Η online πειρατεία και η κλωνοποίηση της…..

1
872

piracy_M

Θα ακούσατε μάλλον για το κλείσιμο του Pirate Bay, του μεγαλύτερου από άποψη κίνησης δεδομένων, πειρατικού ιστότοπου στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η σουηδική αστυνομία προχώρησε σε έφοδο στον χώρο όπου στεγάζονταν οι server της δημοφιλούς ιστοσελίδας, συλλαμβάνοντας μάλιστα και κάποια άτομα τα οποία φαίνεται πως εμπλέκονταν στη λειτουργία του. Παράλληλα, άλλες ιστοσελίδες παρόμοιου περιεχομένου όπως το EZTV διέκοψαν επίσης τη λειτουργία τους, κάνοντας έτσι πολλούς να μιλήσουν για μια συνολική αντιπειρατική «σκούπα», η οποία μάλιστα φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

——————————————————-

Όλα αυτά ωστόσο, είναι αναλώσιμα – για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση σχετική- κι αυτό γιατί η αλήθεια είναι πως καμία σύλληψη, κανένα «κλείσιμο» και καμιά «σκούπα», δεν μπορεί να αποτρέψει – ούτε καν να περιορίσει καθώς φαίνεται – τη διαδικτυακή πειρατεία. Συγκεκριμένα το Pirate Bay που υποτίθεται ότι το έκλεισαν, ήδη κλωνοποίησε (μετέφερε) ολόκληρη τη βάση δεδομένων του σε άλλο γνωστό ιστότοπο απ’ όπου και πρακτικά συνεχίζει ανεμπόδιστα τη λειτουργία του.

Άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι πειρατές του Διαδικτύου είναι η μεταφορά των server σε άλλες χώρες με διαφορετική περί ηλεκτρονικού εγκλήματος και copyrights νομοθεσία – το ίδιο το Pirate Bay είχε προσωρινά ανοίξει την επομένη κιόλας της επέμβασης, με «σημαία» Κόστα Ρίκα. Και φυσικά σαν τελευταίο χαρτί υπάρχουν και οι ηλεκτρονικοί «μεσάζοντες», οι οποίοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στον απλό χρήστη και το πειρατικό site κατευθύνοντας τον πρώτο να βρει εκείνο που ψάχνει, χωρίς καν να μπει άμεσα στην πειρατική ιστοσελίδα… Χα!

Με λίγα λόγια είναι η ίδια η φύση του Internet τέτοια που ευνοεί τη γέννηση αλλά και την ακμή της πειρατείας. Τα στοιχεία, άλλωστε, που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν για το 2014 από την ιστοσελίδα torrentfreak.com και αφορούν τις παράνομα κατεβασμένες σειρές της χρονιάς, δείχνουν γενική άνοδο της κίνησης δεδομένων, παρά τα διάφορα νομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν εφέτος διεθνώς για την καταπολέμησή της. Πρωταθλητής βέβαια, και εκεί είναι το φαινόμενο «Game of Thrones», το οποίο μάλιστα είχε περισσότερα παράνομα κατεβάσματα παρά νόμιμους τηλεθεατές, ενώ ακολουθούν τα επίσης δημοφιλέστατα «The Walking Dead» και «Big Bang Theory».

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως άλλο πράγμα είναι η καταδίκη της πειρατείας, η οποία όντως στερεί τεράστια ποσά σε πνευματικά δικαιώματα από τους νόμιμους κατόχους τους, και άλλο η συνειδητοποίηση μιας πραγματικότητας μέσα στην οποία υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Οι Αμερικάνοι, ως πρωτοπόροι σε θέματα μάρκετινγκ και διαφήμισης, έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση υιοθετώντας όλο και περισσότερο το πέρασμα στη νόμιμη ιντερνετική – και με μικρό κόστος – διακίνηση δεδομένων. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος πρόεδρος Obama προ δύο μηνών «η πρόσβαση οποιουδήποτε, οπουδήποτε στο Διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο περιορισμού ή λογοκρισίας».

Screen-Shot-2013-07-09-at-6_28_37-PM

GAME-OF-THRONES

??????????????????????????????????????????????????????????????

big-bang-theory

imagesLWYV9XVH_M

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.