Κάνουν ακόμα αγιασμό στα σχολεία;

Ένα ωραίο πρώτο βήμα για να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την πολιτεία και την θρησκεία είναι να καταργηθούν οι αγιασμοί, οι προσευχές, οι θρησκευτικές αργίες και φυσικά το μάθημα των θρησκευτικών από τα σχολεία. Όλος αυτός ο αναχρονισμός πρέπει να πάρει τέλος. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει...

23
3713

Ένα ωραίο πρώτο βήμα για να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την πολιτεία και την θρησκεία είναι να καταργηθούν οι αγιασμοί, οι προσευχές, οι θρησκευτικές αργίες και φυσικά το μάθημα των θρησκευτικών από τα σχολεία. Όλος αυτός ο αναχρονισμός πρέπει να πάρει τέλος. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει…

Η εκκλησία και η θρησκεία πάρα πολλούς αιώνες τώρα, μας έχουν κάτσει στο σβέρκο και δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι. Έφτασε η στιγμή να απαλλαγούμε μια και καλή. Η εκκλησία και οι παπάδες (στην πλειοψηφία τους), όχι μόνο δεν βοηθούν τον λαό, αλλά επιβαρύνουν και με τεράστια έξοδα το κράτος. Όχι μόνο δεν διδάσκουν την αγάπη και την αλληλεγγύη, αλλά σκορπούν μίσος, ρατσισμό και προκαλούν με την πολυτελή ζωή που κάνουν. Προκαλούν με όλη αυτή την συσσώρευση πλούτου που έχουν στην κατοχή τους, σε μετρητά, μετοχές, εταιρίες και ακίνητα.

GREEK CHURCH, THRISKEFTIKES TELETES, SXOLEIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, nikosonline.gr

Τα παιδιά δεν διδάσκονται θρησκευτικά (δεν διδάσκονται τις θρησκείες), διδάσκονται Χριστιανικά.

Πρέπει λοιπόν από τα σχολεία να ξεκινήσουμε για να επεκταθούμε και στα περαιτέρω. Οι θρησκευτικές Αργίες, οι Εορταστικές Εκδηλώσεις, οι αγιασμοί και οι προσευχές πρέπει να λάβουν τέλος. Σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, οι αργίες οφείλουν να είναι επίσης κοσμικές, ώστε να αφορούν όλους τους πολίτες και όχι μόνο σ΄ αυτούς που ανήκουν σε συγκεκριμένο θρήσκευμα. Ιδανικά, όλες οι θρησκευτικές αργίες θα αντικαθίσταντο από κοσμικές, όπως Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης για παράδειγμα. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο και προκειμένου για τα σχολεία, οι εορτές του Αγίου Πνεύματος και των Τριών Ιεραρχών (οι οποίοι τελείως άστοχα λατρεύονται ως προστάτες των γραμμάτων, ενώ είναι γνωστό ότι έχουν εκφραστεί απαξιωτικά για την αρχαία Ελληνική γραμματεία), θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού και την Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη.

Οι θρησκευτικές τελετές στα σχολεία, όπως είναι η ημερήσια προσευχή, ο αγιασμός και οι εκκλησιασμοί, υποχρεώνουν τα παιδιά σε ακούσια αποκάλυψη του θρησκεύματος, δημιουργούν διακρίσεις ανάμεσά τους, τα εξαναγκάζουν σε συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή λόγω της κοινωνικής πίεσης αλλά και λόγω της έντονης επιμονής πολλών εκπαιδευτικών για απαγγελία της προσευχής από κάποιο παιδί, και καλλιεργούν την επιβολή της ορθοδοξίας ως κυρίαρχου θρησκεύματος. Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των μαθητών, ακόμη και όσων προέρχονται από οικογένειες χριστιανών ορθόδοξων, και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, επιβάλλει την πλήρη κατάργηση κάθε θρησκευτικής τελετής και εκδήλωσης στα πλαίσια του σχολείου.

