Θα καταστρέψουν πάλι την Πλάκα;

1
936

441132591_1dd3d1f884_b

Για να εξυπηρετη­θούν κάποια οικονομικά συμφέροντα, είχαν αρχίσει πάλι ύποπτα παιχνίδια, νέες νομοθεσίες, μεταρρυθμίσεις και λοιπές «σκοτεινές» συναλλαγές. Ευτυχώς τώρα είναι υπό έλεγχο. Επί υπουργίας του Στέφανου Μάνου, η Πλάκα σώθηκε και έγινε κούκλα. Τι θέλουν πάλι; Να καταστρέψουν ότι φτιάχτηκε; Πόσο καιρό έχετε να πάτε μια βόλτα στην πλάκα; Για ελάτε να πάμε παρέα.

————————

Τι οδήγησε την Πλάκα των δεκαετιών ’60 και ’70 στην παρακμή; Η απληστία, η αδιαφορία, η ανοησία ή όλα αυτά μαζί; Η απάντηση είναι δύσκολη, ακόμα και για όσους έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή εκεί, στη σκιά της Ακρόπολης. Ευτυχώς όμως περίπου εγκαίρως τα διατάγματα προστασίας της Πλάκας έκλεισαν μαγαζιά, έβαλαν περιορισμούς, έσωσαν κτίρια από την κατεδάφιση και τελικά διέσωσαν στο μεγαλύτερό της τμήμα, μίας από τις ελάχιστες στην Ελλάδα παλιές γειτονιές. Με την προηγούμενη κυβέρνηση, η περιοχή απειλήθηκε για ακόμα μια φορά από σειρά ρυθμίσεων που πρότεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Άραγε για ποιο λόγο;

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο νομοθέτης επιχείρησε να παρέμβει στις ιστορικές γειτονιές του κέντρου της πρωτεύουσας, η Πλάκα έδειχνε σαφή σημάδια παρακμής. Είχε προηγηθεί μια δεκαετία «άλωσης» της περιοχής από κάθε είδους τουριστικές επιχειρήσεις, όπως το εννοούσε η εποχή: Από ταβέρνες έως ντισκοτέκ, με πλαστικές φωτεινές επιγραφές, «κράχτες», πόρνες, ζιγκολό και τσολιάδες. Οι πρώτοι που έφυγαν ήταν οι κάτοικοι.

Ο κ. Διονύσης Ζήβας ήταν επικεφαλής των επιστημονικών ομάδων, που εκπόνησαν τη Μελέτη Παλαιάς Πόλεως Αθηνών και τη Μελέτη Αντιμετώπισης Προβλημάτων Πλάκας, στις οποίες βασίστηκε το προεδρικό διάταγμα. Τότε η Πλάκα είχε 90 βραδινά κέντρα διασκέδασης. Το 50% των κατοίκων είχε φύγει και οι μόνοι που έμεναν εκεί ήταν… όσοι δεν μπορούσαν να φύγουν. Το 1973 ανατέθηκε στην ομάδα του κ. Ζήβα, η πρώτη μελέτη για την περιοχή. Η μελέτη παραδόθηκε το 1974 και έμεινε στα συρτάρια για 2-3 χρόνια μέχρι που την ανέσυρε ο Στέφανος Μάνος, τότε υφυπουργός Οικισμού. Τους κάλεσε και τους ζήτησε να δράσουν άμεσα για τη σωτηρία της περιοχής. Τον Ιανουάριο του 1979, το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή.

Η παρέμβαση στην Πλάκα ξεκίνησε το 1979 και ήταν πρωτοποριακή ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα. Το πρώτο διάταγμα αφορούσε την πεζοδρόμηση της Πλάκας. Στη συνέχεια, το ένα προεδρικό διάταγμα ακολούθησε το άλλο, αντιμετωπίζοντας επιμέρους ζητήματα, από τις άδειες έως τις πινακίδες. Η Πλάκα ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός ως σύνολο, ενώ περίπου 550 κτίρια της κρίθηκαν διατηρητέα με μεμονωμένες αποφάσεις. Το τελευταίο από τα διατάγματα προστασίας της Πλάκας θεσπίστηκε το 1993.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του προγράμματος διάσωσης της Πλάκας είναι ότι το 1983 έκλεισαν σε μία ημέρα 42 κέντρα διασκέδασης που λειτουργούσαν χωρίς άδεια! Μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός σιγά- σιγά επέστρεψε και η περιοχή απέκτησε ανθρώπινο πρόσωπο. Ξανάγινε μια υπέροχη παλιά γειτονιά.

Plaka-sm-1024x682

Ύποπτες ρυθμίσεις

Πριν περίπου ένα χρόνο, κάποιες νέες ύποπτες ρυθμίσεις επανεμφανίστηκαν σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει δεχθεί συνολικά έντονη κριτική ως «ρουσφετολογικό». Χαρακτηριστικό της ποιότητας των ρυθμίσεων είναι ότι, ακόμα και ο υφυπουργός κ. Νικ. Ταγαράς δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ο δήμος Αθηναίων δεν είχε ερωτηθεί για τη ρύθμιση, ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει πόσες άδειες αφορά η ρύθμιση και δεν έχει γίνει καμία μελέτη για το πώς θα επηρεάσει την Πλάκα.

Η αντίδραση υπήρξε και πάλι έντονη. Εκτός από την Ελληνική Εταιρεία, χθες την απόσυρση των ρυθμίσεων ζήτησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τον αιφνιδιασμό που ανατρέπει εν μία νυκτί θεμελιώδες αρχές του ειδικού καθεστώτος προστασίας στην Πλάκα. Μετά την κατακραυγή το υπουργείο υπόσχεται τροποποιήσεις, αφήνοντας όμως ανέγγιχτες τις βασικές ρυθμίσεις για τις άδειες.

Το σίγουρο είναι ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις όπως λένε οι ειδικοί, είναι λάθος από την αρχή έως το τέλος και θα καταστρέψουν ό,τι έχει γίνει αυτά τα 30 χρόνια. Κι’ όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν κάποια οικονομικά συμφέροντα.

ATT00010

Άλλο σκάνδαλο…

Με την πρόφαση πως τα συντηρούν για να μην καταρρεύσουν, υπάλληλοι του (παλιού) υπουργείου Πολιτισμού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), έχουν καταπατήσει ακίνητα στην Πλάκα και διαμένουν παράνομα σε αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, κάποιοι υπάλληλοί του που έχουν στη δικαιοδοσία τους τα συγκεκριμένα ακίνητα, αρνήθηκαν να… παραδώσουν τα κλειδιά των ακινήτων στην ΕΤΑΔ, που έχει αναλάβει να διοργανώσει επισκέψεις σε αυτά ενδιαφερόμενων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, προέβαλλαν ως επιχείρημα το γεγονός ότι “είτε τα κλειδιά έχουν χαθεί, είτε ότι τα κτίρια δεν είναι επισκέψιμα”.

ATT00049

ATT00055

1_M

Η Πλάκα ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός ως σύνολο, ενώ περίπου 550 κτίρια της κρίθηκαν διατηρητέα

Πλάκα 039

140608_by_Af

anafiotika___plaka___athens_28

————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

1 COMMENT

  1. Σωστα οχι μαγαζια μονο σπιτια για τους νεοπλουτους φυσικα παντα με πισινα και στον πεζοδρομο απεξω οχι καρεκλες απο κανενα βρωμοκαφετζη μονο παρκαρισμενα τζιπ και μερσεντες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.