Η Nicole Kidman έμεινε μπουκάλα

1
963

untitled

Τέλειωσε και το φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, το περίφημο πια Berlinale, κάποιοι έφυγαν χαρούμενοι και κάποιοι άλλοι αναθεμάτισαν την ώρα και την στιγμή που πήγαν.

Η Χρυσή Άρκτος της φετινής Μπερλινάλε πήγε τελικά στο – λογοκριμένο στη χώρα του – «Taxi» του Jafar Panahi, ο οποίος λόγω της απαγόρευσης εξόδου από το Ιράν που του έχει επιβληθεί, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην απονομή. Ήταν φανερό πως, πέρα από την ποιότητα του φιλμ, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, Darren Aronofsky, θέλησε με αυτή την επιλογή να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του περιορισμού της ελευθερίας, της έκφρασης και της δημιουργίας.

Μεγάλοι νικητές των βραβείων όμως ήταν και οι Βρετανοί ηθοποιοί, αφού κατέκτησαν τα σχετικά έπαθλα τόσο για την ανδρική όσο και για τη γυναικεία ερμηνεία. Συγκεκριμένα, ο Tom Courtenay και η Charlotte Rampling βραβεύτηκαν για την κοινή τους παρουσία στο χαμηλότονο δράμα «45 Years» του ανερχόμενου Andrew Haigh. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα πως οι δύο Βρετανοί επικράτησαν έναντι άλλων πολύ λαμπερών ονομάτων, όπως η Nicole Kidman, ο James Franco και η Charlotte Gainsbourg.

Σε άλλους κερδισμένους, η Αργυρή Άρκτος κατέληξε στον Χιλιανό Pablo Larrain για την ταινία του «ΕΙ Club». Το φιλμ αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ρωμαιοκαθολικών ιερέων, οι οποίοι ατιμάζουν την Εκκλησία και ως εκ τούτου «εξορίζονται» σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Η επιτροπή επισήμανε, μάλιστα, πως αναμένει η ταινία «να μείνει κλασική στην ιστορία του κινηματογράφου».

Τέλος, το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράστηκε φέτος, σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, μεταξύ του Ρουμάνου Radu Jude («Aferim!») και της Πολωνής Malgorzata Szumowska («Body»). Το περιεχόμενο των φιλμ και των δύο σκηνοθετών είναι σύμφωνο με τον γενικότερο χαρακτήρα του φεστιβάλ (έντονο πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο), γεγονός που αξιολογήθηκε ως θετικό από τους κριτικούς, ειδικά σε μια χρονιά όπου στην Μπερλινάλε έκανε ντεμπούτο και το μάλλον εκτός θέματος «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι».

209-br7Jh_AuSt_55_M

Η Hana Saeidi, η αγαπημένη ανιψιά του Ιρανού σκηνοθέτη Jafar Panahi, παραλαμβάνει την Golden Bear για την καλύτερη ταινία της χρονιάς, το ‘Taxi‘.

565-7zBrh_AuSt_55_M

Οι ηθοποιοί Tom Courtenay και Charlotte Rampling κέρδισαν τα βραβεία ερμηνείας στο Berlinale Film Festival 2015

1J_M

Ο Radu Jude με την Ασημένια Άρκτο σκηνοθεσίας για την ταινία του ‘Aferim!’ και δίπλα η Malgorzata Szumowska που και εκείνη πήρε ακριβώς το ίδια βραβείο για την δική της ταινία ‘Body’

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ο Pablo Larrain πήρε την ασημένια άρκτο της επιτροπής για την ταινία του ‘The Club’

1AA_M

Η Nicole Kidman και ο James Franco έδωσαν λάμψη Hollywood στο φεστιβάλ αλλά έφυγαν με άδεια χέρια.

65ο Berlinale Film Festival

Queen-of-the-Desert-Premiere-65th-Berlinale-International-Film-Festival

Περισσότερα για την νέα ταινία της Nicole Kidman και του James Franco σας έχω εδώ. Πατήστε τον σύνδεσμο.

https://www.nikosonline.gr/?p=15274

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

GERMANY-ENTERTAINMENT-FILM-FESTIVAL-BERLINALE

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.