Πρέπει αν κάποιος μαθητής θέλει να απαλλαγεί από τα θρησκευτικά, να μπορεί να κάνει μια δήλωση ότι το ζητά για λόγους θρησκευτικής συνείδησης – και να απαλλάσσεται.

GREEK CHURCH, THRISKEFTIKES TELETES, SXOLEIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, nikosonline.gr

Για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει:

 Αγιασμός, Θρησκευτικές τελετές, GREEK CHURCH, THRISKEFTIKES TELETES, SXOLEIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, nikosonline.gr

 • Να εκδοθεί σαφής εγκύκλιος που να εξασφαλίζει χορήγηση απαλλαγής χωρίς υποχρέωση δήλωσης θρησκευτικών πεποιθήσεων, ούτε θετική ούτε αρνητική (ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος)

 • Να δοθεί ρητή οδηγία προς τις σχολικές μονάδες να ενημερώνουν επαρκώς τους γονείς για τη δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά. Αγιασμός, Θρησκευτικές τελετές, GREEK CHURCH, THRISKEFTIKES TELETES, SXOLEIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, nikosonline.gr

 • Να εξασφαλίζεται τήρηση της εγκυκλίου (έχουν παρατηρηθεί συχνά φαινόμενα διευθυντών που αρνούνται να χορηγήσουν απαλλαγή οδηγώντας σε μεγάλη ταλαιπωρία γονέων και μαθητών).

 • Δυνατότητα προσφυγής των γονέων σε κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου για άμεση χορήγηση της απαλλαγής σε περίπτωση αρνήσεως του διευθυντή (άμεση επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε όσους διευθυντές δεν συμμορφώνονται).

GREEK CHURCH, THRISKEFTIKES TELETES, SXOLEIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, nikosonline.gr

Εδώ δες, τριτοκοσμικές εικόνες στον 21ο αιώνα.

GREEK CHURCH, THRISKEFTIKES TELETES, SXOLEIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, nikosonline.gr

Κι΄ άλλα σχετικά άρθρα

Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο: https://bit.ly/2x9qdDV

Τα σχολικά κτίρια στην Ελλάδα: https://bit.ly/2X3U2k5

Τα σχολεία στην Ιαπωνία: https://bit.ly/2HNDG8M

GREEK CHURCH, THRISKEFTIKES TELETES, SXOLEIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, nikosonline.gr

Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για τον ρόλο της εκκλησίας

Φτύστε τους ομοφυλόφιλους https://bit.ly/2A9yA23

Άνθιμος υπερ Αμβρόσιου- Θεές!: https://bit.ly/2zrmWTc

Άνθιμος: Καλώς ήλθατε στον μεσαίωνα https://bit.ly/2Qiws0r

Παπάδες και σύμφωνο συμβίωσης: https://bit.ly/2X7D5VS

Γιατί η εκκλησία δεν βοηθάει με την αμύθητη περιουσία της; https://bit.ly/2y9es2x

Τα εκκλησιαστικά ακίνητα…. https://bit.ly/2HynTvr

Μεγαλοπαπάδες και δεσποτάδες! https://bit.ly/2gXTt86

Η «αγία» ημών εκκλησία… και η περιουσία της! https://bit.ly/2hxVEjo

Θα κάνουν «Πόθεν έσχες» στην εκκλησιαστική περιουσία και στους ιερείς; https://bit.ly/2iUTBJy

Εκκλησία και απάτες: Ευλόγησον! https://bit.ly/2Wp1CZo

GREEK CHURCH, THRISKEFTIKES TELETES, SXOLEIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, nikosonline.gr

 

 

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ἂν δὲν σοῦ ἀρέσῃ ἡ χώρα ποὺ σὲ φιλοξενεῖ, μπορεῖς νὰ μεταναστεύσῃς! Ἀλλοιῶς εἶσαι ὑποχρεωμένος νὰ σέβεσαι τὸ Σύνταγμά της.

 2. Πότε θα το καταλάβατε ?? Ελλάδα χωρίς Ορθοδοξία δεν είναι Ελλάδα.. Και Δόξα το Θεό θα παραμείνει Ελλάδα όση προπαγάνδα και αν κάνετε!!

