Την είπαν και χουντικιά!

Για τα φρονήματα της, την είπαν δεξιά, βασιλόφρονα, εθνικίστρια και χουντικιά. Για την δουλειά της την είπαν στρίγγλα και αυταρχική. Η Σοφία Βέμπο ήταν τελικά μια καλλιτέχνης που ένωσε και δίχασε το κοινό.

1
5316

Για τα φρονήματα της, την είπαν δεξιά, βασιλόφρονα, εθνικίστρια και χουντικιά. Για την δουλειά της την είπαν στρίγγλα και αυταρχική. Η Σοφία Βέμπο ήταν τελικά μια καλλιτέχνης που ένωσε ή δίχασε το κοινό; Την απάντηση θα την βρείτε αφού διαβάσετε εδώ τα πάντα γι΄ αυτήν.

Όταν είχαμε τον Βασιλιά, η Βέμπο τραγουδούσε σε σχεδόν όλες τις βασιλικές εκδηλώσεις. Κατόπιν στον πόλεμο του  ΄40 ήταν στο πλευρό των Έλληνων φαντάρων. Όταν ήρθε η χούντα, η Βέμπο εμφανίστηκε σε δικτατορικές φιέστες ανεβασμένη πάνω σε κακόγουστα στρατιωτικά άρματα. Απ΄ την άλλη όμως, τη βραδιά του Πολυτεχνείου η Βέμπο άνοιξε το σπίτι της και έκρυψε φοιτητές τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της. Τι συνέβαινε λοιπόν μ΄ αυτήν την γυναίκα;

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

Όταν έπεσε η χούντα, η εμφάνισή της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο για την επάνοδο της Δημοκρατίας, τραγουδώντας, Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, έκανε να κλάψουν και να «γονατίσουν» οι πάντες. Η Σοφία είναι τελικά της Ελλάδας και κανένας δεν μπορεί να μας την στερήσει. Κανείς δεν μπορεί να την πει “χουντικιά”.

Ποια ήταν τελικά η Σοφία Βέμπο;

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, στις 10 Φεβρουαρίου 1910 και ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης» εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

Το όνομα Βέμπο το επέλεξε (και το άλλαξε κάνοντας και τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες) επειδή έτσι είχε συνηθίσει να προφέρει το όνομά της το κοινό. Το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπου. Εύκολα το Σοφία Μπέμπο, στον προφορικό λόγο γίνεται Σοφία Βέμπο. Το 1912 η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί γεννήθηκε ο αδελφός της Γιώργος, που τον αποκαλούσαν Τζώρτζη, η αδελφή της Αλίκη και ο μικρότερος αδελφός της Ανδρέας. Το 1914, με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών που συνομολόγησε η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην Τσαριτσάνη και από εκεί εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βόλο.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

Η καριέρα της ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη από το κοσμικό κέντρο Αστόρια, αλλά μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, η φήμη της έχει φθάσει στην Αθήνα όπου και αμέσως της γίνεται πρόταση να εμφανιστεί στο θέατρο του Φώτη Σαμαρτζή. Ενημερώνοντας τους γονείς της που δεν έφεραν αντίρρηση, αποδέχθηκε την πρόταση και στις 25 Οκτωβρίου του 1933 βρίσκεται στην αθηναϊκή σκηνή του θεάτρου Κεντρικόν, στη πλατεία Κολοκοτρώνη, συμμετέχοντας στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 33», όπου έσκισε. Τότε υπέγραψε συμβόλαιο 10.000 δραχμών το μήνα, αστρονομικό για την εποχή εκείνη. Τότε ήταν που άλλαξε και το όνομα της. Από εκείνη την πρώτη παράσταση η καλλιτεχνική εξέλιξη της Σοφίας Βέμπο, υπήρξε αλματώδης. Ηχογραφήσεις τραγουδιών, περιοδείες στο εξωτερικό, συμβόλαια, η πρώτη ταινία, θέατρα και night club όλα στα πόδια της. Οι επιτυχίες της χαλούσαν κόσμο.

Η Εταιρεία Κολούμπια στο νέο συμβόλαιο της μεταβιβάζει το 10% των κερδών από την πώληση του κάθε δίσκου της, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά, ενώ όλοι οι άλλοι πληρώνονταν κατ΄ αποκοπή (μεροκάματο) για κάθε δισκογραφία.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

Το Καλοκαίρι του 1938 εγκαθίσταται ραδιοφωνική κεραία στο Ζάππειο, στην Αθήνα, όπου τα τραγούδια της Βέμπο αποτελούν την πρώτη πειραματική μετάδοση.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

Το 1939 η Σοφία Βέμπο έχει ήδη καταξιωθεί ως η πρώτη τραγουδίστρια του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού.

