Πέτρος Φυσούν: Μια απίστευτα βασανισμένη ζωή

Ο Πέτρος Φυσσούν ήταν ένας ταλαντούχος και χαμηλών τόνων ηθοποιός που τίμησε με το παραπάνω την ζωή και την τέχνη του. Πέρασε πολύ φτωχικά και σκληρά παιδικά χρόνια, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να αλλάξει την μοίρα του. Υπηρέτησε το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση με τον καλύτερο τρόπο. Με ήθος και αξιοπρέπεια.

0
11658

Ο Πέτρος Φυσσούν ήταν ένας ταλαντούχος και χαμηλών τόνων ηθοποιός που τίμησε με το παραπάνω την ζωή και την τέχνη του. Πέρασε πολύ φτωχικά και σκληρά παιδικά χρόνια και κάπως έτσι ήταν και τα τελευταία χρόνια του. Βασανισμένα και φτωχά. Διαβάστε όλη την ιστορία της ζωής του.

avi_snapshot_005912_20110925_093858

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1933, γιος πρόσφυγα από τη Ρωσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά την Ρωσική Επανάσταση. Ο ίδιος και η αδελφή του γεννήθηκαν στο Αγρίνιο, αλλά όταν γεννήθηκε ο αδελφός του, ο Κώστας (1936), η οικογένεια είχε μετακομίσει ήδη στην Πάτρα. Τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα γεμάτα φτώχεια και στερήσεις. Σε μια συνέντευξη του είχε πει: “Έχω περπατήσει ξυπόλητος, έχω φάει σκουπίδια και οκτώ ετών πουλούσα κουλούρια για να ζήσω”. Οι γονείς τους μπορεί να μην είχαν τις ανέσεις για μια κανονική ζωή, αλλά έδωσαν στα παιδιά τους άλλα εφόδια, πιο ουσιαστικά από το χρήμα!

Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για την παιδική του ηλικία μια και ο ίδιος σπάνια μιλούσε, όπως επίσης είναι ασαφές το πώς βρέθηκε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από την οποία αποφοίτησε το 1954 και για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν στο δυναμικό του θεάτρου του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961-1965 και στη συνέχεια ομοίως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας 1976-1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία αλλά και επιθεώρηση.

Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν άνθρωπο καλλιεργημένο και με αστικό και κοσμοπολίτικο αέρα, κάτι που υποδήλωνε ότι παρά την οικονομική ένδεια, μεγάλωσε με σωστές αρχές. Μπορεί σε σύγκριση με τον μικρό του αδελφό, ο Κώστας να ήταν πιο ωραίος, με την εμφάνιση του κλασικού ζεν πρεμιέ της εποχής τους, ο Πέτρος όμως ήταν πολύ πιο επιβλητικός στο σανίδι, αλλά και φωτογενής στο φακό. Ήταν εκείνο το μπλε, παγωμένο βλέμμα του, σε συνδυασμό με ένα παράξενα ζεστό χαμόγελο και βέβαια η πολύ χαρακτηριστική φωνή του που τον έκαναν αμέσως σταρ.

 Καλόγρια, Πορφυρία, Τέτα Χατζηχρήστου, PETROS FISOUN, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr

«Έγινα πρωταγωνιστής σε μία νύχτα»

Σε μια συνέντευξη του είχε πει: «Δεν με βοήθησε κανείς με την έννοια της διευκόλυνσης, διότι δόξα τω Θεώ, ήμουνα χρήσιμος και περιζήτητος. Σε μια νύχτα έγινα πρωταγωνιστής, παίζοντας ένα μονόπρακτο του Πιραντέλο στο Θέατρο Τέχνης. Φίλοι του Θεάτρου Τέχνης ήταν μεγάλες προσωπικότητες: ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Χατζιδάκις. Είχαν έρθει λοιπόν στη γενική δοκιμή και με φωνάζει ο Γκάτσος και μου λέει: “Ξέρεις αγγλικά;” Εγώ τότε δεν ήξερα αγγλικά. ‘‘Να μάθεις αγγλικά’’ μου λέει ‘‘και να φύγεις αμέσως από την Ελλάδα!’’».

