Κορκολής – Θεοδωράκης

"Η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!"

1
1358

“Η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!”

Μ’ αυτά τα λόγια, υποδέχτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης τις νέες εκτελέσεις έργων και τραγουδιών του, από τον συνθέτη και κορυφαίο πιανίστα Στέφανο Κορκολή.

Ο Κορκολής συνεπαρμένος από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αποφάσισε να το “ξαναδιαβάσει” και να το παρουσιάσει δισκογραφικά αλλά και Live – απλά, λιτά, “γυμνά”, με πιάνο και φωνή. Όταν το είπε στον ίδιο τον Θεοδωράκη και του έβλαλε ν’ ακούσει, ο Μίκης ενθουσιάστηκε. Του έστειλε και μια επιστολή.

Αγαπητέ μου Στέφανε,

Γνωρίζω πόσο δύσκολο και σπάνιο είναι αλλά συνάμα και πόσο ευγενικό και μεγαλόψυχο να αναγνωρίζει κάποιος σπουδαίος και ξεχωριστός καλλιτέχνης του δικού σου διαμετρήματος έναν συνάδελφό του όπως εγώ. Για τον λόγο αυτό η συγκίνησή μου για την εκτίμηση και την αγάπη σου στο έργο μου είναι βαθειά. Σκέφτομαι ότι όταν η αγάπη σμίξει με το ταλέντο, τότε το αποτέλεσμα γίνεται συγκλονιστικό, μιας και υπάρχει ακόμα και η στέρεη μουσική αγωγή, που μας οδηγεί στην πλήρη κατανόηση του μουσικού έργου, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της πεμπτουσίας του.

Είμαι βέβαιος ότι στο πρόσωπό σου η μουσική μου θα βρει έναν ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό.

Σου εύχομαι κάθε επιτυχία.

Αθήνα 23 Αυγούστου 2013

 

 

Πήρα στο τηλέφωνο τον Στέφανο για να του ευχηθώ για τα γενέθλια του και πιάσαμε την κουβέντα. Είπαμε πολλά και διάφορα, και μιλήσαμε φυσικά και την σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη – και για τα 3 cd που κυκλοφόρησε με έργα του και που είχαν τόση επιτυχία – που έγιναν χρυσοί δίσκοι.

maxresdefault

Αρχικά κυκλοφόρησε Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, όπου όπως σας είπα έγινε χρυσός δίσκος και η απονομή έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Μάλιστα μετά το τέλος της απονομής και της συναυλίας, που ακολούθησε, παρουσία και του ίδιου του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο τελευταίος, με όρθιο όλο τον κόσμο να χειροκροτεί, δήλωσε: «Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον Κορκολή. Γιατί ο Κορκολής είναι ένας σημαντικός, μεγάλος συνθέτης, κατ’ αρχήν, και είναι μεγάλο βάρος ένας συνθέτης ν’ αναγνωρίζει έναν άλλον συνθέτη. Αυτό δεν γίνεται ποτέ! Μόνον ο Λίστ το έκανε αυτό. Ήταν ο μόνος. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!»

Η σχέση, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή, όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως «ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό», δημιούργησε στον Στέφανο την επιθυμία να μπει στο στούντιο και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με την Σοφία Μανουσάκη – μια νεότατη ερμηνεύτρια – αποκάλυψη μεγατόνων, κατ’ ομολογία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στις συναυλίες, μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μία φωνή, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα μουσουργού. Όταν μάλιστα του είπαν ότι θα κυκλοφορήσει και Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 2, ο Μίκης ενθουσιάστηκε ακόμα πιο πολύ.

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΙ

Αγαπητοί μου Σοφία και Στέφανε,

Η συγκίνηση και η χαρά μου για το νέο CD είναι μεγάλη. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για το νέο υπέροχο δώρο που μου προσφέρατε. Θέλω να ελπίζω ότι το κοινό, διεθνές και προ παντός ελληνικό, θα εκτιμήσει την αναγέννηση αυτών των δύο ξεχασμένων κύκλων τραγουδιών μου, όχι μόνο για την υψηλή στάθμη του μεγάλου ταλέντου σας αλλά και για το υψηλό σας ήθος.

