Επί εποχής της το Β΄ πρόγραμμα της ΕΡΤ ήταν ένα κόσμημα. Το καλύτερο ραδιόφωνο που είχαμε ποτέ – με εκπομπές κάθε είδους και μόνο υψηλής ποιότητας. Ήξερε να διαλέγει φίλους και συνεργάτες. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο Γιάννης Πετρίδης και κάποιοι άλλοι έχουν να διηγηθούν πολλά. Η Σοφία ήταν μια διευθύντρια πρωτοπόρος, με πρωτότυπες ιδέες και πολύ υψηλό γούστο.
Βοηθούσε – άλλοτε με τις συμβουλές και άλλοτε με την αυστηρότητα της – και νέους ραδιοφωνικούς παραγωγούς αλλά και καλλιτέχνες. Ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου για παράδειγμα, της οφείλουν πολλά.
Ο Σταμάτης στην ανάρτηση του για την απώλεια της Σοφίας, έγραψε: “Η Σοφία έφτιαξε σχολή παραγωγών. Η λιγνή της φιγούρα με το κατσαρό ακατάστατο μαλλί, ερωτική, αυστηρή, μ’ ένα γέλιο σκανταλιάρας συμμαθήτριας και με μια σκληρότητα παράξενη μαζί. Αν δε σε χώνευε την είχες βάψει. Και δε σε χώνευε όταν ήσουν θρασύς η και βλαξ. Η εποχή της Σοφίας ήταν το καλύτερο ραδιόφωνο, μακράν. Πολύ μακράν. Της οφείλω πολλά, μας αγάπησε, μας στήριξε, γίναμε φίλοι. Πάντα είχε ένα λόγο να μου ζεστάνει την καρδιά.”
Η Σοφία Μιχαλίτση είχε σπουδάσει στο Ωδείο (ήταν και συμμαθήτρια με την Νάνα Μούσχουρη), και ξεκίνησε κάνοντας μουσικές επιμέλειες στο θέατρο και παραγωγές ραδιοφωνικών εκπομπών στο Γ’ πρόγραμμα της ΕΡΤ. Τις ικανότητες της, τις αξιοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις, όταν στα μέσα της δεκαετίας τού ‘70 που βρέθηκε στην ΕΡΤ, της ανάθεσε να διευθύνει το Δεύτερο Πρόγραμμα της κρατικής Ραδιοφωνίας. Η Σοφία παρέλαβε ένα “ψόφιο” Β’ πρόγραμμα και το έκανε Θεά!
Εμένα ο Κυριάκος Σφέτσας μου είχε δώσει την πρώτη μου εκπομπή στο κρατικό ραδιόφωνο και η Σοφία την επόμενη. Μια Κυριακάτικη μεσημεριανή εκπομπή που την έλεγα «Γυαλιά ηλίου». Της άρεσε. Μου τηλεφωνούσε κάθε Δευτέρα για να μου πει πόσο ωραία ήταν η εκπομπή – αλλά και να μου πει επίσης αν κάτι δεν της άρεσε. Δεν χάριζε κάστανα. Μετά μου ανέθεσε να κάνω και μουσική επιμέλεια σε μια εκπομπή που παρουσίαζε η Βάσια Τριφύλλη αν θυμάμαι καλά. Μετά μου έδωσε κι’ άλλες μουσικές επιμέλειες… Όταν κάποια στιγμή της είπα ότι θέλω να φύγω να πάω στην ιδιωτική ραδιοφωνία για να κάνω “ζωντανό” ραδιόφωνο (στην ΕΡΤ όλα ήταν μαγνητοφωνημένα), ήταν σαν το ήξερε. Της είχε συμβεί και με άλλους συνεργάτες της…
Τα πρόσφατα χρόνια βρεθήκαμε ένα μεσημέρι για φαγητό, για να πούμε τα νέα μας…
Η πανέμορφη – σε όλες τις ηλικίες- Σοφία, με εκείνη την απίστευτη ευγένεια στην φωνή και το διαπεραστικό της βλέμμα θα είναι πάντα στις σκέψεις και την καρδιά μας…
Αντίο Σοφία μου αγαπημένη
Η Σοφία Μιχαλίτση με τον Σταμάτη Φασουλή και τον πολύ καλό της φίλο και συνεργάτη Γιώργο Παπαστεφάνου στο Στάδιο της Καλογρέζας όταν έκαναν ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση μιας συναυλίας.
Σ’ ένα απ’ τα studio του Β’ προγράμματος, ο Γιώργος Παπαστεφάνου με την Σοφία ανάμεσα στον Σπύρο Παπαϊωάννου, που έκανε εκείνες τις εξαιρετικές εκπομπές για την ιστορία τού ρεμπέτικου και την Ελένη Μαβίλη δεξιά.
Το 1975 ο μεγάλος ερευνητής και συλλέκτης της Ελληνικής μουσικής Κώστας Χατζηδουλής (όρθιος με το λευκό πουκάμισο) ξεκίνησε να φτιάξει μια σειρά από 6 δίσκους με τίτλο «Ρεμπέτικη Ιστορία». Σπάνιες ηχογραφήσεις από το 1922 μέχρι το 1955 θα κυκλοφορούσαν για πρώτη φορά στην αγορά. Ήταν μια από τις πρώτες φορές που κυκλοφόρησαν συγκεντρωμένα τόσα πολλά τραγούδια από δίσκους γραμμοφώνου. Στην παρουσίαση της έκδοσης αυτών των δίσκων μαζεύτηκαν και κάποιοι εν ζωή ρεμπέτες: Στέλιος Κηρομύτης, Στελλάκης Περπινιάδης, Οδυσσέας Μοσχονάς και ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας. Στην παρέα και η Σοφία Μιχαλίτση, που βέβαια έκανε και ανάλογα αφιερώματα στο Β’ πρόγραμμα της ΕΡΤ.
——————————————————