Καθαρίζουν το χώρο γύρω από την Ακρόπολη

0
611

Αφού σ’ αυτή τη χώρα ο καθένας μπορεί να πάρει ένα σπρέι και να κάνει ότι θέλει χωρίς να τιμωρηθεί, αφού οι γονείς και τα σχολεία μεγαλώνουν τα παιδιά χωρίς αισθητική και παιδεία, θα πρέπει οι δήμοι και οι αρμόδιοι φορείς να βγαίνουν πολύ συχνά έξω και να καθαρίζουν τα graffiti από τοίχους και πεζοδρόμια μέχρι αγάλματα, πεζούλια και πινακίδες.

Δεν φτάνει μόνο ο εθελοντισμός των κατοίκων που βγαίνουν και μαζεύουν σκουπίδια και τόνους αποτσίγαρα, χρειάζεται η τεχνογνωσία και τα ειδικά καθαριστικά που έχουν οι δήμοι.

————————————-

Ο καθαρισμός στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου και ενώ μένουν πολλά ακόμα να γίνουν για την αποκατάσταση της εικόνας τους, με ενθουσίασε. Μόλις είδα το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», πήγα μια βόλτα και πράγματι – εκτός απ’ τις ταμπέλες – είναι σαν κάτι να άλλαξε. Ο καθαρισμός από γκράφιτι είναι εύκολος, εφόσον υπάρχει σωστός συντονισμός και τεχνογνωσία, κι’ έτσι αναρωτιέμαι για την αδράνεια του Δημοσίου απέναντι στα κύματα βανδαλισμού. Αν περπατήσει κανείς σε οποιοδήποτε μέρος της Αθήνας – όχι μόνο σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον- θα διαπιστώσει ότι απαιτούνται διαρκείς παρεμβάσεις.

Χάρη λοιπόν σε μια συνεργασία, καθαρίστηκε ένα μεγάλο μέρος της Αποστόλου Παύλου. Με τα συνεργεία του δήμου, που έφεραν τα μηχανήματα με το ζεστό νερό, υπό την επιστασία του αντιδημάρχου καθαριότητας Ανδρέα Βαρελά, την ιδιωτική χορηγία του κ. Ηλία Ανδρεόπουλου και της εταιρείας αντί-γκράφιτι υλικών booka (www.booka.gr) καθώς και της ομάδας πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της πέτρινης μάντρας αρχικά. Περαστικοί, τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής κοντοστέκονταν και παρακολουθούσαν τη διαδικασία, χαμογελαστοί και ευχαριστημένοι που έβλεπαν τις μπογιές να τρέχουν και τις πέτρες να καθαρίζουν.

Η πέτρινη μάντρα που βρίσκεται γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αποστόλου Παύλου ήταν γεμάτη από σχέδια με σπρέι και συνθήματα. Το ειδικό υγρό που έρχεται από τη Σουηδία εμποτίζεται με πινέλο πάνω την επιφάνεια που χρειάζεται καθαρισμό και επενεργεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου μισής ώρας. Το χρώμα των σπρέι αρχίζει και διαλύεται καθώς υγροποιείται. Αμέσως μετά, ειδικοί τεχνίτες του δήμου ρίχνουν ζεστό νερό με δυνατή πίεση και η επιφάνεια καθαρίζει. Η υδροβολή απομακρύνει τα κατάλοιπα του χρώματος αφήνοντας καθαρή την επιφάνεια. Το «φάρμακο» έχει ιδιότητες αντιγκράφιτι και κάθε μελλοντικός βανδαλισμός θα είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί.

Αν δεχθεί κανείς ότι η Αποστόλου Παύλου και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι η τουριστική βιτρίνα της Αθήνας αλλά και ένας τόπος γαλήνης, ομορφιάς και περιπάτου για κάθε πολίτη, τότε η κατάσταση που επικρατεί χρήζει άμεσης και περαιτέρω παρέμβασης. Πρόβλημα έχουν όλες οι πινακίδες του υπουργείου Πολιτισμού με αρμόδια την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αν δεν μπορούν να τις συντηρούν, ας τις απομακρύνουν. Οι στραβές πινακίδες, με αυτοκόλλητα και σπρέι που οδηγούν στο Ηρώδειο απλώς μας εκθέτουν. Δεν ενημερώνουν κανέναν.

Ο πεζόδρομος από τον σταθμό του Θησείου έως την αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα έπρεπε να είναι περιοχή υψηλής προτεραιότητας. Ακόμη και το περίπτερο απέναντι από την είσοδο του Ηρωδείου έχει τέντα γεμάτη γκράφιτι, εμπορεύματα σκόρπια, κρεμασμένα ακόμη και στα δέντρα. Είναι εικόνα ενός κράτους που δεν μπορεί να αξιολογήσει, να ιεραρχήσει, να ελέγξει, να προστατεύσει. Φτάνει πια με το καρκατσουλιό, τις προχειρότητες και τις ακαλαισθησίες.

kathar1-thumb-large

apostoloy_payloy_1

pauloy1-thumb-large

1Z_M

Κι’ άλλα άρθρα για την Ακρόπολη

Αλέξανδρος Μάντης: η «ψυχή» της Ακρόπολης https://bit.ly/2z1hO5K

Έργα στην Ακρόπολη: https://bit.ly/387FHuO

Για πιο εύκολη πρόσβαση στην Ακρόπολη: https://bit.ly/2X5j5ox

Δείτε πως χτίστηκε η Ακρόπολη (video): https://bit.ly/3rLQjY9

20 ευρώ για την Ακρόπολη: https://bit.ly/3aXy77W

Καταρρέει ο βράχος της Ακρόπολης: https://bit.ly/38SlRTA

Τι θα γίνει το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης; https://bit.ly/384xzv2

Φως στην Ακρόπολη- σκοτάδι στην Ελλάδα: https://bit.ly/386kAsX

VINTAGE

Η λάμψη του Παρθενώνα: https://bit.ly/3nalWXI

Ο Marlon Brando στην Ακρόπολη: https://bit.ly/3aZBKdr

pinakides1-thumb-large

Τις πινακίδες δεν μπορούν να τις καθαρίσουν γιατί είναι του υπουργείου Πολιτισμού με αρμόδια την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο μ’ αυτές τις ανοησίες και τις γραφιοκρατικές μαλακίες.

opagopa

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.