Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που την άκουσα. Με εντυπωσίασε η ομορφιά της, ο τρόπος που αντιμετώπιζε την κάμερα, η μουσική της και φυσικά η φωνή της. Το 2014 την έμαθα και έκτοτε την παρακολουθώ και την στηρίζω τόσο μεταδίδοντας τα τραγούδια της στις ραδιοφωνικές μου εκπομπές όσο και γράφοντας γι’ αυτήν.
Ήθελα πάρα πολύ να της μιλήσω, να μάθω περισσότερα, να δω τα γούστα της και πως σκέφτεται. Με την κυκλοφορία του νέου υπέροχου τραγουδιού της “Call me Nyx” ήρθε η στιγμή. Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία στην εκπομπή μου, όταν την ρώτησα για το Nyx (Νύχτα), μου αποκάλυψε ότι ζει νύχτα και κοιμάται το πρωί…
Τα υπόλοιπα είναι εδώ
Κατερίνα μου που σε πετυχαίνω; Σπίτι, που αλλού; (χαχα)
Το θέμα της πανδημίας και της καραντίνας έχει πλήξει πολλούς επαγγελματίες αλλά και καλλιτέχνες. Εσύ από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τώρα τι έχεις κάνει- πως το αντιμετωπίζεις; Έχω κάνει πραγματικά ό,τι έχω μπορέσει. Έχει υπάρξει δημιουργική χρονιά αλλά με πολλούς περιορισμούς. Κυκλοφόρησα 2 τραγούδια από τον επερχόμενο μου δίσκο και είχα την τύχη να παίξω λίγα Live το καλοκαίρι (Νιάρχος, Τεχνόπολη και Gazarte). Παράλληλα δουλεύω νέο υλικό και ετοιμάζομαι για μια νέα, και πιο ομαλή ελπίζω, χρονιά.
Ξέρω ότι ετοιμάζετε με τον Leon of Athens μια διαδικτυακή παγκόσμια συναυλία. Μπορείς να μου πεις λεπτομέρειες; Έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με την Sessions Livestream από το San Francisco και μας δίνεται η δυνατότητα να στήσουμε ένα Live ακριβώς όπως το θέλουμε σε ένα νέο χώρο. Θα είναι μια διαδραστική συναυλία με χαρακτηριστικά ζωντανής και τηλεοπτικής εμφάνισης όπου θα παίξουμε και νέο υλικό για πρώτη φορά. Ο κόσμος θα μπορέσει να το παρακολουθήσει στις 20 Δεκεμβρίου μόνο με εισιτήριο το οποίο μπορεί να προμηθευτεί στο site και app του Sessions: https://sessionslive.com/duskaleon/tickets
Τα πρώτα χρόνια
Ας γυρίσουμε αρκετά χρόνια πριν. Εσύ ένα μικρό κοριτσάκι στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σε ποια ηλικία θυμάσαι τον εαυτό σου να μαγεύεται από την μουσική; Από τότε που δεν θυμάμαι καν τον εαυτό μου (γέλια)
Ως παιδί θυμάσαι κάποιο τραγούδι ή κάποια τραγουδίστρια που σε έκανε να μείνεις με το στόμα ανοικτό; Gwen Stefani, Lauryn Hill, Robyn ήταν σίγουρα από τους πρώτους έρωτες.
Και τι είπες στους γονείς σου, “θέλω να σπουδάσω μουσική;” Όχι. Μου πήρε πολύ χρόνο να “με βρω”. Είμαι περήφανη late bloomer (χαχαχα). Ξεκίνησα να σπουδάζω στη Νομική και παράλληλα έκανα 2 και 3 δουλειές για να πληρώνω τα δίδακτρα του ωδείου μου. Ξεκίνησα με κιθάρα για να μπορώ με κάποιο τρόπο να συνοδεύω τη φωνή μου και να γράφω τραγούδια και στα 20 μου ξεκίνησα και μαθήματα τραγουδιού.
Ήταν θετικοί από την πρώτη στιγμή; Όχι, αλλά είναι πλέον οι μεγαλύτεροι fans μου.