Το 1965 παντρεύτηκε τη Σουηδή ηθοποιό Μοντ Χάνσον και εγκαταστάθηκε στην Σουηδία. Όσο έμεινε εκεί ενεπλάκη και με την πολιτική, στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου που τότε δημιουργούσε το ΠΑΚ. Στην πορεία αποκήρυξε το ΠΑΣΟΚ, με πολύ σκληρό τρόπο και πολιτεύτηκε ξανά, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, με το ΚΚΕ.

Ο γάμος του με την Χάνσον δεν κράτησε πολύ. Άλλες ζωές, άλλες χώρες, άλλες ανάγκες, άλλες επιδιώξεις…

 Καλόγρια, Πορφυρία, Τέτα Χατζηχρήστου, PETROS FISOUN, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr

Η δεύτερη γυναίκα που παντρεύτηκε ήταν η Τέτα Χατζηχρήστου (φωτογραφία επάνω), κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου, ο οποίος δεν ήθελε καθόλου τον Φυσσούν για γαμπρό του – κυρίως επειδή δεν ήθελε η κόρη του να πάρει ηθοποιό- και προσπαθούσε να εμποδίσει το γάμο. Δεν τα κατάφερε και ο έρωτας -αλλά κυρίως η επιμονή του Φυσσούν- νίκησε. Με το πέρασμα του χρόνου, όσο το ενδιαφέρον του κοινού στρεφόταν στα προσωπικά του Πέτρου Φυσσούν, το γάμο του με την Τέτα, τις διαφωνίες τους και την κόρη τους Άνια που αποφάσισε το 2004 να παρατήσει τα εγκόσμια και να γίνει μοναχή παίρνοντας το όνομα Πορφυρία, η καριέρα του είχε μια αντίστροφη πορεία.

Η κατάρρευση

Φτάνουμε σε μια εποχή που οι καλοί ρόλοι είναι λίγοι και κακοπληρωμένοι, ο ίδιος μεγάλος πλέον σε ηλικία, και χωρίς χρήματα. Τον Αύγουστο του 2013 ο ίδιος και η σύζυγός τους βρέθηκαν σε αδυναμία να πληρώσουν το νοίκι τους και τους κοινοποιήθηκε έξωση από το σπίτι το οποίο νοίκιαζαν στην Άνω Πεύκη. Μέσα στο ντόρο που αυτονόητα δημιουργήθηκε, η Τέτα είχε πει: «Επέλεξα από την πρώτη στιγμή να ζήσω με τον Πέτρο, έναν άνθρωπο γεμάτο αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια. Ήξερα ότι μαζί του θα ζω τίμια. Μέχρι πρόσφατα έπαιρνε μία σύνταξη της τάξης των 1.200 ευρώ. Αλλά το Μνημόνιο την έκοψε και πήγε στα 700 ευρώ».

Τον Ιούνιο του 2015 η Τέτα πεθαίνει, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ο Φυσσούν, που έχει ήδη στενοχωρηθεί πολύ με το θάνατο της αδελφής του, δύο χρόνια νωρίτερα, καταρρέει και σπάνια πλέον βγαίνει από το σπίτι του. Μόνος και φτωχός, άφησε την τελευταία του πνοή 5 Δεκεμβρίου 2016, από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο “Σωτηρία” της Αθήνας, σε ηλικία 83 ετών. Ο μικρός του αδελφός τον ακολουθεί τρισήμιση χρόνια αργότερα…

 Καλόγρια, Πορφυρία, Τέτα Χατζηχρήστου, PETROS FISOUN, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr

Μικρά παραλειπόμενα

  • Είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και Λένιγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων και Επιδαύρου.
  • Υπήρξε θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας αλλά και μέλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.
  • Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και με Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975.
  • Στο θέατρο έπαιξε από το 1954 μέχρι το 1997 και στον κινηματογράφο από το 1958 μέχρι το 1983, κάνοντας πάνω από 25 ταινίες.
  • Η παρουσία του στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας ήταν πάντα διακριτική και χαμηλών τόνων.
  • Ήταν κατά 20 χρόνια μεγαλύτερος της δεύτερης γυναίκας του, Τέτας Χατζηχρήστου.