 3. Το παρόν άρθρο με αφήνει έκπληκτο. Σέβομαι την διαφορετική σας γνώμη, αλλά ομολογώ πως πέφτω από τα σύννεφα με τις ανυπόστατες αναφορές -στις οποίες και σαφώς δεν δύναμαι να επεκταθώ- δεδομένης της πυκνότητας των απίστευτων πληροφοριών και προτάσεων, αλλά αναρωτιέμαι, ας πούμε, που ακριβώς βρίσκεται η απόδειξη για την ανθελληνικότητα των τριών ιεραρχών. Περιπτώσεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, Έλληνες, με ελληνική παιδεία, σπουδαγμένοι σε ελληνικές φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας και της Αντιόχειας. Ποιός έχει διαβάσει έστω και μια αράδα από τα συγκλονιστικά τους κείμενα, ώστε να μην διαδίδει ψευδείς πληροφορίες και ανυπόστατα όσο κι επικίνδυνα μυθεύματα για αυτούς;
  Και βέβαια, πόσο κακό σας έχει κάνει αυτή η Εκκλησία; Ποιό είναι το αντίβαρο ώστε να χύνεται τόσο μίσος εναντίον της; Τα ανθρώπινα λάθη κάποιων, είτε ιερωμένων, είτε θρησκόληπτων ανθρώπων, δεν δύναται να σκιάσουν το γεγονός οτι Εκκλησία ειμαστε εμείς ο ίδιος ο λαός που την απαρτίζουμε. Αν λοιπόν επείγεται να διωχθεί η Εκκλησία (κατά τα απάνθρωπα Σταλινικά πρότυπα) τότε αυτό ισοδυναμεί με διωγμό της ψυχής του ίδιου του λαού της. Κι αυτό, πράγματι, είναι κάτι περίεργο. Είναι οδυνηρό, κι ανιστόρητο, διότι τούτος ο λαός είναι βαθιά δεμένος με την πίστη του, μια πίστη που ο γέρος του Μοριά την έθετε πάντα πρώτη στα καλέσματά του για επανάσταση: “Πολεμούμε υπέρ πίστεως και πατρίδος!” έλεγε. Εξοστρακισμένος λοιπόν κι αυτός; Κι όλοι εκείνοι οι σπουδαίοι πατριώτες που συγκινούνταν σαν έβλεπαν λεύτερη τούτη την χώρα, ακόμα κι όταν αυτοί, αναρίθμητοι, φορούσαν ράσο και σκύβαν πίσω από τα ταμπούρια του αγώνα;
  Να καταργήσουμε λοιπόν και τα Χριστούγεννα, εφόσον κι ετούτα είναι θρησκευτική εορτή;
  Μίσος. Μίσος και μισαλλοδοξία με επιχειρήματα που φαντάζουν γραμμένα από μυαλά που δεν θέλουν τους Έλληνες ξεχωριστές προσωπικότητες, αλλά ομοιόμορφους και χυλωμένους, ψηφίδες ίδιες με κάθε μια ψηφίδα του απέραντου κόσμου ετούτου. Επιχειρήματα θλιβερά γραμμένα από εχθρούς κι όχι συνέλληνες, αλλά δυστυχώς απευθυνόμενα σε ημιμαθείς Έλληνες. Ημιμαθείς ώστε εύκολα να τσιμπάνε σε οποιαδήποτε παραπληροφόρηση και ψεύδος.
  Τέλος σας επιβεβαιώνω πως, τούτη η πίστη, η Ορθοδοξία μας, για όσους την μελετήσουν αληθινά και βαθιά, είναι εμπειρία ανάστασης κι επανάστασης. Βασικά αυτός είναι και ο πυρήνας της. Αλλά για σκεφτείτε: Τι καλά που θα ήταν για κάποιους μια νέα Ελλάδα, μια παρακμασμένη Ελλάδα, δίχως αυτόν τον δυναμικό και φωτερό της πυρήνα;

