Με την Τάνια γνωριζόμαστε από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Δεν κάναμε ποτέ κολλητή παρέα, αλλά πάντα υπήρχε μεγάλη συμπάθεια και αγάπη. Τα τελευταία χρόνια την συναντάω ή τυχαία σε διάφορα θέατρα, είτε πηγαίνοντας σε δικές της παραστάσεις. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να ήταν κολλητή μου φίλη όλα αυτά τα χρόνια, γιατί ήταν «τρελή» στα νιάτα της, εξελίχτηκε σε πολύ cool προσωπικότητα και τώρα αποπνέει μια ηρεμία & σοφία.
Έχει περάσει πολλά, έχει δοκιμάσει και έχει δοκιμαστεί στα πάντα, κατάλαβε νωρίς όλο το κόλπο της ματαιοδοξίας και αποτραβήχτηκε στο σπίτι της στο Πήλιο. Έρχεται Αθήνα για πολύ μικρές χρονικές περιόδους, όταν έχει κάποια live ή κάποια θεατρική παράσταση.
Η Τάνια Τσανακλίδου γεννήθηκε το 1952 στην Δράμα όμως σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της. Ήταν ένα ζωηρό παιδί που τρελαινόταν να παίζει και να τραγουδάει. Σε ηλικία 8 ετών άκουσε για μια θεατρική σκηνή που λειτουργούσε στην πόλη και από παιδική περιέργεια ζήτησε από τους γονείς της να την πάνε. Ενθουσιάστηκαν οι πάντες και την επόμενη χρονιά έπαιξε στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του θιάσου Μυράτ-Ζουμπουλάκη. Αυτό ήταν. Όταν πάτησε το σανίδι ήταν σαν να μην ήθελε να φύγει από εκεί. Γράφτηκε στην δραματική σχολή του ΚΘΒΕ, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει αρχαιολογία και χορό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, κυρίως αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ και σε ηλικία 21 χρονών ήρθε στην Αθήνα. Βρήκε αμέσως δουλειά στο θέατρο, όπου έπαιζε τον Μορμόλη και τα βράδια τραγουδούσε στη μπουάτ «Λήδρα» μαζί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος την έβαλε και στον δίσκο του «Θητεία».
Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, ήταν σύντροφος και τρελά ερωτευμένη με τον Γιάννη Φέρτη, έπαιζε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν στις Τρείς Αδελφές του Τσέχωφ και το 1978 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που έγινε στο Παρίσι με το τραγούδι Charlie Chaplin.
Δύο εξώφυλλα που τα είχα επιμεληθεί εγώ: Ο ανθρωπάκος του Γιώργου Χατζηνάσιου (1980), και Φίλε του Γιάννη Σπανού (1982)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ: Με την ίδια γυναίκα πάνω από 45 χρόνια https://bit.ly/2W5gnhd
Το 1980 έκανε τεράστια επιτυχία με τον Ανθρωπάκο του Γιώργου Χατζηνάσιου, την επόμενη χρονιά έπαιξε τον ρόλο της Εντίθ Πιάφ στο Αθηναϊκό Κηποθέατρο, όπου απέσπασε υμνητικές κριτικές. Όμως επειδή ήταν καλοκαίρι και η παράσταση ήταν “σκοτεινή”, είχε και κακή διαφημιστική καμπάνια, δεν πήγε καλά και κατέβηκε. Η ίδια πάντως θεωρεί την Πιάφ σαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καριέρας της. Το 1982 ξεκινά μια συνεργασία με τον Γιάννη Σπανό με τους δίσκους «Φίλε» (1982) και «Της βροχής και της νύχτας» (1984). Κι έρχεται το 1988 όπου συνεργάζεται με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Λίνα Νικολακοπούλου στον δίσκο «Μαμά γερνάω», έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας της.
