Η pop πλευρά του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στην καριέρα του καταπιάστηκε με πολλές - διαφορετικών ειδών και αποχρώσεων - μουσικές. Πάντα παιγμένες και ενορχηστρωμένες από τον ίδιο στα synthesizer του – τα οποία όμως τα “πείραζε” όπως ήθελε. Ένα παράδειγμα: Του έστελνε δώρο η Yamaha ένα καινούργιο μοντέλο της και ο Βαγγέλης το άνοιγε και άλλαζε κάποια πράγματα ή έκανε κάποιες ρυθμίσεις για να έχει τον δικό του, προσωπικό ήχο.

0
337

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στην καριέρα του καταπιάστηκε με πολλές – διαφορετικών ειδών και αποχρώσεων – μουσικές. Πάντα παιγμένες και ενορχηστρωμένες από τον ίδιο στα synthesizer του – τα οποία όμως τα “πείραζε” όπως ήθελε. Ένα παράδειγμα: Του έστελνε δώρο η Yamaha ένα καινούργιο μοντέλο της και ο Βαγγέλης το άνοιγε και άλλαζε κάποια πράγματα ή έκανε κάποιες ρυθμίσεις για να έχει τον δικό του, προσωπικό ήχο.

Εν πάση περιπτώσει έγραψε soundtracks, ambient, ethnic, συμφωνική μουσική, μουσική για μπαλέτο, για θέατρο, έκανε τραγούδια, έκανε δημοτικά και Βυζαντινά και μουσική που κάποια στιγμή θα χαρακτηριστεί κλασική.

Όταν ήταν νέος όμως, αρχές δεκαετίας του ’60 ήταν και pop. Σήμερα θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε (5 video) την pop πλευρά του.

Η pop πλευρά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, VANGELIS, Vangelis Papathanasiou, pop, Forminx, nikosonline.gr

Οι Forminx

Οι Forminx (1962- 1964) ήταν το ξεκίνημα του και ήταν το πρώτο ελληνικό pop συγκρότημα, που έφερε στην Ελλάδα τον ήχο που έλειπε από την ελληνική μουσική – αλλά με επιτυχία και μεγάλες πωλήσεις. Το πρώτο τους 45άρι, στην Decca, με τα κομμάτια “Elephant twist” και “I say Yeah”, τάραξε τα νερά και άνοιξε το δρόμο σε δεκάδες συγκροτημάτων, που έκαναν αγγλόφωνα τραγούδια. Οι Forminx με την σύνθεση του Βαγγέλη “Geronymo Yanka” που ήταν πανελλήνιο και διεθνές σουξέ, έγιναν το Νο 1 συγκρότημα της Ελλάδας. Όπου εμφανίζονταν γινόταν χαμός, έκαναν και μια ταινία με τίτλο “ Περιπέτειες”, μέχρι και στις Ελληνικές ταινίες “Ο Θόδωρος και το δίκανο” (1962) και «Ο Αδελφός μου… ο Τροχονόμος» (1963) εμφανίστηκαν.

The Forminx – Jeronimo Yanka

ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ – Summer dream (Επιχείρηση Απόλλων)

Επιχείρησις Απόλλων

Παράλληλα με τους Forminx ο Βαγγέλης παίζει και μόνος του, κάνει Jazz με την ορχήστρα του Γιώργου Θεοδοσιάδη ή γράφει μουσική για ταινίες όπως το «Επιχείρησις Απόλλων» (1968) που ναι μεν το soundtrack υπογράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος αλλά έβαλε το χεράκι του και ο Βαγγέλης. Έγραψε ας πούμε το τραγούδι “Summer dream” που στην ταινία υποτίθεται ότι τραγουδάει η Έλενα Ναθαναήλ, αλλά ντουμπλαρισμένη με την φωνή της Αλέκας Κανελλίδου.

Η pop πλευρά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, VANGELIS, Vangelis Papathanasiou, pop, Forminx, nikosonline.gr

Η Vilma Lado

Εκείνη την εποχή ο Βαγγέλης ήταν ερωτευμένος με μια κοπέλα, την Βίλμα Λαδοπούλου, η οποία τον ακολούθησε στο εξωτερικό. Στο Παρίσι ο Βαγγέλης της άλλαξε το όνομα σε Vilma Lado και της έγραψε δύο τραγούδια σε στίχους Ρέτης Ζαλοκώστα, που βγήκαν σε δισκάκι 45 στροφών. Το “Une etoile” και το “Le vent” (1967).

Vilma Lado – Une etoile

Vilma Lado- Le vent

APHRODITES CHILD

Όταν διέλυσαν οι Forminx μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο, τον Λουκά Σιδερά και τον Αργύρη Κουλούρη και με το όνομα Papathanassiou Set, παίζουν κυρίως στο Χίλτον, αλλά έχουν το όνειρο να φύγουν και να κάνουν καριέρα στο Λονδίνο. Αντί για το Λονδίνο βρέθηκαν στο Παρίσι και με το όνομα Aphrodite’s Child – μόνο με 3 δίσκους κατάφεραν και έγιναν τεράστιο όνομα στην Ευρώπη με Νο1 επιτυχίες, χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Aphrodite’s Child – It’s Five O’Clock

Η pop πλευρά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, VANGELIS, Vangelis Papathanasiou, pop, Forminx, nikosonline.gr

Αφίσα των Aphrodite’s Child για συναυλία τους στο Παρίσι (Φωτ.Σίμος Τσαπνίδης, 1969)

Η pop πλευρά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, VANGELIS, Vangelis Papathanasiou, pop, Forminx, nikosonline.gr

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στο φιλμ «Περιπέτειες», με τους Forminx (1965), και με την ηθοποιό Λίνα Τριανταφύλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Κι’ άλλα άρθρα για τον Βαγγέλη

Ο παγκόσμιος Έλληνας: https://bit.ly/3PzlsKk

Τραγούδι του Βαγγέλη Παπαθανασίου σε Ελληνική ταινία: https://bit.ly/3MByDIT

Η συνέντευξη μου με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου: https://bit.ly/2LHQxOo

Το ξέρετε ότι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ζωγράφιζε; https://bit.ly/2kIcltp

Aphrodites child: Ένα Ελληνικό συγκρότημα φαινόμενο: https://bit.ly/2y2ceRl

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για τον Στίβεν Χόκινγκ: https://bit.ly/2KD5ZWV

O Βαγγέλης στην Επίδαυρο: https://bit.ly/3JM7XUm

O Βαγγέλης για την Εθνική πινακοθήκη: https://bit.ly/3IAB8Iw

1997 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου και Βαγγέλης: https://bit.ly/3DbnZVg

Ο Βαγγέλης έντυσε με μουσική την αποστολή: https://bit.ly/2LRHnhH

Ο αγαπημένος της NASA: https://bit.ly/2v3PVZn

Η pop πλευρά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, VANGELIS, Vangelis Papathanasiou, pop, Forminx, nikosonline.gr

——————————–

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.