 4. Μια άλλη άποψη …
  ” Ο αλήστου μνήμης επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ (1969 – 1977) Χένρυ Κίσινγκερ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 είχε πει τα παρακάτω:
  «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ»

  Έκτοτε παρακολουθούμε, από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, την εξέλιξη μιας εκπαιδευτικής πολιτικής πάνω ακριβώς στους άξονες που έθεσε ο Κίσινγκερ: Η ελληνική γλώσσα έχει χτυπηθεί και υποβαθμιστεί ανελέητα, η ιστορία ως μάθημα έχει υποστεί παραχάραξη, άμβλυνση και προσαρμογή σύμφωνα με τις επιταγές των ξένων κέντρων, και τα θρησκευτικά (μαζί και η χριστιανική ορθόδοξη αγωγή) διαρκώς στοχοποιούνται (ήδη το μάθημα εδώ και χρόνια έχει διολισθήσει προς το χώρο της θρησκειολογίας) με διαρκείς εκπτώσεις και αμβλύνσεις, καραδοκώντας απλώς για την κατάλληλη στιγμή και τη συγκυρία κατά την οποία θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα! Στην πορεία αυτή, κόμματα, φορείς, ΜΜΕ, άνθρωποι του «πνεύματος» κλπ κλπ, παίζουν το παιχνίδι της ύπουλης μαζικής προπαγάνδας, προκειμένου να καμφθούν σιγά-σιγά οι αντιδράσεις και να δημιουργηθούν ρήγματα στο μέτωπο της κοινωνικής αντίστασης, ώστε -όταν έρθει η ώρα- οι αντιδράσεις να είναι αποδυναμωμένες έως ανύπαρκτες και ο τελικός σκοπός τους να επιτευχθεί!

  Όμως, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους χαρτογιακάδες και στα αντηχεία τους, ο ελληνισμός, μέσα στους αιώνες, συμπορεύθηκε άρρηκτα με την ορθοδοξία. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, συνομολόγησε και σφράγισε την άρρηκτη αυτή σχέση ελληνισμού και χριστιανισμού με λόγια που δεν είπε για κανέναν άλλο λαό:
  «Ήσαν δε τινες Έλληνες εκ των αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή. Ούτοι ουν προσήλθον Φιλίππω τω από Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, και ηρώτων αυτόν λέγοντες˙ Κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν. Έρχεται Φίλιππος και λέγει τω Ανδρέα, και πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος και λέγουσι τω Ιησού˙ Ο δε Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων: Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου» (Ιω. 12, 20-23)!

  Οι ίδιοι οι ήρωες της ελληνικής ιστορίας μάς παρέδωσαν παρακαταθήκες ιερές και απαραβίαστες για να μην παρεκκλίνουμε ποτέ από την εθνική – ορθόδοξη πορεία μας:

  – Ο Κων/νος Παλαιολόγος, ο τελευταίος μαρτυρικός αυτοκράτορας των ελλήνων, το οδυνηρό δειλινό πριν από τη μαύρη Τρίτη της Άλωσης της Πόλης (29 Μαΐου 1453) απηύθυνε (μεταξύ άλλων) προς τους αξιωματούχους, τους άρχοντες και αρχομένους, δημάρχους κι εκατόνταρχους και άλλους εκλεκτούς στρατιώτες, τούτα τα λόγια:

  «Γνωρίζετε βέβαια καλά, αδελφοί, ότι για τέσσερα πράγματα οφείλουμε από κοινού να προτιμήσουμε περισσότερο να πεθάνουμε παρά να ζούμε. Πρώτα για την πίστη μας και την ευσέβεια, δεύτερον για την πατρίδα, τρίτον για τον βασιλιά σαν χρισμένο από τον Κύριο και τέταρτον για τους συγγενείς και φίλους» Γεώργιος Φραντζής, (J.Ρ. ΜΙGΝΕ, Patrologia Graeca)

  – Στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς ολόκληρη στρατιά νεομαρτύρων υπέγραψαν με το αίμα τους τη μαρτυρία της πίστεως και της αγάπης τους προς το Χριστό, αναπτερώνοντας και στηρίζοντας τις ελπίδες των ελλήνων, αποδεικνύοντας πως όσο δυνατός και αδυσώπητος να ήταν ο κατακτητής δεν μπορούσε με καμία δύναμη να υποδουλώσει τις ψυχές των ορθοδόξων χριστιανών.