Σας ευχαριστώ και σας χαιρετώ με αγάπη

28.10.2016

s

Ο Κορκολής με την Σοφία Μανουσάκη ταξίδεψαν τη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη σε πάρα πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Όλες οι συναυλίες ήταν sold out και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και επαναληπτικές λόγω της υπερβολικής προσέλευσης του κόσμου.

Οι κριτικές παντού ήταν διθυραμβικές. Από πολλούς η «Συνάντηση» του Μίκη Θεοδωράκη με τον Στεφάνο Κορκολή θεωρήθηκε μια από τις ξεχωριστές επιτυχίες των τελευταίων ετών. Σε όλες τις συναυλίες συμμετείχαν τοπικές χορωδίες ή μουσικά σχολεία, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή. Μάλιστα, όποτε ήταν δυνατόν, ο Στέφανος Κορκολής παρέδιδε σεμινάρια στους μαθητές των μουσικών σχολείων.

Οι συναυλίες συνεχίστηκαν και με άλλα έργα του Μίκη. Ο Επιτάφιος, αλλά και σε παγκόσμια πρώτη το Μαουτχάουζεν, ηχογραφήθηκαν σε μεταγραφή για πιάνο-φωνή του Στέφανου Κορκολή, με την έγκριση και την επιμέλεια του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, και παίχτηκαν Live σε επίσης πολλές συναυλίες.

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τον Επιτάφιο

Ο «Επιτάφιος», στον μισό αιώνα της ύπαρξής του, είχε την ευτυχία να τον τραγουδήσουν μεγάλοι τραγουδιστές. Δηλαδή να τον ερμηνεύσουν σωστά. Όμως ακούγοντάς τον «Επιτάφιο» του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη, ανακάλυψα ένα καινούριο έργο. Δηλαδή βρέθηκα μπροστά σε μια αναδημιουργία του έργου. Αυτή η αποκάλυψη είχε να κάνει με τον άγνωστο έως σήμερα σκληρό χαρακτήρα του έργου, που είναι ένας άκρατος διονυσιασμός και μια δραματική διαμαρτυρία μπροστά στο φαινόμενο του θανάτου, όπως ακριβώς τον βιώνει η τραγική μάνα, η μήτρα της ζωής. Ζωή και Θάνατος αντιπαλεύουν δημιουργώντας ηχητικούς σεισμούς στα όρια της αντοχής του ανθρώπινου πόνου.

Ομολογώ ότι η ακρόαση αυτού του αναγεννημένου «Επιτάφιου» με συγκλόνισε. Η Σ. Μανουσάκη ήταν για μένα μια καινούρια μεγάλη αποκάλυψη. Τόσο φωνητικά όσο και ερμηνευτικά. Δείχνει ότι συνέλαβε απολύτως την ιδιοφυή ερμηνευτική σύλληψη του Σ. Κορκολή, ο οποίος με ένα πιάνο δημιουργεί ένα μουσικό ηχητικό Σύμπαν, αποτέλεσμα μιας μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας με τα χιλιάδες χρώματα και ρυθμούς. Και κυρίως με αυτές τις κάθετες δωρικές ηχητικές συγχορδίες που με φέρνουν τόσο κοντά, μιας και αποτελούν το προσωπικό μου στίγμα στη σύνθεση και ερμηνεία της μουσικής.

Τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά.

Αθήνα, 2.10.2019

megaro-mousikis-korkolis-theodorakis-2

Το 2015 κυκλοφόρησε Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Το 2016 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 2, και το 2020 ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

Κι’ άλλα άρθρα για τον Στέφανο Κορκολή

Στέφανος Κορκολής: Όταν ήμουν παιδί https://bit.ly/32lzf0t

Κορκολής & Καβάφης: https://bit.ly/2FsdOlg

Κορκολής – Καβάφης: Κι’ όμως έγινε Χρυσός δίσκος https://bit.ly/33nL0m6

Η μουσική δεν είναι άθλημα, όπου υπάρχει ο πρώτος, ο δεύτερος κτλ… https://bit.ly/3iqbolN

????????????????????????????????????

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.