Το επώνυμο Ντούσκα, από πού έχει καταγωγή; Ο πατέρας μου είναι από τον Αχέροντα, στην Ήπειρο. Στο Μόντρεαλ επειδή τα επίθετα των Ελλήνων έληγαν σε -άκης και -όπουλος ήταν περίεργο. Και ίσως το κράτησα για καλλιτεχνικό, επειδή με κορόιδευαν, σαν αντίδραση. Έχω διαβάσει πως σημαίνει “ψυχή” και “αγαπημένη” σε άλλες γλώσσες και μου αρέσει πολύ πλέον.
Στην Ελλάδα ήρθες πρώτη φορά στα 16 σου ή είχατε ξανάρθει; Είχα έρθει μόνο ένα καλοκαίρι στα 7 μου και ήταν μαγεία.
Γυρίσατε οικογενειακώς ή ήρθες μόνη σου; Και μέσα στην οικονομική κρίση. Γιατί; Οικογενειακώς και λίγο πριν την κρίση. Ήταν ανεκπλήρωτο όνειρο των γονιών και λόγω ηλικίας, δεν μπορούσα παρά ν’ ακολουθήσω.
Η Αθήνα και η μουσική
Γνώριζες κάτι από την μουσική Ελληνική πραγματικότητα όταν πρωτοήρθες; Είχες κάποια ακούσματα; Ήξερες ας πούμε τους Stereo Nova ή την Μόνικα; Γνώριζα μόνο τα ακούσματα των γονιών μου τα οποία ήταν πιο παραδοσιακά (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις). Τον Κωνσταντίνο Βήτα τον γνώρισα όταν ήρθα και χάρηκα ιδιαιτέρως γι’ αυτό. Είναι εξωπραγματικός. Από τους πιο ιδιαιτέρους καλλιτέχνες που έχουμε και από τους πιο γλυκούς ανθρώπους.
Οι πρώτες μουσικές σου παρέες στην Αθήνα ποιες ήταν; Ήταν ανύπαρκτες. Όταν ανέβασα το πρώτο μου τραγούδι το “One in a million” στο YouTube, δεν γνώριζα κανέναν και δεν με γνώριζε κανείς. Ο βασικός λόγος που ανέβασα το πρώτο μου αυτό demo ήταν για να προσελκύσω μουσικούς και εν τέλει ξεκίνησε να παίζει στο ραδιόφωνο πριν καν προλάβω.
Σε αντιμετώπισαν καλά ή ήταν επιφυλακτικοί μαζί σου; Επιφυλακτικά δε νομίζω αλλά περίεργα ίσως ήταν τα παιδιά στο σχολείο, λόγω διαφοράς κουλτούρας. Ο τρόπος που μιλούσα και ντυνόμουν ήταν διαφορετικός και σε κάποιους κινούσε το ενδιαφέρον.
Όταν έλεγαν ότι η φωνή σου μοιάζει με της Amy Winehouse ή της Lana Del Ray – εσύ τι έλεγες; Γελούσα. Και αν δεν γελούσα που με συνέκριναν με θρύλους θα είχα πρόβλημα. Με τιμά φοβερά, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορώ να με πάρω τόσο στα σοβαρά.
Ο Leon και η μουσική συνύπαρξη
Με τον Leon υπήρξατε πρώτα φίλοι και μετά ζευγάρι ή εξ αρχής ήταν ένας κεραυνοβόλος έρωτας; Για να είμαι συνεπής με την στάση που κρατάω σε αυτό το κομμάτι, δεν μου αρέσει να μοιράζομαι λεπτομέρειες για την τόσο προσωπική μου ζωή.
Ο.Κ δεκτό. Μπορείς όμως να μου πεις, εκτός από την μουσική τι άλλο σας ενώνει; Ο Τίμος είναι μια σπάνια ύπαρξη σε αυτή τη Γη και χαίρομαι και μόνο που τον γνωρίζω.
Η καθημερινότητα σου πως είναι; Ασχολείσαι με το σπίτι, έχεις φυτά, κατοικίδιο, κάνεις κάποιο σπορ, ψωνίζεις στο σουπερμάρκετ, βάζεις πλυντήριο; (γέλια) Είμαι σπιτόγατα και μου αρέσει να φροντίζω τον χώρο μου και να δημιουργώ ένα περιβάλλον έμπνευσης σε κάθε ευκαιρία (πλυντήρια included).
Όταν γεννήθηκες ήταν μέρα ή νύχτα; Τι ώρα γεννήθηκες; Γεννήθηκα 2.30 το μεσημέρι.
