Κανείς δεν μιλάει καθαρά για τον Μητσάκη

Πρέπει να ήταν πολύ ιδιαίτερη και περίεργη φυσιογνωμία ο Γιώργος Μητσάκης, γιατί ούτε πολλά στοιχεία βρίσκεις γι΄ αυτόν, αλλά και κανείς από τους ομότεχνους του δεν μιλάει καθαρά γι΄ αυτόν. Σαν κάτι να έκρυβε, σαν να θέλουν να τον «προφυλάξουν» από κάτι…σαν να προσπαθούν να κρύψουν κάποιο ένοχο μυστικό!

1
1178

Πρέπει να ήταν πολύ ιδιαίτερη και περίεργη φυσιογνωμία ο Γιώργος Μητσάκης, γιατί ούτε πολλά στοιχεία βρίσκεις γι΄ αυτόν, αλλά και κανείς από τους ομότεχνους του δεν μιλάει καθαρά γι΄ αυτόν. Σαν κάτι να έκρυβε, σαν να θέλουν να τον «προφυλάξουν» από κάτι…σαν να προσπαθούν να κρύψουν κάποιο ένοχο μυστικό!

Είναι πολύ λίγοι στο χώρο του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, που ασχολήθηκαν με όλες τις μορφές του, ενώ παράλληλα έδωσαν υψηλής ποιότητας τραγούδια, όπως ο Γιώργος Μητσάκης. Πάντα κομψός, περιποιημένος, καλοντυμένος και με ένα μυστήριο να τον περιβάλει. Όταν ρώτησα κάποιους καλούς γνώστες του λαϊκού ρεπερτορίου, μου είπαν ότι ψιθυριζόταν – χωρίς να έχει εξακριβωθεί – ότι του άρεσαν τα νεαρά αγόρια…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, GIORGOS MITSAKIS, LAIKO TRAGOUDI, SINTHETIS, nikosonline.gr

Στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, όπου εμφανίζεται στην δισκογραφία ξεχωρίζει αμέσως για την δύναμη των στίχων του, τις πρωτότυπες μελωδίες του, την σωστή ερμηνεία και την δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι. Χωρίς υπερβολή πέρα από τους εύστοχους χαρακτηρισμούς του ως «Δάσκαλος» και «ποιητής», ο Μητσάκης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένας από τους κορυφαίους και πηγαίους συνθέτες της λαϊκής μουσικής.

Ο Γιώργος Μητσάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1921 – και ευτυχώς υπάρχει μια συνέντευξη του που τα λέει όλα: «Εγώ γεννήθηκα στην Πόλη. Τον πατέρα μου τον λέγανε Στέφανο και τη μητέρα μου Αθηνά. Γεννήθηκα στο Μπέικος, μια περιοχή φημισμένη για τα καρύδια της. Ο παππούς μου είχε ανοίξει ένα μαγέρικο εκεί κοντά στα δικαστήρια και σιγά-σιγά είχε αποκτήσει φήμη. Ο πατέρας μου άρχισε να ψαρεύει. Πήρε και μια βάρκα -εγώ ήμουν τότε πολύ μικρός- πήρε και τη μάνα μου κι εμένα και πήγαμε και μείναμε στην Πρίγκηπο, σε κάτι παράγκες κοντά στην παραλία. Εκεί μένανε όλοι οι ψαράδες. Εγώ γεννήθηκα το 1921. Αλλά έχω κι άλλο ένα πιστοποιητικό γεννήσεως το 1924. Κι αυτό γιατί είχαν αρχίσει να κυνηγάνε τους Ρωμιούς. Τα πράγματα σιγά-σιγά είχαν αρχίσει να γίνονται δύσκολα για μας τους Έλληνες. Είδαμε κι αποείδαμε, δε μας σήκωνε ο τόπος και αποφάσισε ο πατέρας μου να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, GIORGOS MITSAKIS, LAIKO TRAGOUDI, SINTHETIS, nikosonline.gr

Φορτώσαμε τα πράγματά μας σ’ ένα ιταλικό πλοίο, μια σακαράκα, «Αμπάζια» λεγότανε. Και έπειτα από δεκαεφτά μέρες ταξίδι -πιάσαμε Αλεξανδρούπολη, πιάσαμε Θάσο- φτάσαμε στην Καβάλα. Αυτό έγινε το 1935. Του πατέρα μου όμως δεν του πολυάρεσε. Αλλά και η μάνα μου φώναζε γιατί είχε ένα θείο ενωμοτάρχη στο Βόλο κι ήθελε να πάμε εκεί, μας είχε καλέσει ο θείος να πάμε κοντά του. Εκεί εγκατασταθήκαμε σ’ ένα χωριό λίγο πιο έξω από το Βόλο, ένα Ψαροχώρι. Ο πατέρας μου ψάρευε εκεί, ήτανε κι ο θείος εξουσία, αρχίσαμε λοιπόν να τα βολεύουμε κάπως»

Ο νεαρός Μητσάκης τελειοποιεί τα ελληνικά του, για να μην γίνεται λόγω της προφοράς του ο περίγελος της γειτονιάς, διαβάζει ποίηση και ασχολείται με το μπουζούκι. Για να μην καταλήξει ψαράς, όπως επιθυμούσε ο πατέρας του, φεύγει και πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη. Η καλή του μοίρα θα τον κάνει να γνωριστεί με τον Βασίλη Τσιτσάνη (φωτογραφία κάτω) και τον Απόστολο Χατζηχρήστο, ο οποίος τον προσκαλεί να πάει μαζί του στον Πειραιά και να τον φιλοξενήσει σπίτι του στην Δραπετσώνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, GIORGOS MITSAKIS, LAIKO TRAGOUDI, SINTHETIS, nikosonline.gr

Έτσι έγινε και το 1939 – στα 18 του- ήρθε στον Πειραιά, την πόλη που αγάπησε όσο καμία. «Γράφαμε για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου», έλεγε. «Αυτόν τον κόσμο αντιπροσώπευα στα τραγούδια μου, πέντε χιλιάδες το σύνολο. Εκεί έπιανε το τραγούδι. Τον εφοπλιστή τι να τον συγκινήσει αυτό το είδος; Δε θα το καταλάβει ποτέ…»

Έγραψε για τον καημό, το γλέντι, τα βάσανα και το μεράκι του Λαϊκού ανθρώπου τον οποίο, ως έλεγε, αντιπροσώπευε.

