Κορκολής – Θεοδωράκης

"Η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!"

1
620

“Η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!”

Μ’ αυτά τα λόγια, υποδέχτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης τις νέες εκτελέσεις έργων και τραγουδιών του, από τον συνθέτη και κορυφαίο πιανίστα Στέφανο Κορκολή. Και ο Κορκολής συνεχίζει και το καλοκαίρι την περιοδεία του με το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Βασισμένη στο ομώνυμο CD, η συναυλία είναι μία μουσική «Συνάντηση» με κλασσικά έργα για πιάνο, μεταφορές / διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια σε ερμηνεία της 20χρονης ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη.

Πήρα στο τηλέφωνο τον Στέφανο για να του πω κάτι που έκανα, για μην το μάθει από τρίτους. Σε πρόσφατη συνάντηση μου με τον Διονύση Τσακνή, τον πρόεδρο της ΕΡΤ, του πρότεινα του χρόνου στην Eurovision η Ελλάδα να στείλει τον Στέφανο Κορκολή και τον Μάριο Φραγκούλη. Και του άρεσε πολύ η ιδέα. Πήρα λοιπόν τον Στέφανο να του το πω, και πιάσαμε την κουβέντα. Είπαμε πολλά και διάφορα, και μιλήσαμε φυσικά για τα καλοκαιρινά του σχέδια και την σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η σχέση, που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή, όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως «ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό», δημιούργησε στον Στέφανο την επιθυμία να μπει στο στούντιο και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με την Σοφία Μανουσάκη – μια νεότατη ερμηνεύτρια – αποκάλυψη μεγατόνων, κατ’ ομολογία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

maxresdefault

Μάλιστα μετά το τέλος της απονομής του χρυσού δίσκου για το άλμπουμ «Συνάντηση» και της συναυλίας, που ακολούθησε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία και του ίδιου του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο τελευταίος, με όρθιο όλο τον κόσμο να χειροκροτεί, δήλωσε: «Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον Κορκολή. Γιατί ο Κορκολής είναι ένας σημαντικός, μεγάλος συνθέτης, κατ’ αρχήν, και είναι μεγάλο βάρος ένας συνθέτης ν’ αναγνωρίζει έναν άλλον συνθέτη. Αυτό δεν γίνεται ποτέ! Μόνον ο Λίστ το έκανε αυτό. Ήταν ο μόνος. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!»

Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στις συναυλίες, μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μία φωνή, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

s

Ήδη η «Συνάντηση» έχει ταξιδέψει σε 20 πόλεις ανά την Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Όλες οι συναυλίες ήταν sold out και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και επαναληπτικές λόγω της υπερβολικής προσέλευσης του κόσμου.

Οι κριτικές παντού ήταν διθυραμβικές. Από πολλούς η «Συνάντηση» του Μίκη Θεοδωράκη, του Στεφάνου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη θεωρείται ως η επιτυχία του χειμώνα. Σε όλες τις συναυλίες συμμετείχαν τοπικές χορωδίες ή μουσικά σχολεία, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή. Μάλιστα, όποτε ήταν δυνατόν, ο Στέφανος Κορκολής παρέδιδε σεμινάρια στους μαθητές των μουσικών σχολείων.

Η «Συνάντηση» θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι σε διάφορους πολύ σημαντικούς χώρους ανά την Ελλάδα, όπου, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη το Μαουτχάουζεν, σε μεταγραφή για πιάνο-φωνή του Στέφανου Κορκολή, με την έγκριση και την επιμέλεια του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

megaro-mousikis-korkolis-theodorakis-2

Κι’ άλλα άρθρα για τον Στέφανο Κορκολή

Στέφανος Κορκολής: Όταν ήμουν παιδί https://bit.ly/32lzf0t

Κορκολής & Καβάφης: https://bit.ly/2FsdOlg

Κορκολής – Καβάφης: Κι’ όμως έγινε Χρυσός δίσκος https://bit.ly/33nL0m6

Η μουσική δεν είναι άθλημα, όπου υπάρχει ο πρώτος, ο δεύτερος κτλ… https://bit.ly/3iqbolN

????????????????????????????????????

1 COMMENT

  1. Ειναι καταπληκτικος ο Κορκολης μου αρεσουν πολυ τα τραγουδια του

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.