και τις μαγικές εκείνες στιγμές, που η ταχύτητα του φωτογραφικής λήψης ήταν βραδύτερη από την κίνηση της ζωής, μετατρέποντας τις ζωντανές φιγούρες σε σκιές του χρόνου.

eik.3-591x330

artf02

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ιστορικό φωτογραφίας, Χάρη Γιακουμή, που ζει στο Παρίσι και εργάζεται στον εκδοτικό οίκο Kallimages, αναδεικνύοντας πλούσιο και άγνωστο εποπτικό υλικό σε ποικίλες εκδόσεις.

ancientathens02

eik
athina-3
Η φωτογραφική έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαΐου 2016

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682 Τηλέφωνο: 213 214 4891

1C_M

20160118_181531

ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΡΕΙΠΙΑ
03may31

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.