Είναι αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Ένα υπέροχο, μοντέρνο κομψοτέχνημα και μπράβο στην Κύπρο που αποφάσισε να το κάνει. Διάβασα πρόσφατα ότι θα επιστραφούν από την Αμερική γύρω στα 2.500 κλεμμένα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία θα εκτεθούν στην νέα βιβλιοθήκη και γεμάτος περιέργεια έψαξα να την δω τελειωμένη.
Σε διάφορα ταξίδια μου στην Κύπρο, πηγαίνοντας προς την Λευκωσία έβλεπα από μακριά για πολύ καιρό το εργοτάξιο, και ορίστε που είναι πια έτοιμη και άκρως εντυπωσιακή. Το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» (ΚΕΠ) είναι το αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού και εμπεριστατωμένων μελετών, όσον αφορά τις ανάγκες του Πανεπιστημίου και του τόπου.
Η βιβλιοθήκη πήρε το όνομα «Στέλιος Ιωάννου», μια και αείμνηστη Έλλη Ιωάννου, εις μνήμην του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου, ήταν από την πρώτη στιγμή πολύτιμος αρωγός στην πραγματοποίησή της, δίνοντας αρχικά εκείνη μια δωρεά ύψους €8.000.000, για να καταφέρουν να πείσουν τον διάσημο και κορυφαίο αρχιτέκτονα Jean Nouvel, να αναλάβει τον σχεδιασμό της.
Διαβάστε εδώ τα πάντα για αυτόν τον μεγαλοφυή αρχιτέκτονα https://bit.ly/2Bfdlgw
Το εντυπωσιακό αυτό έργο με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του, αναμένεται να γίνει σήμα κατατεθέν, ξεπερνώντας τα σύνορα της Κύπρου, κατατάσσοντάς το στον παγκόσμιο χάρτη της αρχιτεκτονικής. Αναμένεται επίσης να καταστεί σημείο αναφοράς στον τόπο.
Το κτήριο θα στεγάσει 620.000 έντυπους τόμους, πάνω από 190.000 συνδρομές σε τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων, πέραν των 12.000 συνδρομών σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά και πέραν των 180 τίτλων σε βάσεις δεδομένων. Θα διαθέτει περί τις 900 θέσεις μελέτης οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας καθώς και χώρους ομαδικής μελέτης. Θα αξιοποιηθεί η χρήση υψηλής τεχνολογίας αιχμής για την υποστήριξη της λειτουργίας του, Όλες οι πηγές πληροφόρησης και υπηρεσίες πληροφόρησης θα είναι προσβάσιμες σε όλη την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου.
Το κτήριο – ως το κομβικό σημείο της πανεπιστημιούπολης – θα είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πολύπλευρες και χρήσιμες υπηρεσίες του, εξυπηρετώντας όλους τους επιστήμονες και ερευνητές, πέραν της πανεπιστημιακής κοινότητας, ως η κύρια ερευνητική βιβλιοθήκη.
Πρόκειται για έναν σύγχρονο πολυλειτουργικό χώρο, ο οποίος θα στεγάζει σε ένα ενιαίο κτήριο τη Βιβλιοθήκη, τον πυρήνα του Κέντρου Γλωσσών, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης της Διδασκαλίας και την Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων.
Το κτήριο ως ενιαία οντότητα διασφαλίζει την ενοποίηση και αξιοποίηση των σύγχρονων ηλεκτρονικών και άλλων μέσων, ιδιαίτερα σχετικών με την πληροφορική και πληροφοριακή υποδομή.
Η νέα βιβλιοθήκη βρίσκεται βορειανατολικά της Πανεπιστημιούπολης με τη μορφή ενός νέου γεωγραφικού στοιχείου. Είναι ένας τεχνητός λόφος, παρομοίου σχήματος με τους παρακείμενους στην περιοχή.
Ο τεχνητός λόφος καλύπτει το κτίριο της βιβλιοθήκης. Είναι σαν να βρίσκεται κάτω από την γη…
Με μία έγχρωμη μεμβράνη σε αφηρημένη σύνθεση που επικαλύπτει τον τεχνητό λόφο και με έναν εντυπωσιακό λευκό θόλο που προβάλλει στο οροπέδιο ως επιστέγασμα, ο Αρχιτέκτονας υπερβαίνει έναν απλοϊκό μιμητισμό του φυσικού τοπίου. Ο σχεδιασμός του έργου, με όλα τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από τη βιοκλιματική προσέγγιση (σκιασμός, φυσικός δροσισμός), υπαγορεύεται από τις αρχές εξοικονόμησης ενέργειας.
Το Κτήριο συνολικού εμβαδού περίπου 15.700τμ αναπτύσσεται κατακόρυφα σε 5 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους).
Ένας βασικός κύλινδρος με τρεις πτέρυγες περιφερειακά διαμορφώνουν την οριζόντια διάταξη.
Εκτός από το αίθριο κεντρικά του κυλίνδρου, ένα περιφερειακό αίθριο χωροθετείται μεταξύ του βασικού κυλίνδρου και των τριών πτερύγων.
Η οροφή της Βιβλιοθήκης (ολόκληρο το κυλινδρικό σχήμα), καλύπτεται από ένα διαφώτιστο θόλο. Η ιδιαίτερη αυτή διαφώτιστη κατασκευή, διαμέτρου περίπου 40 μέτρων, θα διαχέει το φυσικό φως στο μεγάλο αναγνωστήριο του 3ου ορόφου σε ελεγχόμενο επίπεδο για την οπτική άνεση των χρηστών.
Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου είναι περίπου 16.000 τ.μ. Ο προϋπολογισμός για την ανέγερση και ολοκλήρωση του Έργου εκτιμείται στο ποσό των €29.700.000(+ ΦΠΑ). Σημειώνεται ότι στο τα πιο πάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται εξοπλισμός του κτηρίου.
Άρθρα και γι’ άλλες βιβλιοθήκες
Αυτό μάλιστα, είναι αξιοθέατο: https://bit.ly/395gbXV
Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας: https://bit.ly/2USxAuE
Η μεγάλη μετακόμιση της Ελλάδας: https://bit.ly/2UUY3Yo