Το 1990 κυκλοφορεί τον δίσκο «Αλλιώτικη μέρα» που κάνει αίσθηση, αλλά διάφορα προβλήματα με τη δισκογραφική της εταιρεία και προσωπικές της αναζητήσεις, την κρατούν μακριά από τη δισκογραφία, όχι όμως κι από τις Live εμφανίσεις. Επιστρέφει το 1995 με τον δίσκο «Τραγούδια του παράξενου κόσμου» σε συνεργασία με το συνθέτη Γιώργο Ανδρέου.
Η Τάνια ήταν αυτό που όλοι ξέρουμε. Εκείνος ένας νεαρός ανερχόμενος ηθοποιός – γιος όμως του Νίκου Κούρκουλου. Η σχέση τους ήταν σοκ για την εποχή και κουβεντιάστηκε εκτενώς, γιατί η Τάνια ήταν… Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/2Spfqku
——–
Η δεκαετία του 2000 ξεκινάει εντυπωσιακά και το 2001 συνεργάζεται με τον Μιχάλη Δέλτα στον δίσκο «Το χρώμα της μέρας» όπου παρουσιάζει ένα άλλο της πρόσωπο ερμηνεύοντας δικά της κομμάτια με έντονη ηλεκτρονική μουσική. Κλασικό θα μείνει το τραγούδι «Μια αγάπη μικρή». Στη συνέχεια εμφανίζεται στο «Μετρό» με τεράστια επιτυχία για αρκετές σαιζόν, ενώ κυκλοφορεί έναν διπλό επετειακό δίσκο με ζωντανές ηχογραφήσεις και επανεκτελέσεις αγαπημένων της τραγουδιών. Τον Μάρτιο του 2008 αποφασίζει να επιστρέψει στο θέατρο με το έργο «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη. Τον Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Προσωπογραφία».
Εξακολουθεί να κρατάει μια απόσταση από τα καλλιτεχνικά πράγματα και εμφανίζεται μόνο όταν το έχει ανάγκη, στο θέατρο αλλά και τραγούδι, κάνοντας ωραίες συνεργασίες. Δύο απ’ αυτές ήταν με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Χαρούλα Αλεξίου.
Σήμερα τον περισσότερο χρόνο της ζει στο σπίτι της στο Πήλιο.
Δύο φωτογραφίες μας που τις χωρίζουν 30 χρόνια περίπου
Βίκυ Μοσχολιού, Τάνια Τσανακλίδου: Από τις πρώτες γυναικείες συνεργασίες σε Live πρόγραμμα
Δυο δίσκοι που την έχουν «σημαδέψει»: Μαμά Γερνάω και Piaf
Μια από τις κολλητές της φίλες είναι και η Άννα Βίσση
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα και για άλλες τραγουδίστριες
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: Το κορίτσι από την Θήβα https://bit.ly/3qpyCxI
ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ: Πως η Ιωάννα έγινε Νάνα https://bit.ly/2QhP8hu
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ: 50 χρόνια καριέρα https://bit.ly/2OmIdpR
ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ: Αντίο αγάπη μου: https://bit.ly/3rkJajQ
ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ: Ζει παραπεταμένη https://bit.ly/2xO4DIa
ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ: Γεννήθηκε και πέθανε 24 Οκτωβρίου https://bit.ly/3dUz7sI
ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ: Ο Χατζιδάκις την έστειλε στην Eurovision: https://bit.ly/2Cmcj3C
ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ: Την κατέστρεψαν οι επιλογές της https://bit.ly/3b9ShJu
ΑΡΛΕΤΑ: Ταλαιπωρήθηκε: https://bit.ly/2wzEwiR
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: Η Μαρία της καρδιάς μας https://bit.ly/2ir77VE
ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Χωρίς την Βίκυ Μοσχολιού: https://bit.ly/2wwkfxb
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ: Μια απίστευτη καριέρα https://bit.ly/2yxzmbd
Φωνάρα και με ήθος!!!
1978, όχι 1975, ο διαγωνισμός Eurovision όπου συμμετείχε.
Ευχαριστώ. Το διορθώνω αμέσως…..