Δυστυχώς όπως συμβαίνει πολύ συχνά, ψάχνοντας να βρεις στοιχεία για την ζωή και την καριέρα των ηθοποιών μας, βρίσκεις ελάχιστα πράγματα. Ελάχιστες πληροφορίες και κακές έως άθλιες φωτογραφίες. Πρέπει κάποια στιγμή το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, ή το θεατρικό μουσείο ή δεν ξέρω ‘γω ποιος άλλος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα.
Θέλοντας να μάθω για την Κάκια Αναλυτή, έπεσα σ’ αυτήν την περίπτωση. Δεν βρήκα σχεδόν τίποτα σοβαρό και επίσημο. Έτσι κατέφυγα σε μαρτυρίες παλιών ηθοποιών και ανθρώπων του κινηματογράφου που βρίσκονται εν ζωή, και βέβαια (ευτυχώς) στο βιβλίο που έγραψε ο σύζυγος της, ο Κώστας Ρηγόπουλος.
ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ: 20 χρόνια από τον θάνατο του https://bit.ly/3uTM3b0
Η Κάκια Αναλυτή γεννήθηκε 23 Μαρτίου 1934 και πέθανε 1 Ιουνίου 2002. Ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου, αλλά κυρίως του θεάτρου. Ήταν αυτό που λέμε θεατρίνα. Ξεκίνησε από πολύ μικρή τις σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και το ντεμπούτο της στο θεατρικό σανίδι έγινε το 1955 (21 ετών) στο θίασο του Διονύση Παγουλάτου με το έργο “Το Φιόρο του Λεβάντε” του Γρηγόρη Ξενόπουλου. Ήταν τότε που γνώρισε τον άντρα της, τον σύντροφο της ζωής της, τον Κώστα Ρηγόπουλο – ο οποίος μόλις την είδε την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Και γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του: “Ένα πρωί στην πρόβα, βλέπω μια χαριτωμένη κοπελίτσα να κουβεντιάζει με τον Διονύση τον Παγουλάτο. Αμέσως κάτι σκίρτησε μέσα μου. Μ’ άρεσε αυτή η κοπελίτσα όσο δεν μου είχε αρέσει ποτέ καμία άλλη ως τότε. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με τράβηξε τόσο πολύ σ’ αυτό το κοριτσάκι, ώστε μέσα στις πρόβες, ερωτευθήκαμε. Έτσι αστραπιαία δεν μπορούσαμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον.”
ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ: 20 χρόνια από τον θάνατο του https://bit.ly/3uTM3b0
Η Κάκια απόφοιτη της δραματικής σχολής με δάσκαλο τον κορυφαίο Δημήτρη Ροντήρη, αστραπιαία έγινε ανάρπαστη από μεγάλα θέατρα και θιάσους της εποχής. Ο γάμος της με τον 25αρη ανερχόμενο ηθοποιό ήταν έκπληξη για όλους. Αρχικά οι γονείς της δεν συμφωνούσαν με τον γάμο, καθώς ο Ρηγόπουλος δεν είχε καταξιωθεί στον χώρο και δεν είχε σταθερό εισόδημα. Ο έρωτας των δύο νέων όμως ήταν πάνω απ’ όλα κι έτσι οι γονείς της έδωσαν τελικά την ευχή τους στο ζευγάρι. Ο Ρηγόπουλος και η Αναλυτή παντρεύτηκαν τρεις μήνες μετά τη γνωριμία τους και απέκτησαν μια κόρη, την Ζωή. Τους χώρισε μόνο ο θάνατος.
Η Κάκια στο ξεκίνημα της συνεργάστηκε με τους θιάσους του Μάνου Κατράκη και της Κυρίας Κατερίνας (Κατερίνα Ανδρεάδη), αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, δημιούργησε με τον Ρηγόπουλο τον δικό τους θίασο και δικό τους θέατρο. Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας τους ήταν το έργο «Αγάπη μου Ουάουα», που παιζόταν για 12 συνεχείς σεζόν. Για 12 σεζόν βαφόταν κάθε βράδυ μαύρη.
Όσους παλιούς ηθοποιούς ρώτησα, όλοι τους μου μίλησαν για μια υπέροχη κυρία, ένα πολύ γλυκό άνθρωπο που είχε μεγάλη αγάπη στον σύζυγο της. Ήταν ένα ζευγάρι που δε γνώρισε ποτέ κακίες, αντιζηλίες και απιστίες. Το μεγάλο δέσιμο που είχαν οι δύο ηθοποιοί, αποδείχτηκε για τελευταία φορά, την 1η Ιουνίου του 2002, όταν η Κάκια Αναλυτή έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, προδομένη από την καρδιά της. Δεν άντεξε τον χαμό του συντρόφου της ζωής της και πήγε να τον συναντήσει…
Έμειναν μαζί για 46 χρόνια, έως το 2001, που ο Ρηγόπουλος πέθανε σε ηλικία 70 ετών, μετά από τρίμηνη νοσηλεία στο Θριάσιο Νοσοκομείο με βαρύ εγκεφαλικό. Η Κάκια κατέρρευσε. Από τότε, όπως λένε οι δικοί της άνθρωποι, άρχισε να μαραζώνει.
Ο Κώστας Ρηγόπουλος, πριν φύγει από τη ζωή, είχε γράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, με τίτλο «Το παραμύθι της ζωής μου» (εκδόσεις Γκοβόστη), στο οποίο αναφέρεται φυσικά στην γνωριμία του και στον έρωτά του με την Κάκια Αναλυτή.
