ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν ήμουν παιδί…

Ο Θοδωρής Νικολάου είναι τραγουδιστής και μάλιστα από τους καλύτερους της γενιάς του. Είναι πολύ σοβαρός στην δουλειά του, χαμηλών τόνων και κάνει προσεκτικά βήματα στην καριέρα του. Θέλει κάθε τραγούδι που ηχογραφεί ή κάθε video που κάνει να είναι κάτι, να σημαίνει κάτι.

0
789

Η παιδική ηλικία είναι η περίοδος που καλύπτει τα χρόνια από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία. Στις εκπαιδευτικές θεωρίες του φιλοσόφου John Locke, η παιδική ηλικία χωρίζεται σε στάδια ανάπτυξης της νηπιακής ηλικίας (όπου το παιδί μαθαίνει να περπατάει), την πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικία παιχνιδιού), τη μέση παιδική ηλικία (σχολική ηλικία), και την εφηβική ηλικία (ήβη και μετά την ήβη).

Εδώ ήμαστε λοιπόν. Με μια σειρά άρθρων θα εξερευνήσουμε την παιδική ηλικία μερικών γνωστών και αγαπημένων ανθρώπων- για να μας λυθούν όλες οι απορίες. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η παιδική μας ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση μας.

Τόσο οι συνεντεύξεις, όσο και οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του www.nikosonline.gr και ως εκ τούτου απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου ή μέρους του άρθρου- χωρίς την γραπτή ή προφορική άδεια μου.

Ο Θοδωρής Νικολάου είναι τραγουδιστής και μάλιστα από τους καλύτερους της γενιάς του. Είναι πολύ σοβαρός στην δουλειά του, χαμηλών τόνων και κάνει προσεκτικά βήματα στην καριέρα του. Θέλει κάθε τραγούδι που ηχογραφεί ή κάθε video που κάνει να είναι κάτι, να σημαίνει κάτι. Για να τον γνωρίσουμε πιο καλά, εγώ ως άλλος Sigmund Freud, του ζήτησα να ψάξει τα παλιά άλμπουμ των φωτογραφιών του, να ψαχουλέψει την μνήμη του και να γυρίσει πίσω, τότε που ήταν παιδάκι… Μέσα από 40 ερωτήσεις αποκαλύπτονται τα πάντα…

Θοδωρή μου….

