Σας έχω πει πως τα τελευταία χρόνια βλέπω μόνο Euronews. Κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, υπάρχει διαφήμιση του Αζερμπαϊτζάν. Αφού πια ακούω την μουσική και πιάνω τον εαυτό μου λέει το σλόγκαν της διαφήμισης: Azerbaijan, European charm of the orient!
Τα τελευταία χρόνια το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός για αναψυχή, σκι, spa και ιατρικό τουρισμό. Όλο τον χειμώνα το Shahdag Mountain Resort προσφέρει σκι με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας. Για να μην μιλήσουμε για τα αθλητικά meetings, τα μουσεία και τον εκσυγχρονισμό του Μπακού με τα κτίρια (φωτο κάτω) της Zaha Hadid. Μέχρι το φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision διοργάνωσαν.
Το Αζερμπαϊτζαν πασχίζει απεγνωσμένα -και το έχει καταφέρει σε ένα βαθμό- να δείξει ότι είναι χώρα φιλο-Ευρωπαίκή.
Το Αζερμπαϊτζάν, (επισήμως η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν), είναι χώρα στην περιοχή του Καυκάσου και έχει έκταση 86.600 τ.χλμ. και πληθυσμό 9.810.000 κατοίκους σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2017. Και μέσα σε λίγα χρόνια έχει κάνει μια πορεία αξιομνημόνευτη. Διαβάστε:
-
Το 1918 ανακήρυξε την ανεξαρτησίας του και έγινε το πρώτο δημοκρατικό κράτος στο Μουσουλμανικό κόσμο. Η χώρα ενσωματώθηκε στην Σοβιετική Ένωση ως Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
-
Στις 30 Αυγούστου 1991 η σύγχρονη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της (πριν την επίσημη διάλυση της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991).
Δηλαδή από το 1991 – εδώ και 29 χρόνια – το κράτος μπήκε σε μια τροχιά ανάπτυξης, και σκίζει. Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν είναι ενωτικό ημι-προεδρικό κράτος. Είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ, και του προγράμματος Συνεργασία για την Ειρήνη του NATO. Είναι ένα από τα έξι ανεξάρτητα Τουρκικά κράτη, έχει διπλωματικές σχέσεις με 158 χώρες και είναι μέλος 38 διεθνών οργανισμών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού για την Δημοκρατία και την Οικονομική Ανάπτυξη GUAM, και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών από το 1992, και εκλέχθηκε ως μέλος στο νεοσύστατο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Μαΐου 2006.
Είναι άθεοι και άθρησκοι…
Το Σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν δεν δέχεται κάποια επίσημη θρησκεία και όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην χώρα είναι κοσμικές. Ωστόσο, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σιίτες αν και οι περισσότεροι Αζέροι, ΔΕΝ εξασκούν ενεργά κάποια θρησκεία, και η χώρα είναι μία από τις πιο άθρησκες χώρες του Μουσουλμανικού κόσμου, με το 53% να επισημαίνει ότι η θρησκεία έχει μικρή ή καθόλου σημασία στις ζωές τους. Το Αζερμπαϊτζάν έχει υψηλό επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης στο οποίο κατατάσσεται ισάξια με τις περισσότερες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Έχει υψηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και αλφαβητισμού, καθώς και μικρό ποσοστό ανεργίας.
Πρωτεύουσα είναι το Μπακού. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η αζερική ή αζερμπαϊτζανική (ένα είδος τουρκικής γλώσσας), αν και όλοι πια αρχίζουν να μιλάνε αγγλικά.
Συνορεύει με τη Ρωσία, την Γεωργία, την Αρμενία και το Ιράν
Ο πρόεδρος είναι ο άνθρωπος που έβαλε την χώρα στον παγκόσμιο χάρτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι επίσης γνωστός για την εντυπωσιακή γυναίκα του Μεχριμπάν Αλίγιεβα- που παντρεύτηκαν το 1983- αλλά και για την ακόμα πιο εντυπωσιακή μύτη του.
Ο πρόεδρος θέλει να τα έχει καλά με όλους…
… και με τον Πάπα!
Το σήμα κατατεθέν του Μπακού είναι οι Flame Towers (Πύργοι- φλόγες), που είναι 3 ουρανοξύστες – τα ψηλότερα κτίρια της χώρας – με ύψος 182 μέτρα. Κάτω βλέπετε το εξαιρετικό κτίριο της βουλής.
Το Εθνικό Μουσείο της χώρας
Και ιδού το εντυπωσιακό μουσείο των χαλιών. Έχουν λέει κάτι χαλιά, να σου φύγει το κεφάλι. Έργα τέχνης!
Πετρογλυφικά στο Εθνικό Πάρκο του Γκομπουστάν, τα οποία χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή.
