Η συλλογή και το σπίτι του κ. Frick

Γράφοντας για την κατάντια του σπιτιού και της συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα, θυμήθηκα κάτι που με εντυπωσίασε όταν βρισκόμουν στην Νέα Υόρκη. Περπατώντας στην περίφημη 5η Λεωφόρο, με το πάρκο αριστερά μου και όλες τις χλιδάτες πολυκατοικίες των εκατομμυριούχων της πόλης δεξιά, ξαφνικά είδα μια μονοκατοικία. Η μοναδική μονοκατοικία ανάμεσα στα πανύψηλα κτίρια. Πέρασα αμέσως απέναντι να δω τι ήταν αυτή η μονοκατοικία.

0
3481

Γράφοντας για την κατάντια του σπιτιού και της συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα, θυμήθηκα κάτι που με είχε εντυπωσιάσει όταν βρισκόμουν στην Νέα Υόρκη. Περπατώντας στην περίφημη 5η Λεωφόρο, με το πάρκο αριστερά μου και όλες τις χλιδάτες πολυκατοικίες των εκατομμυριούχων της πόλης δεξιά, ξαφνικά είδα μια μονοκατοικία. Η μοναδική μονοκατοικία ανάμεσα στα πανύψηλα κτίρια. Πέρασα αμέσως απέναντι να δω τι ήταν αυτή η μονοκατοικία.

The Frick Collection έλεγε η κομψή ταμπέλα. Δεν κατάλαβα, οπότε και μπήκα μέσα να μάθω. Η Frick Collection είναι ένα Μουσείο τέχνης μέσα στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου κ. Henry Clay Frick. Βρίσκεται στο Manhattan, Upper East Side γωνία 5ης λεωφόρου και του 70ου δρόμου.

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Ένας βαθύπλουτος βιομήχανος του 19ου αιώνα, που αγαπούσε τις καλές τέχνες και τα ωραία πράγματα, ταξίδευε συνέχεια στην Ευρώπη και αγόραζε ότι έβρισκε μπροστά του. Από Τιτσιάνο και Ελ Γκρέκο, μέχρι Γκόγια και Ρέμπραντ. Ναι, για τέτοια μεγαθήρια μιλάμε. Αλλά να σας τα πω με την σειρά. Κατ’ αρχήν το ίδιο το σπίτι είναι ένα αριστούργημα. Το κτίριο, οι κήποι, το αίθριο… όλα. Μέσα δε, ντρέπεσαι να μπεις. Τα ταβάνια, τα πατώματα, τα χαλιά, οι ξύλινες επενδύσεις, οι σκάλες, τα κιγκλιδώματα, οι πολυέλαιοι και τα φωτιστικά, τα έπιπλα, οι πορσελάνες, τα γλυπτά…. όλα είναι τεράστιας αξίας αντίκες.

Και ύστερα αρχίζεις να κοιτάς στους τοίχους, και αντικρίζεις αριστουργήματα της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής, έργα των μεγάλων masters, πίνακες πασίγνωστους που τους έχεις δει σε φωτογραφίες-ξαφνικά διαπιστώνεις ότι ανήκουν στην συλλογή του κ. Frick.

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Θα ρωτήσει κάποιος πως συντηρείται όλο αυτό το μέγαρο. Πρώτον, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν δωρεές. Δεύτερον νοικιάζουν τις δύο αυλές/ κήπους και το αίθριο για να γίνονται εκδηλώσεις και τρίτον κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο γύρω στις 300.000 ανθρώπους.

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Ο κ. Henry Clay Frick και οι δεξιά οι σκάλες που οδηγούν στον πάνω όροφο. Όταν ήμουν εκεί, ο πάνω όροφος ήταν κλειστός γιατί έκαναν συντήρηση. Επίσης για ένα περίεργο λόγο, ενώ επιτρέπουν τις φωτογραφίες εκείνη την μέρα δεν μας άφησαν να βγάλουμε.

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Το μεγάλο σαλόνι που δεσπόζει το έργου του El Greco, με το πορτραίτο του Saint Jerome

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Το εντυπωσιακό αίθριο που βρίσκεται στην μέση του κτιρίου

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Η πασίγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Rembrandt (1658), o Saint Jerome του El Greco (1590-1600) και το Portrait of a Man in a Red Cap του Τιτσιάνο (1516), βρίσκονται στην συλλογή του κ. Frick.

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Δύο κορίτσια κοιτάζουν τα έργα των Vermeer και Velasquez και δεξιά ένας υπέροχος Goya (The Forge, 1817)

Frick Collection, NY NY, Μουσείο Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Ταπισερί ανεκτίμητης αξίας

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Το αριστούργημα του Pierre- Auguste Renoire Mother and Children (La Promenade/1875–76) και δεξιά το υπέροχο σιντριβάνι που βρίσκεται στο αίθριο του κτιρίου

Frick Collection, NY NY, Μουσείο Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Frick Collection, NY NY, Μουσείο

Οι μόνες φωτογραφίες που έβγαλα ήταν το κτίριο απ΄έξω και ο πίσω κήπος 

frick collection

Και εδώ το βιβλίο που πήρα για να διαβάσω πως φτιάχτηκε η συλλογή των έργων τέχνης αλλά και πως διαμορφώθηκε ο χώρος για να γίνει Μουσείο.

Η περίπτωση του Αλέξανδρου Ιόλα

Αλέξανδρος Ιόλας, Alexandre Iolas Αλέξανδρος Ιόλας, Alexandre Iolas

Αλέξανδρος Ιόλας, Alexandre Iolas

Είμαι σίγουρος, ότι ο Αλέξανδρος Ιόλας κάτι τέτοιο ήθελε να αφήσει κληρονομιά. Κάτι σαν την Frick Collection. Γι’ αυτό έκανε ένα σπίτι, όπου μετέφερε την τεράστια προσωπική συλλογή του από έργα αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης Τέχνης, καθώς και άλλα κομμάτια όπως ταπισερί, έπιπλα και σερβίτσια μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας. Μετά τον θάνατο του-και αφού το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την δωρεά του, όλα χάθηκαν.

Το σπίτι του Ιόλα είχε έργα σπάνια και μοναδικά, που αν καταφέρναμε να τα έχουμε στην Ελλάδα, θα ήταν πόλος έλξης χιλιάδων φιλότεχνων από όλο τον πλανήτη. Εκτός από Αρχαιοελληνικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά γλυπτά, και πολλά αντικείμενα αξίας, είχε πίνακες και γλυπτά των: Max Ernst, Rene Magritte, Andy Warhol, Pablo Picasso, Salvador Dali, Wassily Kandinsky, Juan Miro, Niki De Saint Phalle, Les Lalannes, Takis, Tsoklis, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Μάρας Καρέτσου, Μαρίνας Καρέλα, Παύλου, Πολύγνωτου Βαγή, Gounaro, Γιάννη Μόραλη, Τσαρούχη, Yves klein, Man Ray, Giorgio de Chirico κ.α.

——————————————————————–

Διαβάστε συγκλονιστικά άρθρα/ αφιερώματα

Αλέξανδρος Ιόλας – Το μέγα σκάνδαλο: https://bit.ly/2ui1Qo3

Το σπίτι του Αλέξανδρου Ιόλα σε άθλια κατάσταση: https://bit.ly/2flDSBn

Ο Ιόλας ανακάλυψε τον Andy Warhol: https://bit.ly/2uyocwS

Επιτέλους το σπίτι του Ιόλα θα γίνει Μουσείο (να δούμε τι θα βάλουν μέσα): https://bit.ly/2xK58h2

—————————————————————

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.