Αριστερά με τον σύζυγο της και δεξιά με την Μαίρη Αρώνη και τον Μάνο Κατράκη
Με τον Κώστα Χατζηχρήστο στην πρώτη της ταινία “Λαός και Κολωνάκι”.
Στον κινηματογράφο
Στον κινηματογράφο έκανε συνολικά γύρω στις 35 ταινίες μερικές από τις οποίες έκαναν και επιτυχία, αλλά οι περισσότερες δεν ήταν τίποτα το σπουδαίο. Η ίδια όμως πάντα – ακόμα και σε υποδεέστερες παραγωγές, ήταν πάντα πολύ καλή. Αν θα πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες, θα αναφέρω το “Λαός και Κολωνάκι” (1959) που ήταν η πρώτη της, όπως και τις: «Ανθισμένη αμυγδαλιά», «Θρίαμβος», «Διαζύγιο αλά ελληνικά», «Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα», «Η βίλα των οργίων», «Σταχτοπούτα», «Μια του κλέφτη» κ.ά. Επίσης μην ξεχάσω, πως μετά την τεράστια επιτυχία του έργου “Αγάπη μου, Ουάουα”, το έκαναν και ταινία (1974).
Το “Αγάπη Μου Ουά-Ουά”, βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Francois Campaux “Cherie noire” – έγινε και ταινία με σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη. Έκανε πρεμιέρα 14 Ιανουαρίου 1974.
Με τον Δημήτρη Χορν στο έργο “Μια του κλέφτη”
Μικρές λεπτομέρειες
- Η Κάκια Αναλυτή υπήρξε και δασκάλα υποκριτικής, όπου οι μαθητές της την λάτρευαν. Την είχαν σαν μάνα τους.
- Εκτός από θεατρικές συμβουλές, τους έδινε και συμβουλές ζωής.
- Όταν κυκλοφορούσε μόνη της, χρησιμοποιούσε ταξί.
- Ήταν κοκέτα κι ακόμα και στα γεράματα δεν είχε χάσει ίχνος από τη θηλυκότητά της.
- Λάτρευε τον Μίνωα Βολανάκη
- Πρότυπο της είχε την κυρία Κατερίνα
- Είχε κάνει πλαστική επέμβαση στην μύτη της.
- Όταν την ρωτούσαν για τις συζυγικές απιστίες έλεγε: “Δεν θέλω να ξέρω αν με έχει απατήσει ο Κώστας. Δεν θέλω να το μάθω ποτέ.”
- Δεν υπήρξε ποτέ συγκροτημένη σε πρακτικά θέματα.
- Ως ηθοποιός είχε τεχνική και δούλευε σα σκυλί.
- Κάπνιζε πολύ.
- Είχε μια περίεργη φοβία. Φοβόταν τα πουλιά.
- Δεν συμπαθούσε τα τηλεοπτικά σίριαλ, γιατί δεν της άρεσε ο τρόπος που γίνονταν εκείνη την εποχή.
- Όταν μιλούσε για το Γιάννη το Δαλιανίδη, έλεγε: “Ο Γιαννάκης ο Δαλιανίδης.”
- Τελευταία της παράσταση ήταν στο “Σε φιλώ στη μούρη’’ του Γιώργου Διαλεγμένου.
- Έπαιζε μανιωδώς μπιρίμπα.
- Η εγγονή της, κόρη της Ζωής Ρηγοπούλου, λέγεται Κατερίνα και διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας.
Η θρυλική ταινία “Η βίλα των οργίων”, όπου μαζί της έπαιζαν ο Χρήστος Πάρλας και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.
Τα περιοδικά της εποχής με χαρά φιλοξενούσαν στο εξώφυλλο τους την νέα ταλαντούχα και χαριτωμένη πρωταγωνίστρια με το έξυπνο μουτράκι.
Με τον Χρήστο Τσαγανέα στο “Χαμίνι”.
Το θέατρο Αναλυτή
Το θέατρο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου, που απέκτησαν με πολύ κόπο και βάσανα, δεν υπάρχει πιά. Ένα θεατράκι επί της οδού Αντωνιάδου 4 (κάθετο στενάκι στην Πατησίων), ένα θέατρο που στέγασε τα όνειρα και την σκληρή τους δουλειά, κατεδαφίστηκε. Όταν το ετοίμαζαν ο Ρηγόπουλος ήθελε εξ αρχής να το ονομάσουν “θέατρο Αναλυτή”, αλλά εκείνη δεν ήθελε καθόλου. Τελικά το έκανε πίσω απ’ την πλάτη της και την έφερε προ τετελεσμένου γεγονότος. Εκεί παίχτηκε 2.500 φορές η παράσταση «Αγάπη μου Ουάουα…»
—————–
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ: 20 χρόνια από τον θάνατο του https://bit.ly/3uTM3b0
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ: Έκανε απεργία πείνας για να γίνει ηθοποιός https://bit.ly/2QZ5PRT
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ: Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος https://bit.ly/3peXWEN
ΛΙΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ: Η κομψότητα στο Ελληνικό θέατρο https://bit.ly/3f9U9VB
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αντίο https://bit.ly/2MTXeyK
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Το παιδί θαύμα https://bit.ly/2WRgeki
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Είδε τον άντρα της να καίγεται https://bit.ly/3aEYMTG
ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ: Ήταν λιγάκι «τζαζ» https://bit.ly/3droPSx
ΓΚΕΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήταν ρόδινη η ζωή της https://bit.ly/3p2WdTd
ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ: Ζει καθηλωμένη… https://bit.ly/2H14Mga
——————————————–