  – Καθ’ όμοιον τρόπον και οι ήρωες της επανάστασης του 1821 σε καμιά περίπτωση δεν άφησαν την παραμικρή αμφιβολία για ποιο σκοπό αγωνίζονταν.

  Ο πατέρας της λευτεριάς, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στο θρυλικό λόγο του προς τη νέα γενιά (Πνύκα, 8 Οκτωβρίου 1838) είπε μεταξύ άλλων και τούτα τα λόγια:

  «Ύστερα ήλθαν οι μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, διά να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ’ εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε.

  Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος»

  – Και ο στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης, μια από τις πιο μορφωμένες ψυχές του ελληνισμού, έμαθε γράμματα στα γεράματά του, μόνο και μόνο για να γράψει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και αυτά τα λόγια στα Απομνημονεύματά του:

  «Έγραψα γυμνή την αλήθεια, να ιδούνε όλοι οι έλληνες ν΄ αγωνίζονται διά την πατρίδα τους, διά την θρησκείαν τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε: “Έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες”, αν είναι αγώνες και θυσίες. Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζονται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας και της κοινωνίας»

  – Οι παρακαταθήκες αυτές της εθνικής ιστορικής διαδρομής δεν ήταν δυνατό παρά να αποτυπωθούν και στο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο στο άρθρο 16 γράφει:

  «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες»

  Επομένως, όσο κι αν το Σύνταγμα μέσα στην πλαδαρή δημοκρατία μας έχει τρωθεί πολλές φορές κι από πολλούς, όποιος προτίθεται να ακυρώσει τη συνταγματική επιταγή για «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» ως σκοπό της παιδείας θα πρέπει να λογαριαστεί θεσμικά με το λαό.

  Ο ελληνισμός και η ορθοδοξία είναι δυο μεγάλα μεγέθη της παγκόσμιας ιστορίας και οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους δε θα γίνει χωρίς τριγμούς στο παγκόσμιο οικοδόμημα του πολιτισμού και των αξιών.

  «Μιλώντας κανείς για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία, την ορθοδοξία και τον ελληνισμό, αγγίζει ένα μυστήριο, ένα θαύμα κυριολεκτικά, που συντελέσθηκε μέσα στην ιστορία. Διότι η ιστορική ένωση των δύο αυτών οικουμενικών μεγεθών προκάλεσε αληθινή κοσμογονία. Δημιούργησε ένα νέο κόσμο, μία αληθινή “Νέα Εποχή”. Για να μιλήσω θεολογικά, ξαναδημιούργησε, ανάπλασε τον κόσμο ολόκληρο. Και η ένωση των δύο αυτών μεγεθών ως πηγή ζωής ανεξάντλητη αρδεύει συνεχώς την παγκόσμια κοινωνία» (π. Γεώργιος Μεταλληνός)
  Σήμερα βιώνουμε ως έλληνες τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία μας! Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι το παιχνίδι της υποταγής μας δεν είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα. Αν επιτρέψουμε να μας υποτάξουν χτυπώντας και τις ηθικές, τις πολιτισμικές, τις οικογενειακές και τις πνευματικές μας αξίες, τότε δεν θα υπάρξει κανένα μνημόνιο για να σωθούμε ως

