Θέλει κι’ άλλο παλάτι…

Ο μεγάλος δικτάτωρ της Ανατολής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, μετά το Λευκό Ανάκτορο που έκτισε, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους, τώρα θέλει κι’ άλλο παλάτι μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

2
160

Ο μεγάλος δικτάτωρ της Ανατολής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, μετά το Λευκό Ανάκτορο που έκτισε, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους, τώρα θέλει κι’ άλλο παλάτι μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τύπος αποδεικνύεται πιο Σουλτάνος απ’ τους Σουλτάνους. Δεν είναι μόνο ο δικτατορικός τρόπος που κυβερνά την Τουρκία, αλλά και η χλιδή που θέλει γύρω του. Έτσι, μετά από το «Λευκό Παλάτι», που έχτισε στην Άγκυρα με το κόστος να ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει τώρα ένα ακόμη παλάτι, το οποίο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Οι εφημερίδες τον κράζουν που σκοπεύει να αρχίσει να χρησιμοποιεί το Παλάτι Γιλντίζ, στην περιοχή Μπεσικτάς, το οποίο είχε χτίσει ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντουλχαμίντ. Τότε, ήταν γνωστό ως «Σαράι Χουμαγιούν», δηλαδή κεντρικό παλάτι.
Μιλάμε για ένα απίστευτο και τεράστιο σύμπλεγμα κήπων και κτιρίων, που ξεπερνούν τα 100, με συνολική έκταση που φτάνει τα 500.000 τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ανάκτορο της Κωνσταντινούπολης. Είναι το τελευταίο από τα παλάτια που έχτισαν οι Οθωμανοί Σουλτάνοι.

Τα κτίρια συνδέονται με μυστικά περάσματα, κάτι που επέτρεπε στον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ να μετακινείται από το ένα στο άλλο, χωρίς να κινδυνεύει.

showpic

Ο 62χρονος  Recep Tayyip Erdoğan, φαίνεται βαρέθηκε το καινούργιο του παλάτι και θέλει τώρα το Yıldız Sarayı, (Γιλντίζ Σαράι), από την τουρκική λέξη «γιλντίζ» που σημαίνει «άστρο». Η περιοχή που καλύπτει το ανάκτορο Γιλντίζ, ξεκίνησε να διαμορφώνεται από την εποχή του Μαχμούτ Β΄, ο οποίος ανήγειρε κυνηγητικό περίπτερο, το Γιλντίζ κιόσκ, που πρώτος έδωσε την ονομασία από τη μαγευτική θέα που παρείχε του Βοσπόρου, της ασιατικής ακτής, της Προποντίδας  καθώς και της Κωνσταντινούπολης.

Τους κήπους του ανακτόρου επιμελήθηκαν Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι ειδικοί, ενώ τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανήκαν στους ελληνικής καταγωγής, τότε Ρωμιούς, αρχιτέκτονες Βασιλάκη Μπέη (Ιωαννίδη), τον Νικολάκη Τζελέπη Εφένδη, τον Αρμένη Σαρκίς Μπαλιάν, τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ραϊμόντο ντ’ Αρόνκο  καθώς και τον Γάλλο στρατηγό Μπερλιέ που έπαιξε το ρόλο του αρχιμηχανικού της οχύρωσης του χώρου.

Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει πολυάριθμα κτίρια και οικίσκους που οικοδομήθηκαν με συνεχείς ανακαινίσεις, επεκτάσεις και προσθήκες με συνέπεια να συνιστά ένα αλλοπρόσαλλο σύμπλεγμα αρχιτεκτονικής δυσαρμονίας.

db3599b1cc68375ad76a4e47b9f68bbc

palace_9_11_7

ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 18: German Chancellor Angela Merkel (L) meets Turkey's President Recep Tayyip Erdogan at the Yildiz Istanbul, Turkey

Η μία πτέρυγα του κεντρικού κτιρίου ανακαινίστηκε ήδη, ώστε να το χρησιμοποιεί ο Ερντογάν, όπως και έγινε στην πρόσφατη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ.

palaceΗ πτέρυγα με τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού.

Ερντογάν

Διαβάστε ακόμα για τον μεγάλο «σουλτάνο» της Τουρκίας

H Εμινέ είναι fashion icon!

https://www.nikosonline.gr/h-%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%AD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-fashion-icon/

Ο απόλυτος Σουλτάνος

https://www.nikosonline.gr/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82/

Ένας πολύ καλός άνθρωπος…..

https://www.nikosonline.gr/%CF%81%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82/

Το πραξικόπημα «Μαϊμού»

https://www.nikosonline.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BC%CE%BF%CF%8D/

Τους τα έχει κάνει τσουρέκια

https://www.nikosonline.gr/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%B1/