Όσα πρέπει να ξέρετε για τον Ιανουάριο

Και αισίως καλωσορίζουμε τον πρώτο μήνα του 2018 ο οποίος και έρχεται γεμάτος όνειρα, στόχους, προσδοκίες αλλά και με περισσότερες ευκαιρίες για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας, βάζοντας σε μία καλύτερη τάξη και οργάνωση την καριέρα, τα οικονομικά αλλά και τις πολύ προσωπικές μας υποθέσεις.

1
1624

Και αισίως καλωσορίζουμε τον πρώτο μήνα του έτους, ο οποίος και έρχεται γεμάτος όνειρα, στόχους, προσδοκίες αλλά και με περισσότερες ευκαιρίες για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας, βάζοντας σε μία καλύτερη τάξη και οργάνωση την καριέρα, τα οικονομικά αλλά και τις πολύ προσωπικές μας υποθέσεις.

Ο Ιανουάριος, δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα τύχης και εύνοιας στα ζώδια της Γης (Ταύρους, Παρθένους, Αιγόκερους) και στα ζώδια του Νερού (Καρκίνους, Σκορπιούς, Ιχθύες) που έχουν γεννηθεί στο τέλος του 2ου και στις αρχές του 3ου δεκαημέρου! Δεν θα λείψουν όμως και οι τυχερές στιγμές για τους υπόλοιπους εκπροσώπους του ζωδιακού!

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2022 ως το Διεθνές Έτος Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας και ως το Διεθνές Έτος Γυαλιού.

ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, JANUARY, MONTH, JANUS, ΙΑΝΟΣ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, nikosonline.gr

Αυτά ως εισαγωγή. Τι ξέρουμε όμως γενικά για τον Ιανουάριο; Λοιπόν, είναι ο πρώτος μήνας του πολιτικού έτους, ο πέμπτος μήνας του χριστιανικού έτους, ενώ στην αρχαιότητα ήταν ο ενδέκατος του ρωμαϊκού ημερολογίου, περιλαμβάνοντας 31 ημέρες. Η πρώτη μέρα του μήνα και πρώτη ημέρα του χρόνου, είναι γνωστή ως Πρωτοχρονιά.

Ιανουάριος < ελληνιστική κοινή Ἰανουάριος < λατινική ianuarius < Ianus (Ιανός)

ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, JANUARY, MONTH, JANUS, ΙΑΝΟΣ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, nikosonline.gr

Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, θεό κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία- που ήταν θεός δίμορφος, και ο οποίος παριστάνεται πότε με κλειδιά ή με τριακόσιες ψήφους στο δεξί του χέρι και εξήντα πέντε στο αριστερό, όσες οι μέρες του έτους. Τον έλεγαν επίσης και «Αιωνάριος» αντί Ιανουάριος, επειδή τον θεωρούσαν του αιώνος πατέρα. Είχαν μάλιστα οριστεί δώδεκα πρυτάνεις να τον υμνούν και υπήρχε δωδεκάβωμον στο ναό του, όσοι και οι μήνες του έτους.

Ο Ιανουάριος, ωστόσο, δεν ήταν ανέκαθεν ο πρώτος μήνας του έτους για τους Ρωμαίους. Στα πρώτα χρόνια της ιστορίας τους, πρώτος μήνας ήταν ο Μάρτιος, από το όνομα του πολεμικού θεού τους Mars-Martis (δηλαδή του Άρη των Ελλήνων). Πρωτοχρονιά ήταν τότε η πρώτη Μαρτίου, η οποία εξακολούθησε να γιορτάζεται και στα κατοπινά χρόνια. Και επειδή θυμούνταν πως αυτή ήταν η αρχική τους πρωτοχρονιά, την έλεγαν πάτριον. Ο Ιανουάριος έγινε πρώτος μήνας αργότερα, όταν ο μυθικός βασιλιάς των Ρωμαίων Νούμας Πομπίλιος οργάνωσε το ημερολόγιο με βάση τον ήλιο.

Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως: Γενάρης επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα. Είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει». Ονομάζεται και Γατόμηνας επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες, και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας ή Μεγαλομηνάς γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και σε αντιδιαστολή με τον Φεβρουάριο, που είναι «κουτσός» (Κουτσοφλέβαρος). Οι αλκυονίδες ημέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής»: «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μη γυρεύεις».

ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, JANUARY, MONTH, JANUS, ΙΑΝΟΣ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, nikosonline.gr

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια; Ιδού ένα ρεπορτάζ για πολύ γέλιο… https://bit.ly/2mSaL8V

Ο Ιανουάριος σηματοδοτείται από τα Θεοφάνεια ή Επιφάνεια ή Φώτα, τη μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Τα Θεοφάνεια συνδέονται και με τις λαϊκές δοξασίες για τους καλικάντζαρους, τα δαιμόνια που φεύγουν από το σπίτι με τον αγιασμό του ιερέα.

Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει.

Μία από τις ωραιότερες δημώδεις ελληνικές παροιμίες για τον Γενάρη είναι: Να ΄μουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο κόκορας και γάτος τον Γενάρη.

ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, JANUARY, MONTH, JANUS, ΙΑΝΟΣ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, nikosonline.gr

Τα βραβεία: Καλά όλα αυτά, αλλά παιδιά μου μην ξεχνιόμαστε τον Ιανουάριο αρχίζουν να δίνονται τα βραβεία της προηγούμενης χρονιάς. Βραβεία για όλους αυτούς που διακρίθηκαν στον τομέα τους. Έτσι έχουμε: Τις Χρυσές Σφαίρες (Golden Globes), τα Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου γνωστά και ως Βραβεία BAFTA απονέμονται σε μία ετήσια τελετή από το σύλλογο British Academy of Film & Television Arts για επιτεύγματα στο χώρο του κινηματογράφου. Φυσικά τα Screen Actors Guild, Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών, που είναι ετήσια βραβεία που απονέμει το Σωματείο Ηθοποιών στις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς. Τα βραβεία δόθηκαν για πρώτη φορά το 1995 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Και τέλος τα μουσικά βραβεία Grammy. Επίσης Ιανουάριο ανακοινόνονται οι υποψηφιότητες των Oscar.

ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, JANUARY, MONTH, JANUS, ΙΑΝΟΣ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, nikosonline.gr

Βασιλόπιτα: ένα μεγάλο σύμβολο της πρώτης μέρας του μήνα, είναι η βασιλόπιτα, που, με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, είναι παρούσα σε όλα τα σπίτια, σε χωριά και πόλεις. Φτιαγμένη με διάφορους τρόπους και διάφορες όψεις, αλλά πάντα έχοντας μέσα της το «τυχερό» φλουρί….

Εκτός από τα έθιμα πλούσιο είναι και το εορτολόγιο του Ιανουαρίου αρχίζοντας με την γιορτή του Αγίου Βασιλείου και της Περιτομής του Χριστού την πρώτη του μήνα και τελειώνοντας με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στα τέλη του.

Ποιοι γιορτάζουν τον Ιανουάριο: Βασίλης, Τηλέμαχος, Σεραφείμ, Θεώνη, Περιστέρα, Θεοπούλα, Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Θεανώ, Ιορδάνης, Ουρανία, Φανή, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φώτης, Γιάννης, Πρόδρομος, Στράτος, Θεοδόσιος, Αντώνιος, Αντώνης, Θανάσης, Θύμιος, Θέμης, Πάτροκλος, Μάξιμος, Νεόφυτος, Γρηγόρης, Μαργαρίτα, Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Τατιανή κ.α.

Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τις 30 Ιουνίου 2022

ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, JANUARY, MONTH, JANUS, ΙΑΝΟΣ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, nikosonline.gr

Το βασικό ζώδιο του Ιανουαρίου είναι ο Αιγόκερως. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά εδώ: https://bit.ly/32rKFTc

year of the tiger

Καλό μήνα και Καλή χρονιά

ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, JANUARY, MONTH, JANUS, ΙΑΝΟΣ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, nikosonline.gr

 

 

 

 

1 COMMENT

  1. Iανουαριος ο πρωτος μηνας του χρονου και η αρχη ενος νεου προγραμματος για ενα καινουργιο χρονο,με ονειρα και ενδομυχα φοβιες αν καποιοι στοχοι θα πραγματοποιηθουν και τι θα φερει στο περασμα του ..Κοβωντας την πιττα,,,νομιζουμε οτι αυτος που θα κερδισει θα ειναι ο τυχερος…ειναι αυτο το δηθεν ονειρο για κατι καλυτερο που επιζητα ο καθενας…Ο καιρος δειχνει τα δυνατα του σημεια που και αυτο εχει την ομορφια του ειτε μεσα απο ψυχαλες βροχης ,ειτε απο τις κατασπρες νιφαδες χιονιου…ολα εχουν την ομορφια τους και το σκοπο τους…Ετσι θα γινει ο δωδεκαμηνος κυκλος για να νοιωσουμε τις διαφορες να μας αγγιζουν για να φτασουμε στο ιδιο σημειο απο εκει που αρχισαμε…Καλως να ορισουν.και οι 12 μηνες…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.