ΙΑΠΩΝΙΑ: Πυρηνικά απόβλητα

Μυαλό δεν θα βάλει αυτό το κεφάλι. Η Ιαπωνία έχοντας τις ΗΠΑ να συμφωνούν, σκοπεύει να ρίξει τα πυρηνικά απόβλητα από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό ωκεανό. Τα κράτη της περιοχής και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν πάθει σοκ!

0
744

Μυαλό δεν θα βάλει αυτό το κεφάλι. Η Ιαπωνία έχοντας τις ΗΠΑ να συμφωνούν, σκοπεύει να ρίξει τα πυρηνικά απόβλητα από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό ωκεανό. Τα κράτη της περιοχής και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν πάθει σοκ!

Σχεδιάζουν να ρίξουν στη θάλασσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργών νερών από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα – το Tokyo Electric Power Company Holdings Inc (Tepco). Η επιχείρηση λέει θ’ αρχίσει να ρίχνει τα νερά σε δύο περίπου δύο χρόνια και η όλη διαδικασία θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Μολυσμένα νερά: Η Tepco αγωνίζεται να βρει λύση για τα μολυσμένα νερά από το 2011, όταν έθεσε υπό έλεγχο τρεις αντιδραστήρες μετά τον μεγάλο σεισμό εκείνης της χρονιάς και το τσουνάμι που ακολούθησε, τα οποία κατέστρεψαν την ηλεκτροδότηση και τον μηχανισμό που διατηρούσε σταθερή τη θερμοκρασία.

Αντιδράσεις: Η Tepco βρίσκεται σε επαφή με κοινότητες ψαράδων και άλλους εμπλεκόμενους και προωθεί γεωργικά, αλιευτικά και δασικά προϊόντα σε καταστήματα και εστιατόρια, προκειμένου να μειώσει τη ζημιά στη φήμη των προϊόντων της περιοχής. Κοινώς τους “χρυσώνει το χάπι”.

ΙΑΠΩΝΙΑ, Πυρηνικά απόβλητα, nuclear, Tepco, Japan, nikosoanline.gr

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace, υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία πρέπει να κατασκευάσει περισσότερες δεξαμενές για την αποθήκευση του νερού μέσα στο εργοστάσιο, αντί να επιλέξει τη φθηνότερη λύση πετώντας τα στον ωκεανό. Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που σχολιάζουν αρνητικά τα σχέδια της Tepco, γιατί το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης προς την εταιρεία είναι πολύ υψηλό.

Τα σωματεία των ψαράδων της Φουκουσίμα πιέζουν την κυβέρνηση εδώ και χρόνια να μην επιτρέψει την απελευθέρωση του νερού στην θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει την φήμη των ψαριών τους, την οποία είδαν κι έπαθαν να αποκαταστήσουν.

Ανησυχίες εκφράζουν και γειτονικές χώρες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, η οποία εφαρμόζει περιορισμούς σε γιαπωνέζικα προϊόντα, εξέφρασε… “σοβαρές ανησυχίες ότι η απόφαση θα έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια του λαού μας και το περιβάλλον μας.”

Τα δημοτικά συμβούλια στις πόλεις Μπουσάν και Ουλσάν της Ν. Κορέας, που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, έχουν ζητήσει την ακύρωση του σχεδίου. Η Κίνα επίσης δεν συμφωνεί. Οι μόνες που τάχθηκαν – μέχρι στιγμής – υπέρ, είναι οι Η.Π.Α.

Και μετά αναρωτιόμαστε ποιοι καταστρέφουν τον πλανήτη

ΙΑΠΩΝΙΑ, Πυρηνικά απόβλητα, nuclear, Tepco, Japan, nikosoanline.gr ΙΑΠΩΝΙΑ, Πυρηνικά απόβλητα, nuclear, Tepco, Japan, nikosoanline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.