Το καινούργιο σου τραγούδι ”Call me Nyx” – εκτός από υπέροχο και με θαυμάσια παραγωγή, έχει κάποια σχέση με την νύχτα; Σε ρωτάω γιατί στην Αρχαία Ελλάδα «Νυξ» ήταν γνωστή η θεότητα που προσωποποιούσε τη νύχτα. Ακριβώς αυτό και χαίρομαι πολύ που το εντοπίζεις. Είναι ένας δίσκος/ωδή στη νύχτα.
“Call me Nyx” θα λέγεται και το EP που θα βγάλεις λοιπόν; Ω ναι!
Νομίζω πως αυτήν την persona, την Nyx, πρέπει να την καθιερώσεις. Μην ξεχνάς ότι η νύχτα γεννήθηκε από το χάος και ήταν μια κυρίαρχη, αρχέγονη και κοσμογονική οντότητα, την οποία σεβόταν και φοβόταν ακόμη και ο Δίας. (γέλια) Έχει ήδη καθιερωθεί.
Σου αρέσει περισσότερο να σε αγαπούν, να σε θαυμάζουν ή να σε φοβούνται; Βάλτα μου σε μια σειρά…Να με αγαπούν, να με θαυμάζουν για κάτι άξιο θαυμασμού. Το να με φοβούνται δεν είναι κάτι που με αγγίζει.
Επίσης θέλω να μου βάλεις σε μια σειρά τι σου αρέσει περισσότερο όταν φτιάχνεις ένα τραγούδι. Όταν το γράφεις, όταν με τους συνεργάτες σου το ολοκληρώνετε, όταν κάνετε την ενορχήστρωση και την παραγωγή, όταν το ηχογραφείς ή όταν το παίζεις live: Η στιγμή της σύλληψης είναι η πιο μαγική και ενθουσιώδης. Το στάδιο της ενορχήστρωσης, παραγωγής, ηχογράφησης, ενώ μπορεί να είναι ψυχοφθόρο, όταν πετυχαίνει είναι πραγματικά φοβερή στιγμή γιατί παίρνει σάρκα και οστά το τραγούδι. Το Live μπορεί να είναι υπερβατική εμπειρία αν έχουν πετύχει και όλα τα προηγούμενα στάδια.
Αν ερχόταν ένας Έλληνας καλλιτέχνης και σου ζητούσε να του γράψεις ένα τραγούδι και να του κάνεις και την παραγωγή θα το έκανες; Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου αλλά σίγουρα δεν το αποκλείω.
Και ποιος καλλιτέχνης θα ήθελες να ήταν αυτός; Πες μου μερικά ονόματα…Πραγματικά εξαρτάται από τον καλλιτέχνη και από το κατά πόσο μπορεί ένα τραγούδι μου να γίνει δικό του/της ή να προσαρμοστώ εγώ σε εκείνη/εκείνον. Σίγουρα σε μονοπάτια ποπ ή εναλλακτικής ποπ το φαντάζομαι.
Σπανίως σε ακούμε να τραγουδάς Ελληνικά – αλλά έχω να σου πω πως το ντουέτο σας “Άνεμος” με τον Leon, είναι αριστούργημα. Σκέφτεστε να κάνετε κι’ άλλα με Ελληνικό στίχο; Δουλεύουμε κι άλλα ναι. Ανυπομονώ να κυκλοφορήσουν!
Γούστα είν’ αυτά
Αν σου έλεγα να διασκευάσεις ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, ποιο θα διάλεγες; Τώρα που το είπες, δουλεύω το “Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι” και “Μην τον ρωτάς τον ουρανό” αυτό το διάστημα, για ένα Χριστουγεννιάτικο ραδιοφωνικό Live που θα κάνουμε στο Β’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, το μεσημέρι των Χριστουγέννων.
Με το κινητό σου έχεις εξάρτηση; Έχω δει και χειρότερα! (γέλια)
Ξέρω ότι τα social media είναι εργαλείο για όλους τους σύγχρονους καλλιτέχνες, εσύ επικοινωνείς με τους fans αναρτώντας τις δουλειές σου ή γράφεις και σκέψεις σου, βάζεις και καμιά ταινία ή φωτογραφία…Μοιράζομαι όταν το νιώθω. Δεν γίνεται ψυχαναγκαστικά. Υπάρχουν περίοδοι που έχω τις κλειστές μου και φαίνεται. Μοιράζομαι μέσω του Instagram κατά κανόνα.
