Γράφω γι’ αυτόν από το 2014 και από τότε τον αποκαλούσα superstar. Τότε με κορόιδευαν γιατί σχεδόν κανείς δεν τον ήξερε. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα όπου τα ΜΜΕ μας ενημερώνουν ανελλιπώς για την τελευταία ασημαντότητα και όχι για εξέχοντες καλλιτέχνες, γι΄ αυτό δεν τον ήξερε ο πολύς κόσμος. Τώρα γίνεται μάχη για να βρουν εισιτήρια στα κονσέρτα του. Για διαβάστε σας παρακαλώ…
Διαβάστε για να μάθουμε όλοι μας, έναν ακόμα Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό και μάλιστα είναι superstar στον τομέα του. Δεν έχει ξανά υπάρξει άλλος διευθυντής κλασσικής ορχήστρας (μαέστρος) τόσο δυναμικός, τόσο ευφυής και τόσο… star. Τώρα το παραδέχονται ακόμα κι αυτοί που τον έμαθαν πρόσφατα – που ξανάρθε στο Μέγαρο για να διευθύνει την 9η Συμφωνία του Beethoven, κι’ έγινε το αδιαχώρητο. Δόθηκε μάχη για τα εισιτήρια.
Θοδωρής Κουρεντζής superstar
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 1972 και από 4 ετών άρχισε τα μαθήματα πιάνου. Στα 7 του χρόνια άρχισε να μαθαίνει βιολί, ενώ στα 12 μπήκε στο Εθνικό Ωδείο στο Τμήμα Θεωρητικής Μουσικής και στο Τμήμα Εγχόρδων. Στα 15 του ξεκίνησε σπουδές πάνω στην σύνθεση. Όλοι οι καθηγητές είχαν εκπλαγεί μ’ αυτό παιδί φαινόμενο, που στα 18 του είχε ήδη αναλάβει την διεύθυνση του μουσικού συγκροτήματος «Musica Aeterna» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πόρτο Χέλι.
Μια λύση υπήρχε για να αναδειχτεί το ταλέντο του. Να φύγει στο εξωτερικό. Η Ελλάδα που είναι μια χώρα χωρίς παιδεία στην κλασσική μουσική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια ταλέντα. Όταν λοιπόν τέλειωσε τις σπουδές του – αν και είχε εξασφαλισμένη υποτροφία για τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης – εκείνος προτίμησε να πάει στην Ρωσία, στο Ωδείο της Αγ. Πετρούπολης, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση (1992 -1999). Εκεί δάσκαλος του ήταν η σχεδόν μυθική μορφή της σοβιετικής διεύθυνσης ορχήστρας, ο Ηλίας Μούσιν. Ο ίδιος ο μαέστρος είπε για τον Θεόδωρο Κουρετζή: “Είχα πολύ ταλαντούχους μαθητές σαν τον Γκέρκγιεβ και τον Τερμικανόβ και μια μόνο διάνοια: τον Θεόδωρο Κουρεντζή”.
Το 2003 ο Κουρεντζής εντάχθηκε στην Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρωσίας και τον επόμενο χρόνο (32 ετών) ανέλαβε επικεφαλής διευθυντής ορχήστρας στο Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας & Μπαλέτου της πόλης Νοβοσιμπίρσκ. Της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας μετά την Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη, που θεωρείται μεγάλη κοιτίδα για την πολιτιστική ζωή της χώρας. Φημίζεται για την όπερα, το μπαλέτο, τα θέατρα, τα μουσεία και τις πολλές στοές τέχνης που έχει. Τον Ιανουάριο του 2005 έφτιαξε και οργάνωσε την ορχήστρα Musica Eaterna και το συγκρότημα New Siberian Singers. Το όνομα Teodore Currentzis ήταν πια στην κορυφή.
Στη Ρωσία υποκλίθηκαν στο ταλέντο του νεαρού μαέστρου και τον έκαναν ίνδαλμα. Οι συναυλίες του είναι εβδομάδες ή και μήνες πριν sold out, οι κριτικές είναι διθυραμβικές και τον χαρακτηρίζουν «αναρχικό, ωραιοπαθή και ιδιοφυΐα» ενώ μέχρι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δηλωμένος θαυμαστής του! Ακολούθησαν πολλές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου, όπου τον καλούν συνέχεια σε μεγάλα φεστιβάλ και για να διευθύνει στα μεγαλύτερα θέατρα.