 5. Δεν το κατάλαβα αυτό το σχόλιο, ειλικρινά…. Μιλάς για παπάδες και τουρκοκρατία όταν πια όλοι ξέρουμε πως οι παπάδες έφτιαξαν την περιουσία της εκκλησίας κάνοντας τα πλακάκια με τους Τούρκους κατακτητές. Μιλάς για Κολοκοτρώνη όταν όλοι ξέρουμε πως τον χλεύασαν και τον φυλάκισαν. Μιλάς για Μακρυγιάννη όταν τα σύγχρονα στοιχεία λένε πως ήταν ύποπτη φυσιογνωμία και μέγας καταπατητής τεραστίων εκτάσεων γης…. Ειλικρινά δεν το κατάλαβα. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αγιασμό στα σχολεία; Φοβάσαι πως αν σταματήσει ο αγιασμός θα χάσουμε την ταυτότητα μας;

 6. Να σηκωθείς να φύγεις αν δεν σου αρέσει! Φτάνει πια η θολοκουλτούρα. Η Ελλάδα είναι μια χριστιανική ορθόδοξη χώρα με βαθιές ρίζες , έξω οι αντίχριστοι…

 7. Αφού δεν έχεις παιδιά γιατί να ενδιαφέρεται κάποιος για την γνώμη σου γενικά για την παιδεία και τα σχολικά ήθη και έθιμα;
  Αν σε ρωτήσουν κάτι για το μάθημα της μουσικής στα σχολεία ευχαρίστως να ακούσουμε την γνώμη σου,
  τα χριστιανικά θέματα άσε τα για τους άλλους.

 8. Τι να απαντήσω τώρα σε μια φανατική, θρησκόληπτη θεούσσα;;; Εσύ και του είδους σου να πάρετε τους χλιδάτους παπάδες και να φύγετε. Άλλα πράγματα δίδαξε ο Χριστός άλλα κάνουν αυτοί. Ουστ απο δω χάμω…

 9. Αγαπητέ Κύριε. Αναφέρετε πιο πάνω “Άλλα πράγματα δίδαξε ο Χριστός άλλα κάνουν αυτοί”. Τελικά υπάρχει Χριστός η όχι και αν υπάρχει γιατί είναι κακό να διδάσκεται η ζωή του.

 10. Η Ελλάδα μας είναι μια χώρα Ορθόδοξη. Είτε το θέλετε είτε όχι. Εάν βγάζετε αφρούς από το στόμα αντικρίζοντας τον Σταυρό του Κυρίου μας δεν έχετε παρά να σηκωθείτε να ξεκουμπηστείτε από δω γρήγορα. Μπας και καθαρίσει από τέτοια σκουπίδια που τολμούν να γράφουν βλακείες μιας και δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν διότι είναι άχρηστοι στην κοινωνία. Βέβαια είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεκουμπηστούν διότι τρώνε και πίνουν με χρυσά κουτάλια….. στην Ελλάδα οπότε γιατί να φύγουν…. χαζοί είναι?

 11. Λέτε να έχομε την τύχη των εβραίων;
  Θεός φυλάξει!Έτσι τότε οι εβραίοι, θέλησαν να γίνει το δικό τους θέλημα,
  χωρίς το θέλημα του Θεού. Δεν πίστεψαν στο Χριστό, και έκαμαν στροφή προς το διάβολο, τον οποίον λατρεύουν μέχρι σήμερα και μέχρι τέλος.Εμείς όμως,δεν πρόκειται να τούς μιμηθούμε,διότι θα ζημιωθουμε, όπως αυτοί.Τους έχει φάει η ζήλεια και ο φθόνος,διότι έχουν χάσειτη Βασιλεία του Θεού,όπως ο πατέρας τους διάβολος

 12. Φίλε με τα μυαλά που κουβαλάς πας φούνταριστός για αιώνιο χωρισμό από τον Θεό! Οι άλλοι τι σου φταίνε που τους αραδιάζεις ένα σωρό ανοησίίες! Νομίζεις ότι θα είσαι αιώνιος πάνω στη γη! Γελιέσαι!