 1. Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, σε ποια γειτονιά; Γεννήθηκα στο Μαρούσι, στο μαιευτήριο “Μητέρα”, αλλά έζησα και μεγάλωσα στην Πάτρα. Τα πρώτα δύο σπίτια που νοικιάσανε οι γονείς μου ήταν κοντά στην πλατεία Όλγας (στις οδούς Κολοκοτρώνη και Αράτου, κατά σειρά), στο κέντρο της πόλης. Από το 1989 μέχρι και σήμερα, το σπίτι μας είναι στην περιοχή του Πελεκάνου, κοντά στο θεατράκι της Πάτρας.
 2. Που πήγες δημοτικό; Στο 66ο δημοτικό σχολείο Πατρών. Πρώτη μου δασκάλα η κυρία Σία, με την οποία όχι μόνο κρατάμε μία ουσιαστική επαφή, αλλά βρεθήκαμε και επί σκηνής πριν λίγα χρόνια. Εκείνη ούσα μέλος βυζαντινής χορωδίας και εγώ ως σολίστ.
 3. Έχεις άλλα αδέλφια; Τον Χάρη. Είναι μικρότερος κατά 20 μήνες, κοντά δύο χρόνια. Εδώ και τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Μας λείπει, αλλά η επιτυχία του μας καθησυχάζει και μας χαροποιεί.
 4. Αγαπούσες περισσότερο τον παππού ή την γιαγιά; Εγώ μεγάλωσα με τους γονείς του πατέρα μου, τη γιαγιά Τασία και τον παππού Θόδωρα, που έφυγαν σχεδόν μαζί το 1997. Ο Χάρης με τους “κάτω”, τη γιαγιά Νίτσα, τη μόνη από τους τέσσερις εν ζωή, και τον παππού Λάμπη. Τους αγαπούσα και αγαπώ όλους, με μία μικρή αδυναμία στη γιαγιά Τασία.
 5. Είχες μακριά μαλλιά ως παιδί ή κοντά; Τα μαλλιά μου μέχρι και το δημοτικό ήταν πολύ πυκνά και με μπούκλες. Αργότερα, μέχρι το Λύκειο, τα είχα κοντά. Ήταν η εποχή του αντρικού με τα “καρφάκια” και το ένα βαζάκι ζελέ σε κάθε έξοδο. (γέλια)
 6. Ήσουν ζηλιάρης; Δε θυμάμαι τον εαυτό μου να ζηλεύει. Όταν μου άρεσε κάτι, απλά, το θαύμαζα.
 7. Έλεγες ψέματα; Ε, ναι! Συνέχεια και για πολλά πράγματα. Αθώα ψέματάκια όμως!
 8. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι; Πετροπόλεμος, κλέφτες κι αστυνόμοι ή μακριά γαϊδούρα; Κανένα από αυτά. Από μικροί, με τον αδελφό μου και τα παιδιά της γειτονιάς, παίζαμε ποδόσφαιρο. Κάθε Σάββατο, μαζευόμασταν όλοι μαζί και πηγαίναμε στο δημοτικό σχολείο για να αντιμετωπίσουμε, ως «Πελεκάνος», την…αιώνια «Κύπρου» (ομάδα από άλλη γειτονιά!)
 9. Είχες κρυψώνα; Όχι, δεν είχα.
 10. Τους κολλητούς σου τότε πως τους έλεγαν; Έχεις ακόμα επαφή με κάποιους; Δεν είχα ποτέ κολλητούς. Είχα φίλες, κυρίως, και φίλους, αλλά όχι κολλητούς. Αρκετά μεγαλύτερος, στα χρόνια του Λυκείου, είχα πιο στενούς φίλους. Θυμάμαι, τότε, έκανα πολλή παρέα με τον Κυριάκο. Μας άρεσε κάθε Παρασκευή να πηγαίνουμε για φαγητό σε ένα καταπληκτικό ιταλικό εστιατόριο, το Dal Pino. Δυστυχώς, σήμερα, δεν έχω επαφή με κάποιο από τα παιδιά. “…παρεμβάλλεται η ζωή”, γι αυτό.
 11. Μέχρι ποια ηλικία φορούσες κοντό παντελονάκι; Ακόμα φορώ! (γέλια)
 12. Θυμάσαι κάποιο παιχνίδι σου, που του «έβγαλες τα μάτια»; Μπα, δεν ήμουν από εκείνα τα παιδάκια. Τα παιχνίδια μου υπάρχουν ακόμη, σχεδόν ανέγγιχτα.
 13. Όταν έκανες αταξίες έτρωγες ξύλο ή τιμωρία; Μπορεί και όλα μαζί. Η μαμά μου μας τις έριχνε. Ο μπαμπάς, λόγω δύναμης, πολύ σπάνια. Αλλά, πίστεψέ με, ήταν για καλό και δεν πάθαμε και τίποτα. Μάθαμε να ακούμε, να είμαστε ευγενικοί, να σεβόμαστε.
 14. Ποια ήταν η μεγαλύτερη αταξία που είχες κάνει; Νομίζω, όταν έσπασα ένα τζάμι στη διπλανή πολυκατοικία με μία μπάλα ποδοσφαίρου. Για μήνες ήμουν αγχωμένος, μη με “καρφώσει” κάποιο από τα παιδιά και το μάθουν οι δικοί μου.
 15. Ποιο φαγητό και γλυκό ήταν τα αγαπημένα σου; Αγαπημένο μου φαγητό τα μακαρόνια με κιμά. Αγαπημένο μου γλυκό η γαλατόπιτα, συνταγή της γιαγιάς της Τασίας με 11 (!) σπιτικά αυγά. Τέλεια!
 16. Πήγαινες εκκλησία ή κατηχητικό; Εκκλησία πήγαινα κάποιες Κυριακές στο χωριό με τον παππού Θόδωρα. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι δεν πιστεύω κάπου.
 17. Τι ταλέντο είχες μικρός; Αρκετά. Ήμουν, σχεδόν, καλός σε όλα. Στα γράμματα, στην έκθεση, και στα μαθηματικά. Τα πήγαινα καλά και με τις τέχνες. Ζωγράφιζα, έπαιζα πιάνο και κιθάρα. Ήμουν καλός και στα αθλήματα. Το κακό ήταν ότι μου άρεσαν όλα. Οπότε δεν κατάφερα να αφοσιωθώ σε κάτι. Τα ήθελα όλα, και αυτό, δυστυχώς, ήταν αδύνατον.