Στη Ρωσία είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία.
Όπως είπαμε όλες του οι συναυλίες είναι sold out μήνες πρωτύτερα, είναι δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες και μέχρι και η χήρα του Σοστακόβιτς κατέβηκε στο καμαρίνι του να τον συγχαρεί μετά από μία παράσταση της «Λαίδης Μακμπέθ». Διευθύνει τακτικά τις καλύτερες ορχήστρες της Μόσχας και με την ομάδα των μουσικών του ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία προκαλώντας πανζουρλισμό με κάθε τους παράσταση. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν τη μία διθυραμβική κριτική μετά την άλλη. Τα περιοδικά τον φιλοξενούν στο εξώφυλλό τους και εικογράφοι σε όλο τον κόσμο φτιάχνουν το πορτραίτο του. Κάτω βλέπουμε μια τέτοια περίπτωση από το πολύ σοβαρό περιοδικό The New Yorker.
Η επιστροφή στην Ελλάδα δεν τον απασχολεί ούτε ως σκέψη. Ο σημαντικότερος λόγος που ΔΕΝ θέλει να εργαστεί εδώ είναι η διαχρονική έλλειψη διαπαιδαγώγησης και πειθαρχίας, τόσο των μουσικών όσο και του κοινού. Επίσης, η απουσία αξιόλογης ορχήστρας.
Η συνεργασία του με την Κατερίνα Ευαγγελάτου
Το 2014 ο Θεόδωρος Κουρεντζής κάλεσε την Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Ρωσία, να σκηνοθετήσει την όπερα «Tα Παραμύθια του Χόφμαν» (Les Contes d’Hoffmann). Ένα ονειρικό λυρικό έργο του Jacques Offenbach. Η παράσταση ανέβηκε τον Ιανουάριο του 2015, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και πολλά βραβεία. Τη μουσική διεύθυνση είχε φυσικά ο πολυτάλαντος Έλληνας μαέστρος.
Σας είχα γράψει για την συνεργασία της Κατερίνας Ευαγγελάτου με τον Θόδωρο Κουρεντζή στις 26 Αυγούστου 2014.
Ορίστε το σχετικό άρθρο: https://bit.ly/2XZjZlI
Κι’ άλλοι Έλληνες του εξωτερικού
Ο προ-παππούς της ήταν Έλληνας… https://bit.ly/2WNNjfv
Ο πρώτος Έλληνας με Oscar: https://bit.ly/2u4bTdC
Η Θεσσαλονικιά με το Oscar: https://bit.ly/2Mya6sL
Έλληνες στα Oscar (πλήρης κατάλογος): https://bit.ly/2vg30RO
Σπύρος Σκούρας, ο άρχοντας του Hollywood: https://bit.ly/2x5QaCC
Ακόμα μια κορυφαία Ελληνίδα: https://bit.ly/2ZRCJnY
Οι Έλληνες του Καναδά: https://bit.ly/2pPXMqm
Μαίρη Κατράντζου: Ντύνει την Michelle Obama και την Rihanna https://bit.ly/2sByCNw
Ο πρώτος διεθνής Έλληνας σχεδιαστής: https://bit.ly/2v9ypTr
Οι Έλληνες σχεδιαστές μόδας σκίζουν: https://bit.ly/2UctNGr
Ο Ελληνάρας: https://bit.ly/2PejMe0
Ο Στέφανος και η Kim Kardashian: https://bit.ly/2PLTqzj
Ξέρετε αν έχει σχέση με τον Λάκη Κουρεντζή;
Όχι δυστυχώς, δεν γνωρίζω….
Υπέροχος ευφυής ευαίσθητος!!!!! Να μας ψυχαγωγεί και να είναι πάντα δημιουργικός, και χαρούμενος
και αυτος με το ματι βουλομένο ….
καλημερα σας