Το 1940 ανέτειλε με τα σύννεφα του πολέμου, και πολλές χώρες ήδη να έχουν καταληφθεί από τις δυνάμεις του άξονα. Στην Ελλάδα σημειώνονται οι πρώτες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από ιταλικά αεροπλάνα. Τον Ιανουάριο στο θέατρο Μουντιάλ έχει ανέβει η επιθεώρηση «Παύσατε πυρ» όπου τραγουδά τη νέα της επιτυχία «Το καινούργιο φεγγάρι». Στην επιθεώρηση εκείνη η Βέμπο γνώρισε και τη Γεωργία Βασιλειάδου όπου και της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει διαβλέποντας το ταλέντο της. Λίγο αργότερα το τραγούδι «Ψαροπούλα», γίνεται η νέα μεγάλη επιτυχία. Το Καλοκαίρι ανεβαίνει η επιθεώρηση «Βραδινές τρέλες» στην οποία η Βέμπο τραγουδά το υπέροχο βαλς «Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά».

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στις 10.00 ώρα, στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Ζαππείου με αναμετάδοση τραγουδιών της Σοφίας Βέμπο, ο εκφωνητής Κώστας Σταυρόπουλος διακόπτει τη ροή του προγράμματος και προβαίνει στην ιστορική εκείνη ανακοίνωση της επίθεσης των ιταλικών δυνάμεων κατά της Ελλάδας και την άμυνα των ημετέρων. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος είχε αρχίσει.

Η έκρηξη στην καριέρα της συνεχίστηκε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Τότε, όλες οι επιθεωρήσεις προσάρμοσαν τη θεματική τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επαναγράφονται με πατριωτικούς στίχους. Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Την ίδια εποχή, σε μία συμβολική πράξη, προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες. Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύεται μεταμφιεσμένη σε καλόγρια στη Μέση Ανατολή, όπου συνεχίζει να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Επέστρεψε μετά το πέρας της Γερμανικής κατοχής.

Το 1949 απόκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο, το «Θέατρον Βέμπο». Μετά από μακροχρόνιο δεσμό με το Μίμη Τραϊφόρο παντρεύτηκαν τελικά το 1957, ένας δεσμός πολυκύμαντος που διήρκεσε μέχρι το θάνατό της και υπήρξε καταλυτικός για τη μεγάλη ερμηνεύτρια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της, τις οποίες σταματά οριστικά στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο. Η Τραγουδίστρια της Νίκης αποθεώνεται εκείνη τη μέρα από τον ελληνικό λαό που τη θεωρούσε ηρωίδα του.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

Σοφία Βέμπο, Βούλα Ζουμπουλάκη, Μελίνα Μερκούρη στην “Στέλλα”, και κάτω η Βέμπο με την Μελίνα – που την λάτρευε.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα σε Ελληνίδες τραγουδίστριες

ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: Το κορίτσι από την Θήβα https://bit.ly/3qpyCxI

ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ: Πως η Ιωάννα έγινε Νάνα https://bit.ly/2QhP8hu

ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ: Την κατέστρεψαν οι επιλογές της https://bit.ly/3b9ShJu

ΑΡΛΕΤΑ: Ταλαιπωρήθηκε: https://bit.ly/2wzEwiR

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: Η Μαρία της καρδιάς μας https://bit.ly/2ir77VE

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ: Ο Χατζιδάκις την έστειλε στην Eurovision: https://bit.ly/2Cmcj3C

ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ: Γεννήθηκε και πέθανε 24 Οκτωβρίου https://bit.ly/3dUz7sI

ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Η μεγάλη λαϊκή φωνή https://bit.ly/2wwkfxb

ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ: Ζει παραπεταμένη https://bit.ly/2xO4DIa

ΜΠΕΜΠΑ ΜΠΛΑΝΣ: Μια ζωή γεμάτη σκάνδαλα https://bit.ly/3t0ArAQ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ: 40 χρόνια καριέρα https://bit.ly/3rDkRee

ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ: Μια καρδιά περιβόλι https://bit.ly/2OHuaeq

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ: 50 χρόνια καριέρα https://bit.ly/2OmIdpR

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ: Αντίο αγάπη μου: https://bit.ly/3rkJajQ

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, SOFIA VEMPO, SOFIA VEBO, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ, nikosonline.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.