 18. Στο σχολείο απήγγειλες ποτέ ποίημα ή συμμετείχες σε σκετς; Εννοείται! Πάντα συμμετείχα στις γιορτές, απαγγέλοντας κάποιο ποίημα ή παίζοντας πιάνο, συχνά και τα δύο.
 19. Παρέλαση πήγες ποτέ; Ναι, δύο φορές. Την πρώτη ως σημαιοφόρος και μία δεύτερη στο Λύκειο.
 20. Αν σου πω να θυμηθείς το αγαπημένο σου τραγούδι ως παιδί… ποιο ήταν; Είχα πολλά αγαπημένα ανά περιόδους. Θα σου πω το πρώτο που ζητούσα, συνήθως όταν ταξιδεύαμε οικογενειακώς με το αμάξι. Ήταν το “Παπάκι”, του Νικόλα Άσιμου.
 21. Πότε πήγες για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση; Ποια ήταν; Ήταν το καλοκαίρι του 1996. Ήμουν σε μία κατασκήνωση στα Λεχαινά της Ηλίας, την Green Camp. Μας πήγαν λοιπόν να δούμε την τραγωδία του Σοφοκλή “Οιδίπους τύραννος”, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κιμούλη και την σπουδαία Άννα Συνοδινού.
 22. Μήπως θυμάσαι και την πρώτη φορά που πήγες σινεμά; Ναι, θυμάμαι. Χειμώνας του 1993 ήταν, και πήγαμε με τον πατέρα μου και τον αδελφό μου να δούμε τον “Aladdin” της Disney.
 23. Ποιον τραγουδιστή είδες πρώτη φορά Live και σε εντυπωσίασε; Tον Γιώργο Νταλάρα, στο γήπεδο της Παναχαϊκής, στην Πάτρα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τον ίδιο τραγουδιστή ξαναείδα με τους γονείς μου, το 1997, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ιστορική παράσταση “Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων”.
 1. Αυτόγραφο του ζήτησες; Αυτόγραφα ποτέ δε μου άρεσε να ζητώ, όπως, δε μου άρεσε και να πηγαίνω στα καμαρίνια για να συνομιλήσω με τον εκάστοτε καλλιτέχνη.
 2. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιδικό περιοδικό; Πολλά! Μου άρεσαν πολύ τα περιοδικά και οι συλλογές τους! Διάβαζα φανατικά το περιοδικό “Κόμιξ”, αλλά δεν έχανα και ποτέ τεύχος του περιοδικού για το μπάσκετ, το “Τρίποντο”.
 3. Τις αποκριές τι ντυνόσουν συνήθως; Δεν είχα μία συγκεκριμένη στολή. Αναλόγως τη διάθεση. Εξάλλου, ως παιδί της Πάτρας, τα χρόνια μέχρι και το Λύκειο, συμμετείχα ενεργά στο Καρναβάλι της πόλης ως μέλος κάποιου group.
 4. Το αγαπημένο σου cartoon; Μου άρεσαν πολύ τα στρουμφάκια. Παρόλα αυτά είχα κόλλημα με την ταινία “Η Λαίδη και ο Αλήτης”. Το είχαμε νοικιάσει τόσες πολλές φορές, που στο τέλος, ο τύπος στο βίντεο κλαμπ, μας χάρισε τη βιντεοκασέτα. Αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Σκρούτζ Μακ Ντακ.
 5. Έκανες ποτέ πάρτι στο σπίτι σας; Πάντα έκανα πάρτυ στο σπίτι μας, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Και εγώ και ο αδελφός μου. Και πολλά παιδιά! Και…χαμός!
 6. Στο γυμνάσιο σε δυσκόλευε κάποιο μάθημα; Όχι…
 7. Στην τάξη καθόσουν μπροστά ή προς τα πίσω; Ξεκίνησα μπροστά, αλλά σιγά σιγά, με τα χρόνια, πήγα προς τα πίσω, έως τελείως πίσω.
 8. Ποιος καθηγητής ή καθηγήτρια ήταν οι αγαπημένοι σου; Η πρώτη μου καθηγήτρια στο Γυμνάσιο, η κυρία Χρυσανθοπούλου. Φιλολογικά. Όμηρος! Ήταν από τις αγαπημένες μου καθηγήτριες.
 9. Σε ποια ηλικία φόρεσες πρώτη φορά γραβάτα; Νομίζω γύρω στα έξι.
 10. Στο γυμνάσιο, έκανες ποτέ κοπάνα; Αν ναι πότε; Στο Γυμνάσιο, όχι τόσο συχνά όμως. Αλλά ναι, έκανα. Συνήθως για να παίξω μπάσκετ με τους φίλους μου.
 11. Πρώτη φορά που κάπνισες; Στον Ωρωπό, στα 15. Ήμουν στην παραλία με την κοπέλα που ήμουν ερωτευμένος, την Ελπίδα. Και μου έδωσε ένα τσιγάρο. Της είπα “φυσικά” (έπρεπε να δείξω ότι είμαι άντρας!) και το κατέβασα – θυμάμαι κανονικά – σα να κάπνιζα χρόνια.
 12. Είχες πάρει ποτέ αποβολή; Όχι, ποτέ.
 13. Είχες ακμή; Ναι, κυστική ακμή. Λίγο το στρες, λίγο οι ορμόνες, λίγο η εφηβεία, υπήρχε μια περίοδος έντονου προβλήματος.
 14. Το πρώτο σου φιλί σε τι ηλικία προέκυψε; Αν μιλάς για “φιλί” ήταν, θυμάμαι, στα 13 μου.
 15. Πως την έλεγαν την τυχερή; Δέσποινα.
 16. Που πήγατε πενθήμερη; Στην Κέρκυρα.
 17. Με τι βαθμό τέλειωσες; Να σου πω την αλήθεια, δε θυμάμαι καθόλου, κι αυτό γιατί, με το που τελείωσα το σχολείο, έφυγα στην Νεάπολη Λακωνίας για δουλειά, καθώς δεν είχα γράψει καλά στις Πανελλήνιες και δεν ήθελα να είμαι στο σπίτι. Νομίζω γύρω στο 16 με 17. Στο περίπου!

