Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace

Το κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Αθήνας αναγεννιέται και θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2015. Χρόνια ολόκληρα ήταν εκεί σαν άδειο κουφάρι, αλλά επιτέλους έφτασε η στιγμή που η οδός Πατησίων θα ανακτήσει ένα από τα παλιά της κοσμήματα.

2
354

Το κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Αθήνας αναγεννιέται και θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2015. Χρόνια ολόκληρα ήταν εκεί σαν άδειο κουφάρι, αλλά επιτέλους έφτασε η στιγμή που η οδός Πατησίων θα ανακτήσει ένα από τα παλιά της κοσμήματα.

Το «Acropole Palace» συμβολίζει την κοσμοπολίτικη εκδοχή της Αθηναϊκής Αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau, που χρόνια ολόκληρα το βλέπαμε ερείπιο.

Ακροπολ Παλάς

Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λίγο αργότερα άρχισε η αποκατάστασή του, η οποία όπως άρχισε έτσι και τέλειωσε.

Αν ρωτήσεις τώρα το υπουργείο πολιτισμού, θα σου πουν ένα σωρό ωραίες κουβέντες, που απορείς που τις βρίσκουν κάθε φορά: «Το Acropole Palace θα συμβάλει στην εναρμόνιση της περιοχής στην ευρύτερη ακτίνα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου». Πως θα γίνει όλη αυτή η εναρμόνιση ας μην το ρωτήσουμε καλύτερα γιατί δεν θα ξέρουν να μας πουν.

Έτσι κι’ αλλιώς όλη η περιοχή είναι γεμάτη ακαλαισθησίες και πολύχρωμα graffiti. Το Acropole Palace θα γλυτώσει; Βεβαίως το ιστορικό κτίριο δεν θα λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο, αλλά σαν χώρος Πολιτισμού. Θα γίνει ένα κρατικό κτίριο με προσανατολισμό στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Θα διατηρήσει ως αίσθηση τον χαρακτήρα της εποχής που το γέννησε (δεκαετία ’20’) αλλά θα προσαρμοστεί για σύγχρονες χρήσεις.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ, Acropole Palace, Πατησίων,

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ναι έχουμε κι’ απ’ αυτό), λέει ότι το «Ακροπόλ Παλλάς» θα έχει αμιγώς πολιτιστικές χρήσεις και δεν θα στεγάσει, τελικά, διοικητικές υπηρεσίες.

Αυτή η «απόδοση» στην πόλη και ο διάλογος με την κοινωνία θα υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως. Η παλιά ιδέα περί δημιουργίας ενός μεγάλου πωλητηρίου του ΤΑΠΑ (με αντίγραφα και εκμαγεία) στο επίπεδο του δρόμου, διαγωνίως απέναντι από το Μουσείο, θα προχωρήσει. Θα γίνει λοιπόν το πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου που μέχρι τώρα ήταν χωμένο στο υπόγειο του μουσείου.

Λοιπόν στο ισόγειο θα υπάρχουν αίθουσες για εκθέσεις και το πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου. Στον πρώτο όροφο αμφιθέατρο 150 θέσεων με μεταφραστικές καμπίνες για συνέδρια, Στον έκτο όροφο εστιατόριο και διαμέρισμα υποδοχής επίσημων προσώπων. Και στους ενδιάμεσους ορόφους, μετά την ενοποίηση χώρων, θα μπορούν να φιλοξενούνται πειραματικές ομάδες χορού, να δίνονται εξετάσεις σχολών και να υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις ομάδες νέων δημιουργών. Θα δοθεί επίσης ευκαιρία να στεγαστεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη μνημείων με προσβάσιμα αρχεία.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ, Acropole Palace, Πατησίων,

Χρόνια ολόκληρα έστεκε εκεί σαν πεθαμένο κουφάρι

ACROPOLE-PALACE, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ, Acropole Palace, Πατησίων,

Το Acropole Palace στις δόξες του

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ, Acropole Palace, Πατησίων,

Έτοιμο και πάλι να γοητεύσει

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ, Acropole Palace, Πατησίων,

Μια μικρή λεπτομέρεια από το εσωτερικό του

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ, Acropole Palace, Πατησίων,

Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: http://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-2/

—————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

2 COMMENTS

  1. Θα ήταν ένα όνειρο ζωντανό να κάνουν το ξενοδοχείο, ξανά ξενοδοχείο. Αυτός θα ήταν και ο καλύτερος, ο αυθεντικότερος τρόπος να ξαναζήσει η περιοχή, να αναβαθμιστεί και να φτιαχτεί και ο περιβάλλοντας χώρος. Πολιτιστικό μνημείο έπρεπε να γίνει το Μετσόβιο. Όταν κάτι ζωντανό το κάνεις…άγαλμα, το καταδικάζεις στην αιώνια λήθη, αυτό λοιπόν δε λέγεται αξιοποίηση. Λέγεται απλά, ότι έβαλαν μαρμάρινη πλάκα πάνω στον ανοιχτό τάφο. Κρίμα. Η Αθήνα, δεν έχει ανθρώπους που να την αγαπούν και να τη νιώθουν και να τη θέλουν ζωντανή και χαρούμενη και γεμάτη κόσμο και δράση. Κρίμα

  2. Θα σου πω ότι είχα προλάβει κάποια πρωινά που έκανε εκεί ο Μαστοράκης. Θυμάμαι τους We Five με το Ντέμη Ρούσο στις αρχές του και άλλους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.