Και αισίως καλωσορίζουμε τον πρώτο μήνα του έτους, ο οποίος και έρχεται γεμάτος όνειρα, στόχους, προσδοκίες αλλά και με περισσότερες ευκαιρίες για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας, βάζοντας σε μία καλύτερη τάξη και οργάνωση την καριέρα, τα οικονομικά αλλά και τις πολύ προσωπικές μας υποθέσεις.
Ο Ιανουάριος, δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα τύχης και εύνοιας στα ζώδια της Γης (Ταύρους, Παρθένους, Αιγόκερους) και στα ζώδια του Νερού (Καρκίνους, Σκορπιούς, Ιχθύες) που έχουν γεννηθεί στο τέλος του 2ου και στις αρχές του 3ου δεκαημέρου! Δεν θα λείψουν όμως και οι τυχερές στιγμές για τους υπόλοιπους εκπροσώπους του ζωδιακού!
Δεν ξέρω πως τους ήρθε, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2023 ως το Διεθνές Έτος Κεχριών.
Αυτά ως εισαγωγή. Τι ξέρουμε όμως γενικά για τον Ιανουάριο; Λοιπόν, είναι ο πρώτος μήνας του πολιτικού έτους, ο πέμπτος μήνας του χριστιανικού έτους, ενώ στην αρχαιότητα ήταν ο ενδέκατος του ρωμαϊκού ημερολογίου, περιλαμβάνοντας 31 ημέρες. Η πρώτη μέρα του μήνα και πρώτη ημέρα του χρόνου, είναι γνωστή ως Πρωτοχρονιά.
Ιανουάριος < ελληνιστική κοινή Ἰανουάριος < λατινική ianuarius < Ianus (Ιανός)
Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, θεό κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία- που ήταν θεός δίμορφος, και ο οποίος παριστάνεται πότε με κλειδιά ή με τριακόσιες ψήφους στο δεξί του χέρι και εξήντα πέντε στο αριστερό, όσες οι μέρες του έτους. Τον έλεγαν επίσης και «Αιωνάριος» αντί Ιανουάριος, επειδή τον θεωρούσαν του αιώνος πατέρα. Είχαν μάλιστα οριστεί δώδεκα πρυτάνεις να τον υμνούν και υπήρχε δωδεκάβωμον στο ναό του, όσοι και οι μήνες του έτους.
Ο Ιανουάριος, ωστόσο, δεν ήταν ανέκαθεν ο πρώτος μήνας του έτους για τους Ρωμαίους. Στα πρώτα χρόνια της ιστορίας τους, πρώτος μήνας ήταν ο Μάρτιος, από το όνομα του πολεμικού θεού τους Mars-Martis (δηλαδή του Άρη των Ελλήνων). Πρωτοχρονιά ήταν τότε η πρώτη Μαρτίου, η οποία εξακολούθησε να γιορτάζεται και στα κατοπινά χρόνια. Και επειδή θυμούνταν πως αυτή ήταν η αρχική τους πρωτοχρονιά, την έλεγαν πάτριον. Ο Ιανουάριος έγινε πρώτος μήνας αργότερα, όταν ο μυθικός βασιλιάς των Ρωμαίων Νούμας Πομπίλιος οργάνωσε το ημερολόγιο με βάση τον ήλιο.
Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως: Γενάρης επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα. Είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει». Ονομάζεται και Γατόμηνας επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες, και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας ή Μεγαλομηνάς γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και σε αντιδιαστολή με τον Φεβρουάριο, που είναι «κουτσός» (Κουτσοφλέβαρος). Οι αλκυονίδες ημέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής»: «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μη γυρεύεις».
Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια; Ιδού ένα ρεπορτάζ για πολύ γέλιο… https://bit.ly/2mSaL8V
Ο Ιανουάριος σηματοδοτείται από τα Θεοφάνεια ή Επιφάνεια ή Φώτα, τη μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Τα Θεοφάνεια συνδέονται και με τις λαϊκές δοξασίες για τους καλικάντζαρους, τα δαιμόνια που φεύγουν από το σπίτι με τον αγιασμό του ιερέα.
Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει.
Μία από τις ωραιότερες δημώδεις ελληνικές παροιμίες για τον Γενάρη είναι: Να ΄μουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο κόκορας και γάτος τον Γενάρη.
Τα βραβεία: Καλά όλα αυτά, αλλά παιδιά μου μην ξεχνιόμαστε τον Ιανουάριο αρχίζουν να δίνονται τα βραβεία της προηγούμενης χρονιάς. Μιλάμε για το εξωτερικό βέβαια, μια και στην Ελλάδα δεν βραβεύουμε κανέναν. Μισούμε τα βραβεία. Έξω που λέτε, τα βραβεία δίνονται σε όλους αυτούς που διακρίθηκαν στον τομέα τους. Έτσι έχουμε: Τις Χρυσές Σφαίρες (Golden Globes), τα Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου γνωστά και ως Βραβεία BAFTA απονέμονται σε μία ετήσια τελετή από το σύλλογο British Academy of Film & Television Arts για επιτεύγματα στο χώρο του κινηματογράφου. Φυσικά τα Screen Actors Guild, Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών, που είναι ετήσια βραβεία που απονέμει το Σωματείο Ηθοποιών στις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς. Τα βραβεία δόθηκαν για πρώτη φορά το 1995 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Και τέλος τα μουσικά βραβεία Grammy. Επίσης Ιανουάριο ανακοινόνονται οι υποψηφιότητες των Oscar.
Βασιλόπιτα: ένα μεγάλο σύμβολο της πρώτης μέρας του μήνα, είναι η βασιλόπιτα, που, με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, είναι παρούσα σε όλα τα σπίτια, σε χωριά και πόλεις. Φτιαγμένη με διάφορους τρόπους και διάφορες όψεις, αλλά πάντα έχοντας μέσα της το «τυχερό» φλουρί.
Εκτός από τα έθιμα πλούσιο είναι και το εορτολόγιο του Ιανουαρίου αρχίζοντας με την γιορτή του Αγίου Βασιλείου και της Περιτομής του Χριστού την πρώτη του μήνα και τελειώνοντας με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στα τέλη του.
Ποιοι γιορτάζουν τον Ιανουάριο: Βασίλης, Τηλέμαχος, Σεραφείμ, Θεώνη, Περιστέρα, Θεοπούλα, Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Θεανώ, Ιορδάνης, Ουρανία, Φανή, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φώτης, Γιάννης, Πρόδρομος, Στράτος, Θεοδόσιος, Αντώνιος, Αντώνης, Θανάσης, Θύμιος, Θέμης, Πάτροκλος, Μάξιμος, Νεόφυτος, Γρηγόρης, Μαργαρίτα, Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Τατιανή κ.α.
Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τις 30 Ιουνίου 2022
Το βασικό ζώδιο του Ιανουαρίου είναι ο Αιγόκερως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά εδώ: https://bit.ly/32rKFTc
Και στο Κινέζικο, το 2023 είναι η χρονιά του λαγού.
Καλό μήνα και Καλή χρονιά