Τα πρώτα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή του σημερινού Αζερμπαϊτζάν χρονολογούνται στην ύστερη λίθινη περίοδο και συνδέονται με τον πολιτισμό των Γκουρουτσάι των σπηλαίων Αζίκ. Η άνω παλαιολιθική περίοδος και η ύστερη εποχή του χαλκού παρέχουν μαρτυρίες πολιτισμών σε ορισμένες περιοχές και νεκροπόλεις (φωτογραφία κάτω)
Ο πρόεδρος δίνει μεγάλη σημασία στον αθλητισμό, τον χρηματοδοτεί και τον υποσηρίζει ο ίδιος προσωπικά. Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τζούντο, της πάλης και του στίβου, όπου τα πάνε μια χαρά…
Επίσης τα κοριτσόπουλα ανά την Ευρώπη κάνουν σαν τρελά για τα αγόρια απο το Αζερμπαϊτζαν. Αριστερά ο Chingiz Mustafayev, τραγουδιστής που έλαβε μέρος και στην Eurovision και δεξία ο Rustam Jabrayilov που είναι top model.
Κύριο λιμάνι είναι η πρωτεύουσα Μπακού. Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά και η χώρα διαθέτει αεροδρόμια με κυριότερο αυτό του Μπακού.
Ο τουρισμός παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και ο πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, επέφεραν πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία και την εικόνα του Αζερμπαϊτζάν. Ο νέος πρόεδρος όμως κατάφερε να την αναστρέψει….
Μόλις στη δεκαετία του 2000 η τουριστική βιομηχανία άρχισε να ανανεώνεται και η χώρα από τότε καταγράφει υψηλό ρυθμό αύξησης του αριθμού των τουριστικών επισκέψεων και των διανυκτερεύσεων.
Η τουριστική ανάπτυξη του Αζερμπαϊτζάν είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση της χώρας. Οι ενέργειες ρυθμίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν 63 χώρες για τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση και οι χώρες για τις οποίες απαιτείται θεώρηση για το Αζερμπαϊτζάν υπάρχει e-visa.
Το Αζερμπαϊτζάν τοποθετείται ανάμεσα στις δέκα πρώτες χώρες λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των εξαγωγών επισκεπτών, απο το 2010 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού
Το Αζερμπαϊτζάν είναι στην πρώτη θέση (46,1%) μεταξύ των χωρών που έχουν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ταξιδιωτικές και τουριστικές οικονομίες.
Κι΄ένα video
Azerbaijan: Land of Flames (Tourism Promo)
———————————
Στην ενότητα ΤΑΞΙΔΙΑ θα βρείτε πολλά άρθρα και video που θα σας… ταξιδέψουν
https://www.nikosonline.gr/category/ταξίδια/
Διαβαζοντας το αρθρο ενοιωσα θαυμασμο ,εκπληξη αλλα και ζηλεια συγχρονως γιατι αναρωτηθηκα ποιο ειναι το σημειο ,η χρυση τομη αναπτυξης μιας χωρας και ποιο το λαθος για την παρακμη μιας αλλης? Το αρθρο σωστα επικεντρωσε την προσοχη του στα εξης σημεια”ανθρωπινη αναπτυξη και αλφαβητισμος ,οικονομικη εξωτερικη και εσωτερικη αναπτυξη,ανοικοδομηση και πληρη ανακαινηση κτιριων και σωστη οργανωση Υπουργειου Πολιτισμου και Τουρισμου .ενα κεφαλαιο το οποιο προετοιμασμενο σωστα ειναι ενας τροφοδοτης μιας χωρας.Τα κτιρια του Azerbijan με εντυπωσιασαν και μαλιστα τα Flames Towers πραγματικα μεσα απο τα κτιρια της πολης ξεπετιουνται σαν πυρινες φλογες.Ωραιος τοπος προορισμου για ανθρωπους που ψαχνονται και θελουν κατι αλλο στη ζωη τους…
ας ειναι καλα το πετρέλαιο στο Αζερμπαϊτζάν και με τα χέρια να σκαψεις βρίσκεις πετρέλαιο!! μην ξεχνάμε το Μπακου και η ολη ευρύτερη περιοχή ηταν το ντεπόζιτο και ο κινητήρας μοχλός της σοβιετικής μηχανης με τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου..
επίσης μην ξεχναμε κατα την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου τον αγώνα δρόμου που εκαναν οι ΝΑΖΙ να φτάσουν στο Μπακου ώστε να βάλουν χέρι στης τεράστιες πετρελαιοπηγές για να μπορέσουν να κινήσουν την πολεμική τους βιομηχανία.. μην ξεχναμε οτι οταν ο Χίτλερ έφτασε εξω απο την Μόσχα σχεδον εκανε στροφή και εδωσε εντολή στην δεύτερη στρατιά αν δεν κανω λαθος να κινηθεί προς το Μπακου και οταν οι στρατηγοί δυσανασχέτησαν λέγοντας του εχουμε φτασει στα προάστια της Μοσχας είμαστε ενα βημα πριν κατακτήσουμε την Μοσχα και εσυ μας στέλνεις στην ανατολή .. αυτος τους απάντησε .. είστε άσχετοι με οικονομία πολέμου η Μοσχα ειναι απλα ενα σύμβολο με την οποια θα ασχοληθούμε αργοτερα ο πραγματικός ζωτικός χώρος ειναι το Μπακου ..