Και τι δεν έχει δει αυτή η πλατεία!

0
39
Όταν ακόμα υπήρχαν νεοκλασσικά με κεραμύδια στην πλατεία Συντάγματος
Όταν ακόμα υπήρχαν νεοκλασσικά με κεραμύδια στην πλατεία Συντάγματος

PlatiaSyntagmatos02

Η πλατεία Συντάγματος της Αθήνας είναι μια πλατεία που έχει ζήσει και έχει δει πολλά. Από διαδηλώσεις και παρελάσεις, μέχρι βασιλικούς γάμους και εισβολείς Γερμανούς. Από Όθωνα και Αμαλία μέχρι αγανακτισμένους και εμφύλιες προστριβές. Από δημοκρατίες μέχρι δικτατορίες, και από πολιτικές συγκεντρώσεις μέχρι ζιγκολό να κάνουν πιάτσα στου πάλαι ποτέ Παπασπύρου. Όλα τα έχει δει και έχει πολλά να πει……

Η Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το σημερινό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων (πρώην Παλαιά Ανάκτορα) και είναι μια πλατεία στενά συνδεδεμένη με την αθηναϊκή και ελληνική ιστορία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ως το Σεπτέμβριο του 1843 ονομαζόταν Πλατεία Ανακτόρων. Πήρε τη σημερινή ονομασία της έπειτα από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, με την οποία ο Όθωνας υποχρεώθηκε, από την στρατιωτική φρουρά της Αθήνας, να συγκαλέσει εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει Σύνταγμα.

Η πλατεία συνορεύει με την οδό Βασιλέως Γεωργίου στα βόρεια, την οδό Όθωνος στα νότια, την οδό Φιλελλήνων στα Δυτικά και την Λεωφόρο Αμαλίας στα ανατολικά. Το ανατολικό τμήμα της πλατείας είναι υψηλότερο από το Δυτικό από το οποίο και χωρίζεται από τη Λεωφόρο Αμαλίας ενώ το ανισόπεδο συνδέουν μαρμάρινα σκαλιά. Σ’ ένα κομμάτι της πλατείας βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και κάτω απ’ αυτό –υπόγεια- ο χώρος στάθμευσης των βουλευτικών αυτοκινήτων. Κάτω από τη λεωφόρο Αμαλίας και υπόγεια των σκαλιών βρίσκεται ο Σταθμός του Μετρό του Συντάγματος.

Τα σκαλοπάτια της πλατείας Συντάγματος μαζί με τις δύο καφετέριες που υπήρχαν από πολύ παλιά, αποτελούσαν σημείο συνάντησης των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Δεξιά και αριστερά της πλατείας υπάρχουν 2 περιορισμένες εκτάσεις με γρασίδι και δέντρα. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ένα μαρμάρινο σιντριβάνι. Η πλατεία Συντάγματος, εξαιτίας της γειτνίασής της με την Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί σημείο όπου ξεκινούν ή καταλήγουν πολλές πορείες διαμαρτυρίας, με συχνές εκτροπές και με ότι επακόλουθο σημαίνει στη κυκλοφοριακή ομαλότητα κάθε φορά. Η Βουλή των Ελλήνων στα ανατολικά της πλατείας συνορεύει με τον Εθνικό Κήπο που είναι ανοικτός στο κοινό και για τον οποίο σας έχω κάνει αφιέρωμα [δείτε στην ενότητα NOSTALGIA, το άρθρο Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ].

Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Το αξιοθέατο της πλατείας είναι η Αλλαγή Φρουράς μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και πραγματοποιείται από την Προεδρική Φρουρά, [πρώην ανακτορική φρουρά], κάθε μία ώρα με χαρακτηριστική ακρίβεια στις συγχρονισμένες κινήσεις των Ευζώνων. Στις Εθνικές εορτές και τις Κυριακές, το τυπικό της αλλαγής της φρουράς πραγματοποιείται από 120 Ευζώνους στις 11 π.μ.

Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί κόμβο για τις Αττικές συγκοινωνίες. Το μετρό, το τραμ, τα τρόλεϊ και πολλές λεωφορειακές γραμμές έχουν σταθμούς στην πλατεία. Η λεωφορειακή γραμμή που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει αφετηρία στη βόρεια πλευρά της πλατείας.

Η πλατεία βρίσκεται πολύ κοντά στα περισσότερα αξιοθέατα της Κεντρικής Αθήνας. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις γειτονίες: Πλάκα, Μοναστηράκι, Κολωνάκι και Ψυρρή. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης, Αρχαίας Αγοράς, Βιβλιοθήκης του Αδριανού είναι επίσης πολύ κοντά. Στο νότιο τμήμα της πλατείας ξεκινά η οδός Ερμού που αποτελεί τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας και έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους στον κόσμο με βάση την αξία των ακινήτων. Η πλατεία βρίσκεται κοντά σε πολλά υπουργεία (Υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικών), Δημόσιες Υπηρεσίες (ΙΚΑ) και μουσεία (Μουσείο Μπενάκη). Εξαιτίας της προνομιακής της θέσης η πλατεία έχει πολλά ξενοδοχεία με πιο γνωστό το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία που μαζί με το KingGeorge παλιά έδιναν αίγλη στην πρωτεύουσα.

Η Αθήνα και η πλατεία σχεδόν στην αρχική της μορφή. Παρατησήστε το αμαξάκι με το άλογο....

Η Αθήνα και η πλατεία σχεδόν στην αρχική της μορφή. Παρατηρήστε το αμαξάκι με το άλογο….

Κάρτ Ποσταλ με την Πλατεία, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα

Κάρτ Ποσταλ με την Πλατεία, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα

Όταν ακόμα υπήρχαν νεοκλασσικά με κεραμύδια στην πλατεία Συντάγματος

Όταν ακόμα υπήρχαν νεοκλασικά με κεραμίδια στην πλατεία Συντάγματος

Εσκαφές μπροστά από το κτίριο της Βουλής..

Εκσκαφές μπροστά από το κτίριο της σημερινής Βουλής. Τότε ήταν τα ανάκτορα.

Με φόντο το King George τον Ιανουάριο του 1948 τότε που ήταν MOTEL! Και δεξιά καφεδάκι στο πεζοδρόμιο του King George.

Με φόντο το King George τον Ιανουάριο του 1948 τότε που ήταν MOTEL! Και δεξιά καφεδάκι στο πεζοδρόμιο του King George.

1956 Η πλατεία Συντάγματος με τραπεζάκια έξω!

1956 Η πλατεία Συντάγματος με τραπεζάκια έξω!

Η πλατεία στης δεκαετία του 60, και δεξιά πως ήταν τα περιέπτερα τότε

Η πλατεία στης δεκαετία του 60, και δεξιά πως ήταν τα περίπτερα τότε. Όχι σαν σήμερα που έχουν γίνει σαν πολυκαταστήματα.

Το ταμπλό και το κρίριο του ΚΚΕ, και δεξιά 1960 στο καφενείο του Ζαβορίτη

Το ταμπλό και το κτίριο του ΚΚΕ, και δεξιά 1960 στο καφενείο του Ζαβορίτη

2de1a-athhna-dekemvrios-tou-1944-tram-sthn-lewforo-amalias

Το τραμ, ή το τρόλεϊ μιας άλλης εποχής…..

Εκεί που λέει ΠΙΤΣΟΣ ξέρετε τι είναι σήμερα, έτσι;

Εκεί που λέει ΠΙΤΣΟΣ ξέρετε τι είναι σήμερα, έτσι;

Αυτή η πλατεία έχει δει όλων των ειδών τις παρελάσεις.....

Αυτή η πλατεία έχει δει όλων των ειδών τις παρελάσεις…..

Η πλατεία Συντάγματος σήμερα.

Η πλατεία Συντάγματος σήμερα. Αλλαγή προς το χειρότερο….

————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here