Το 1947 παντρεύεται με την πρώτη του σύζυγο και την επόμενη χρονιά έρχεται στη ζωή η κόρη τους. Συνεργάζεται με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, με τον Απόστολο Καλδάρα αλλά και στην Ιστορική σύμπραξή του με τον Μανώλη Χιώτη στο «Πίγκαλς» στην αρχή της Πατησίων όπου οι δυο τους συναγωνίζονταν σε κομψότητα και αρχοντιά, μαγεύοντας το κοινό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, GIORGOS MITSAKIS, LAIKO TRAGOUDI, SINTHETIS, nikosonline.gr

Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου 1993

Τραγούδια του που έγιναν τεράστιες επιτυχίες είναι τα: Aιβαλιώτικο, Βαλεντίνα, Δεν είμαι ο Γιώργος, Η θάλασσα του Πειραιά, Θέλω στα μπουζούκια, Νίτσα-Ελενίτσα, Μια γυναίκα, δύο άντρες, Ο ναύτης, Όπου Γιώργος και μάλαμα, Παλαμάκια, Πάρε το δακτυλίδι μου, Στον Πειραιά συννέφιασε, Συννεφιές, Της Λαρίσης το ποτάμι, Το καυγαδάκι, Το καπηλειό, Το κομπολογάκι, Το σβηστό Φανάρι, Το φανταράκι, Ψιλή βροχούλα κ.α.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, GIORGOS MITSAKIS, LAIKO TRAGOUDI, SINTHETIS, nikosonline.gr

Λένε ότι ήταν ο πρώτος που πίστεψε και υποστήριξε τον Γιώργο Νταλάρα, αλλά και πάλι δεν βρίσκουμε παρά πάνω πληροφορίες. Ούτε ο Νταλάρας αναφέρεται σ΄αυτόν.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον Γιώργο Μητσάκη, και για να φτιάξω αυτό το άρθρο διάβασα αρκετά κείμενα – σκόρπια – από δω κι΄ από κει. Ένα απ΄ αυτά τα άρθρα είναι από το περιοδικό «ΕΙ»: Γιώργος Μητσάκης – Έτσι ξεκίνησα κι εδώ έφτασα. (Αφιέρωμα – συνομιλία με τον ποιητή Ευάγγελο Ανδρέου). Υπήρχε και ένα βιβλίο, που δεν ξέρω αν εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Νίκος Οικονόμου, Γιώργος / Μητσάκης – Αυτοβιογραφία, (εκδ. του εικοστού πρώτου, Αθήνα, 1995)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, GIORGOS MITSAKIS, LAIKO TRAGOUDI, SINTHETIS, nikosonline.gr ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, GIORGOS MITSAKIS, LAIKO TRAGOUDI, SINTHETIS, nikosonline.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ

Χωρίς την Βίκυ Μοσχολιού: https://bit.ly/2wwkfxb

Πουλόπουλος: Ο ελαιοχρωματιστής με την φωνάρα https://bit.ly/2N4C4Js

Δεν υπάρχουν πια τέτοιοι τραγουδιστές https://bit.ly/2D8yE3R

Σήμερα δεν θα έκανε καριέρα: https://bit.ly/2KTRtir

Ποτέ δεν μου άρεσε ο Βοσκόπουλος https://bit.ly/2uuoCr5

ΣΥΝΘΕΤΕΣ

Ο άνθρωπος φως https://bit.ly/2zcyZDI

Αττίκ: Μια ζωή τραγούδια και προβλήματα https://bit.ly/2W8eG1w

Γιώργος Ζαμπέτας, ο μέγας https://bit.ly/2TcxSdK

Ο Καρβέλας είναι από τα Ταμπούρια: https://bit.ly/2jkdgSY

Ήταν βοηθός υδραυλικού: https://bit.ly/2MFBwgA

Με την ίδια γυναίκα πάνω από 45 χρόνια https://bit.ly/2W5gnhd

Για τον Γιάννη Σπανό

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός; https://bit.ly/32nL4zW

Γιάννης Σπανός: Ποιοι δεν πήγαν στην κηδεία του https://bit.ly/2CrkWJP

Όταν η Brigitte Bardot τραγούδησε Γιάννη Σπανό: https://bit.ly/32dhay8

Γιάννης Σπανός: Θυμήσου τον Σεπτέμβρη https://bit.ly/34rDHZH

Γιατί ο κόσμος αγάπησε το Νέο Κύμα: https://bit.ly/2D5CuL7

—————————————————————–

1 COMMENT

  1. Κυριε Μουρατιδη..ακομα κι αν υπαρχει η φημη για το μυστικο..μηπως..λεω μηπως..δεν επρεπε να υπαρχει και γραπτως..?ειδικα οταν ο καλλιτεχνης εχει φυγει εδω κ τοσα χρονια!Ευχαριστω.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.