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

Να ΄μαι λοιπόν… λίγων ημερών (Ιούνιος του 1985)

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

Ιούνιος 1992, τελευταία μέρα ως “πρωτάκι”, παράδοση βαθμολογίας. Μαζί με την κυρία Σία, (και από αριστερά) τον Βασίλη Χριστόπουλο, την Εύα Φουσκοπούλου και την Κέλλυ Αγγελοπούλου. Στην δεξιά φωτογραφία, Ιούνιος 1991, στο πάρτυ γενεθλίων μου, με τον πρώτο μου φίλο, τον Άκη (Γιώργος Ασκούνης) και την αδελφή του.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

Απόκριες 1995, σχολικό πάρτυ του σχολείου στο “Καβούρι”, παλιό μαγαζί της Πάτρας. Με τους φίλους μου, Χάρη Παπαδόπουλο στα αριστερά και Αντώνη Τσιμπούρη στα δεξιά.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

“Παπαγάλε θες μαϊντανό;” – “Τον κακό σου τον καιρό, κακό σου τον καιρό, κακό σου τον καιρό…”

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

Αύγουστος 1990 στη Νάξο (διακοπές με τους γονείς μου). Πορτάρα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

Με τον αδελφό μου στην αυλή του σπιτιού μας στο χωριό. Στο σπίτι των γονιών της μαμάς.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

Μάιος 1993, Πάτρα, με τη μητέρα μου σε τραπέζι βάφτισης αγαπημένης μας φίλης, της Μα (Μεταξία).

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

Με τον αδελφό του πατέρα μου, τον θείο μου το Χρήστο με τους δεκάδες χιλιάδες δίσκους, και τον ξαδελφό μου τον Θοδωρή, γιο του μικρότερου αδελφού του πατέρα μου, του θείου του Μήτσου. Με τον Θοδωρή παίζουμε μαζί. Είναι ένας από τους καλύτερους μουσικούς που γνωρίζω. Παίζει κιθάρα και ό,τι έγχορδο υπάρχει.

——————————————————-

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΙΔΙ, THODORIS NIKOLAOU, PAIDI, PATRA, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, nikosonline.gr

(Μια τελευταία ερώτηση για το φινάλε)

Και τώρα που απάντησες σε όλες αυτές τις ερωτήσεις…. θέλω να μου πεις πως αισθάνθηκες που σε ανάγκασα να κάνεις όλο αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Υπέροχα Νίκο! Σε ευχαριστώ πολύ! Καταπληκτικά χρόνια, υπέροχες αναμνήσεις. Ανεμελιά και ευτυχία!

———————————————————————-

Δείτε κι΄ άλλους τραγουδιστές πως ήταν παιδάκια

Φωτεινή Δάρρα https://bit.ly/2lY7RCU

Γιώργος Περρής https://bit.ly/2Jk982m

Χρήστος Μάστορας https://bit.ly/30lodVP

Ανδριάνα Μπάμπαλη https://bit.ly/2BITsjm

Μυρτώ Βασιλείου https://bit.ly/2LhBADe

Μαρία Κηλαηδόνη https://bit.ly/2KMTmhf

Βαγγέλης Παναγόπουλος https://bit.ly/2Ulos37

Γιώργος Παπαδόπουλος https://bit.ly/2IobvPw

Θάνος Καλλίρης https://bit.ly/2XnDxQe

Νίκος Μίχας https://bit.ly/2Qz1sYo

Νίνα Λοτσάρη https://bit.ly/2V58RCs

Πέγκυ Ζήνα https://bit.ly/2GnKEny

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου https://bit.ly/2E0jm3D

Πωλίνα https://bit.ly/2DMPUyH

Πασχάλης https://bit.ly/2DhAUJd

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.