 13. Ανέκαθεν στο διάβα της Ιστορίας υπήρχαν και δρούσαν οι πολέμιοι του χριστιανισμού! Κύριε Μουρατίδη, μάλλον από τα γραπτά σας φαίνεται ότι και εσείς συγκαταλέγεστε σ’ αυτούς! Ό,τι κι αν κάνετε είναι σαν να χτυπάτε πάνω σε καρφιά! Στο τέλος θα ματώσετε! Ο Χριστός αποκαλύπτεται σε ψυχή ταπεινή και όχι σε ανθρώπους πωρωμένους και τυφλωμένους από τον εγωισμό!Διώξτε από πάνω σας την έπαρση της κοσμικής σοφίας και ίσως ανακαλύψετε και εσείς το πραγματικό νόημα της ζωής!

 14. κ Μουρατίδη σε θαυμάζουμε έχουμε ακούσει τις μουσικές σου ,έχουμε περάσει ωραία μαζί σου ,ορισμένες τοποθετήσεις σου είναι βάσιμες αλλά εδώ νομίζω μπαίνεις σε σημεία με πολύ ορμή και παροξυσμό που χάνουν την αξίας τους σαν ερμηνείες .Την θρησκεία μας την γουστάρουμε τρελά μην το αγγίζεις αυτό ούτε εσύ ούτε κανένας ,μίλα μόνο για το παπαδαριό αφού έχεις δίκιο και μπες σε λεπτομέρειες για τα ανήκουστα που γίνονται αφού θες
  σε ευχαριστούμε για τις μουσικές στιγμές που μας έχεις δώσει

 15. Όλοι μας γουστάρουμε την θρησκεία μας, όλοι μας γουστάρουμε αυτά που δίδαξε ο Χριστός και φαντάζομαι ότι όλοι μας να δεχόμαστε ότι η εκκλησία ΔΕΝ κάνει τίποτα απ΄ όσα δίδαξε ο Χριστός. Η εκκλησία στην πλειοψηφία της, αποτελείται από πλούσιους παπάδες, με πολύτιμα άμφια και λιμουζίνες που διδάσκουν το μίσος, την μισαλοδοξία και τον ρατσισμό. Ο Χριστός κυκλοφορούσε με κουρέλια, πάνω σε γαϊδουράκια και έλεγε “αγαπάτε αλλήλους”.
  Το άρθρο μου λοιπόν, που αναρωτιέται γιατί πρέπει τα παιδιά να κάνουν αγιασμό ή γιατί πρέπει να παρακολουθούν ένα μάθημα που λέγεται Θρησκευτικά – που κολάει με όλα όσα λέτε;
  Αααα και μην ξεχάσω το μάθημα πρέπει να αλάξει τίτλο. Αντί για ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ πρέπει να λέγεται ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ, μια και δεν δισκάσκονται άλλες θρησκείες παρά μόνο η Ορθόδοξη Χριστιανική.

 16. Φίλε όταν βρεις το θάρος και βγεις απο την ανωνυμία σου (ΕΜ) και εμφανιστείς με ονοματεπώνυμο, θα σου απαντήσω….

 17. Δεν καταλαβαινω γιατι τοσο κραξιμο για ενα αρκετα πολιτισμενο και ακρως λογικο κειμενο. Εμεις οι ανθρωποι ειμαστε τρομερα εγωιστες.. η ιδια μας η φυση και νοημοσυνη δεν μας επιτρεπει να δεχτουμε οτι καποια στιγμη θα πεθανουμε. Πρεπει να πεισουμε τον εαυτο μας οτι υπαρχει και συνεχεια.. λιγοι ειναι οι δυνατοι και το αποδεχονται αλλα στην πλειοψηφια οι πολλοι ειναι αυτοι. . Εγω θυμαμαι κατι που ειχε πει ο Ν.Μουρατιδης : ο Χριστος μαρεσει πολυ οι εκκλησιες καθολου. Νομιζω οτι για το καθε πολιτισμενο ανθρωπο με την (α) αντιληψη μονο αυτη η φραση λεει πολλα. Πριν δεχτω την επιθεση καποιου να ενημερωσω οτι εχω την ιδια γνωμη. Πρεπει να τελειωνει αυτη η ιστορια , η πιστη χρειαζετε ελευθερη βουληση, και οχι να στην επιβαλουν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.