Κάποιος τσέπωσε 10.000.000 ευρώ

0
293

Saab2000AEW-SE-045-246

Το διάβασα στην «Καθημερινή» και σας το μεταφέρω. Νέες Αποκαλύψεις για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson που σημαίνει ότι τα άρπαζαν και από τη Σουηδία. Σουηδός μάρτυρας κατήγγειλε ότι έδωσε 10 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της εταιρείας, ώστε να αναλάβει αυτή την πώληση των ραντάρ Erieye.

Ενας μάρτυρας – κλειδί κατέθεσε στην ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση της σύμβασης των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson που πωλήθηκαν έναντι 400 εκατ. ευρώ από τον σουηδικό όμιλο στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης. Η κατάθεση, ελήφθη στο ελληνικό προξενείο της Στοκχόλμης παρουσία μεταφραστή. Ο μάρτυρας, που είχε διατελέσει στέλεχος της σουηδικής εταιρείας, και κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος για υπεξαίρεση, επιβεβαίωσε αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί. Σύμφωνα με αυτές, ο μάρτυρας είχε λάβει οδηγίες από τη διοίκηση της εταιρείας του να «μεταφέρει» ένα ποσό σε Βρετανό δικηγόρο, εκπρόσωπο του Έλληνα αντιπροσώπου του σουηδικού ομίλου, στο Μονακό, τον οποίο μάλιστα ανέφερε ότι είχε συναντήσει «υπό μυστηριώδες συνθήκες».

Ο Λις Ολοφ Ν. είναι το στέλεχος της Ericsson που κατήγγειλε ότι έδωσε 10 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της εταιρείας του, ώστε να αναλάβει αυτή την πώληση των ιπτάμενων ραντάρ Erieye. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι συνομιλητής του στο πριγκιπάτο του Μονακό, μέσω του οποίου έγιναν οι πληρωμές, ήταν ο διαχειριστής της λιβεριανής εταιρείας Πίτερ Κ., «γνωστός» στις ελληνικές αρχές από την υπόθεση των αρμάτων «Λέοπαρντ» και τη δικαστική διαμάχη μιας λιβεριανής εταιρείας με την επίσης γνωστή πλέον – Εβανστον.

Ο Σουηδός μάρτυρας αποκάλυψε ακόμα ότι απευθύνθηκε σε «μεσάζοντες» για τα ιπτάμενα ραντάρ ώστε να μείνει μυστική η προέλευση και η κατάληξη των χρημάτων που είχε εκταμιεύσει ο εργοδότης του. Μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο, είχε παραδεχθεί ότι «ήταν μια βρώμικη πληρωμή. Ο ενδιάμεσος πλήρωνε για να μη φανούν σε κανέναν οι παράνομες πληρωμές…». Οι Σουηδοί αρχικά είχαν επιχειρήσει να «περάσουν» 10 εκατ. Ευρώ προς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, αλλά ο εσωιερικός έλεγχος της Barclays διαπίστωσε ότι η συναλλαγή ήταν ύποπτη και την «μπλόκαρε». Τότε, ο Βρετανός δικηγόρος πανικοβλήθηκε και αυτός με ένα συνάδελφο του μετέβησαν στο Μονακό για να «ξεμπλοκάρουν» τη συναλλαγή.

Οι δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι, που διενήργησαν την πολύμηνη έρευνα για λογαριασμό του κρατικού ραδιοφώνου της Σουηδίας, είχαν στα χέρια τους τρεις πληρωμές της σουηδικής εταιρείας από τον Ιανουάριο του 2000 έως το 2001. Μια χαρακτηριστική στιχομυθία

– Και ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των πληρωμών ;

– Υψηλά ιστάμενοι στο ελληνικό κατεστημένο

– Πολιτικοί

– Ναι, πολιτικοί, αξιωματικοί και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τα χρήματα από την Τράπεζα του Μονακό κατέληξαν, πάντα σύμφωνα με τις εντολές της σουηδικής εταιρείας, σε Έλληνα απόστρατο αξιωματικό σε ελβετικούς λογαριασμούς.

Ο πρώην αναπληρωτής Γεν. Διεθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κόντας είχε πει στην απολογία του ότι πήρε 250.000 ευρώ από τον συγκεκριμένο αντιπρόσωπο για την προμήθεια του κυβερνητικού αεροπλάνου Embraer, που ήταν «συνδεδεμένο» με τη σύμβαση των ραντάρ, αλλά αποτελούσε συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2001. Η σύμβαση των ραντάρ υπεγράφη το 1999 και το τελευταίο από τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ παραδόθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Το τμήμα αμυντικής παραγωγής της Ericsson πωλήθηκε το 2007 σε έναν άλλο μεγάλο όμιλο, τη Saab. Η εξέταση του Έλληνα αποστράτου στην Αθήνα επιβεβαίωσε μόνο εν μέρει τις αρχικές καταγγελίες του Σουηδού μάρτυρα. Όπως έγινε γνωστό, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ζήτησε τη δικαστική συνδρομή του Μονακό για τη δραστηριότητα της εταιρείας την οποία φέρεται να εκπροσωπεί ο Βρετανός δικηγόρος. Αντίστοιχη έρευνα που αφορούσε τα άρματα «Λέοπαρντ 2» και την ίδια εταιρεία, δεν είχε αποκαλύψει το παραμικρό σχετικά με τη νομιμότητα των συναλλαγών.

Η Πολεμική Αεροπορία αγόρασε τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ Erieye. Ε, ρε τι πλιάτσικο έχει γίνει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου!!!

ericsson2

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here