Η κόρη του έγινε καλόγρια, PETROS FISOUN, πέθανε ο Πέτρος Φυσούν, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr

 Όταν πέθανε η μητέρα της, η μοναχή Πορφυρία είχε πει: “Μας παρηγορεί το γεγονός ότι έφυγε γαλήνια και ευχαριστημένη ως την τελευταία στιγμή”

 Καλόγρια, Πορφυρία, Τέτα Χατζηχρήστου, PETROS FISOUN, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr

Στην κηδεία του πατέρα της

Ο Πέτρος Φυσσούν άφησε την τελευταία του πνοή 5 Δεκεμβρίου 2016, από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο “Σωτηρία” της Αθήνας, σε ηλικία 83 ετών. Ακόμα ένας θάνατος ενός συμπαθέστατου και χαμηλών τόνων καλλιτέχνη, που με την παρουσία του τίμησε την μεγάλη οικογένεια των ηθοποιών.

Πέτρος Φυσουν

“Μια Λατέρνα, μια ζωή”: Με τον Λαυρέντη Διανέλο, την Τζένη Καρέζη και την Νίτσα Τσαγανέα

Πέτρος Φυσουν

Απόλυτος πρωταγωνιστής στην ταινία του Σωκράτη Καψάσκη “Ο ζεστός μήνας Αύγουστος”.

Τσαγανέα

Με τον Παντελή Ζερβό και τον Ανέστη Βλάχο.

Πέτρος Φυσουν“Ο Διωγμός” με την Βούλα Ζουμπουλάκη

Πέτρος Φυσουν

petros-fyssoun

Πέτρος Φυσουν

Με την Ξένια Καλογεροπούλου

Πέτρος Φυσουν

Με τον Γιάννη Βόγλη στην ταινία «Οι γενναίοι του Βορρά»

Η κόρη του έγινε καλόγρια, PETROS FISOUN, πέθανε ο Πέτρος Φυσούν, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr

Με τον Δημήτρη Χόρν

Πέτρος Φυσουν

Με τον Μάνο Κατράκη και την Έλλη Φωτίου

manto maurogenous, Πέτρος Φυσουν

Διαβάστε κι΄ άλλα αφιερώματα σε μεγάλους μας ηθοποιούς

ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ: ΚΚΕ μέχρι το κόκκαλο https://bit.ly/2IbjjGI

ΚΑΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΗ: Κατέρρευσε μετά τον θάνατο του Ρηγόπουλου https://bit.ly/3wRdEsW

ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ: Ένα πολύ τυχερό κορίτσι https://bit.ly/3CIv6Tx

ΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: Ο άνθρωπος που προσπάθησε https://bit.ly/3A3kCMM

ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: 180 ταινίες και πάνω από 20 σίριαλ https://bit.ly/3EO8mmZ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα αντίο https://bit.ly/3jEuWWv

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ: Ο ηθοποιός της χούντας https://bit.ly/3hQZXFG

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Τι έχει απογίνει άραγε; https://bit.ly/2ZoPlr6

ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ: Μια ιδιαίτερη περίπτωση https://bit.ly/3ATlGnU

ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ: Γεννημένος ηθοποιός https://bit.ly/2ZOxCJT

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ: Το απόλυτο αρσενικό https://bit.ly/2jyLKhG

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ: Ο σκληρός άντρας, ο λαϊκός https://bit.ly/2FHq6WG

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων https://bit.ly/2ZKPx1Q

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ: Έζησε μια ζωή αλήτικη… https://bit.ly/2OnRrNU

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ: Κρύφτηκε σε πηγάδι για να γλυτώσει https://bit.ly/34jR0ea

Πέτρος Φυσούν

PETROS FISOUN, πέθανε ο Πέτρος Φυσούν, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, νικος ον λαιν, nikosonline.gr

Η κόρη του έγινε καλόγρια, PETROS FISOUN, πέθανε ο Πέτρος Φυσούν, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.