Τι ταινίες σ’ αρέσουν; Θέλω και παραδείγματα. Είμαι λάτρης του κινηματογράφου. Μπορούμε να κάνουμε αυτήν την κουβέντα ώρες! Στις αγαπημένες μου είναι σίγουρα τα Before Sunrise/Sunset/Midnight, The Dreamers, Lost in Translation, Being John Malcovich, Taxi Driver, A woman under the influence, Drive, Eternal Sunshine of a Spotless Mind, Jurassic Park.
Θα ήθελες ο Λάνθιμος να σκηνοθετήσει κάποιο clip σου; Θα λιποθυμούσα!
Μιλώντας για clip, στην Eurovision είχες ένα θαυμάσιο video. Γιατί στο Live δεν βασιστήκατε στην αισθητική του video και κάνατε κάτι άλλο; Το video και το stage ήταν ιδέες της σκηνοθέτιδας και της έδωσα το χώρο και την εμπιστοσύνη.
Τώρα που έχει περάσει ο χρόνος, τελικά σου άρεσε που πήγες στην Eurovision ή το έχεις μετανιώσει; Κέρδισα πάρα πολλά μέσα από αυτή την εμπειρία. Απέκτησα fans σε όλο τον κόσμο και μου έδωσε τη δυνατότητα που έχω αυτή την στιγμή να δουλεύω στο επίπεδο που δουλεύω, με τους ανθρώπους που δουλεύω.
Με την ζωγραφική έχεις σχέση; Σ’ αρέσουν οι εικαστικές τέχνες; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες; Ζωγράφιζα μικρή και μου άρεσε πολύ. Δεν έχω εντρυφήσει ιδιαίτερα αλλά μου αρέσει πολύ η εποχή της Αναγέννησης. Επίσης αγαπώ τον Ιερώνυμο Μπος και τον Καραβάτζο…
Το θέατρο σ’ αρέσει; Έχεις δει κάτι που Σε ξετρέλανε; Πηγαίνω σπάνια η αλήθεια είναι. Είμαι του κινηματογράφου. Η τελευταία παράσταση που με συγκλόνισε ήταν το “Στέλλα κοιμήσου” του Οικονομίδη.
Τι μουσική ακούς; Θέλω και μερικά ονόματα συγκεκριμένα. Lorde, James Blake, Sza, Rosalia, Joji, FKA Twigs, Billie Eiilsh είναι πολύ αγαπημένοι.
Αααα σ’ αρέσει η Billie Eilish! Είναι η σωτήρας μας (γέλια)
Με τον Leon έχετε τσακωθεί ποτέ σε σχέση με την μουσική; Ως προς τα γούστα δεν διαφωνούμε σχεδόν ποτέ.
Σ’ αρέσει που μεγαλώνεις; Είναι ευλογία.
Έχεις σκεφτεί ποτέ το θέμα Οικογένεια και παιδί, ή είναι νωρίς ακόμα; Δεν είναι για όλους. Δεν το αποκλείω αλλά προς το παρόν μεγαλώνω ακόμη τον εαυτό μου και είμαι δοσμένη στη δουλειά μου.
Τελειώνοντας θα ήθελα να μου δώσεις όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, όπου μπορούμε να σε ακούμε, να σε διαβάζουμε και να σε ακολουθούμε…Ναι φυσικά, σημείωσε:
https://www.instagram.com/katerineduska
https://open.spotify.com/artist/40tNdcLMkz7RoHcykLSNwB
https://el–gr.facebook.com/katerineduska
https://twitter.com/katerineduska?lang=el
Διαβάστε επίσης
Ένα πανέμορφο ζευγάρι: https://bit.ly/3qCDu1L
(Άρθρο 2 Δεκεμβρίου 2014) Είναι η νέα Amy Winehouse; https://bit.ly/2TzAs0l
(Άρθρο 22 Δεκέμβριου 2014) Αυτά μάλιστα, είναι παιδιά με ταλέντο: https://bit.ly/3b73F8c
——————————
Ακούστε και δείτε το νέο τραγούδι της Κατερίνας εδώ
Katerine Duska – Call me Nyx (Official Visualizer)
————————————-
Στο studio
—————————–