Καριέρα είναι το έργο μου, όχι το όνομα μου.

Άκουσα το καινούργιο του τραγούδι, είδα και το video clip και ενθουσιάστηκα. Έψαξα να βρω πληροφορίες και παιδεύτηκα. Ευτυχώς με ξελάσπωσε το αγαπημένο FB, όπου του έστειλα μήνυμα για να μπορέσουμε να τα πούμε.

1
1449

Άκουσα το καινούργιο του τραγούδι, είδα και το video clip και ενθουσιάστηκα. Έψαξα να βρω πληροφορίες και παιδεύτηκα. Ευτυχώς με ξελάσπωσε το αγαπημένο FB, όπου του έστειλα μήνυμα για να μπορέσουμε να τα πούμε.

10+1 ερωτήσεις στον Γιάννη Μαθέ

 1. Γεια σου Γιάννη. Που σε πετυχαίνω;

Γεια σου Νίκο! Με πετυχαίνεις στην πανέμορφη Σύμη, όπου ολοκληρώνω κάποιες εμφανίσεις μου εδώ, μετά από μια μικρή καλοκαιρινή περιοδεία με το project “Ποιητές.mp3” το οποίο παρουσίασα και το χειμώνα που μας πέρασε στο Θέατρο Αργώ. Λίγες διακοπές, και ετοιμάζομαι σιγά σιγά για την μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στο μεγάλο μας ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου, στην Τεχνόπολη, στις 11 Σεπτέμβρη.

 1. Λοιπόν θα ξεκινήσω κάπως ανορθόδοξα. Είδα το video clip του τραγουδιού σου και μου άρεσαν όλα. Έψαξα για σένα και μου βγήκε η πίστη να βρω μερικά στοιχεία ή κάποιες φωτογραφίες. Τι συμβαίνει;

Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ που μου το λες τόσο όμορφα και απλά. Για μένα αυτό είναι μεγάλη ικανοποίηση. Αλλά γιατί το λες αυτό για τις πληροφορίες; Αν γκουγκλάρεις το όνομά μου, θα βρεις αρκετά στοιχεία από όλες τις δουλειές στις οποίες έχω συμμετάσχει, αλλά και φωτογραφίες μου. Στο youtube υπάρχουν πολλά δείγματα από ζωντανές εμφανίσεις και δισκογραφία.

 1. Θέλω να μάθω, σε ενδιαφέρει η καριέρα σου ή βαριέσαι; Γιατί στο internet δεν βρίσκεις εύκολα πληροφορίες για σένα ή μερικές καλές φωτογραφίες σου;

Σαφέστατα με ενδιαφέρει. Και με παραενδιαφέρει μάλιστα. Αλλά μου επιτρέπεις να επαναπροσδιορίσουμε λιγάκι την έννοια “καριέρα”; Χωρίς να ισχυριστώ ότι τα πράγματα είναι μονοδιάστατα, θα σου μιλήσω όμως για αυτό που έχω εγώ στο μυαλό μου και με οδηγεί σαν τρόπος σκέψης και δράσης. Στα χρόνια που κινούμαι στο χώρο της μουσικής, ο στόχος της καριέρας για μένα δεν σημαίνει να κάνω τα πάντα για να γνωστοποιήσω απλώς το όνομα μου. Εγώ καριέρα θεωρώ το έργο καθεαυτό. Τα τραγούδια. Την ποιότητά τους αλλά και την ποσότητα. Τον κατάλογο έργου που αφήνεις. Άρα μόνο μετά από αρκετό χρονικό διάστημα κατ’ εμέ δημιουργείται και επισφραγίζεται ο όρος καριέρα. Από αυτά που έχεις καταθέσει και από την αποτίμησή τους στο χρόνο. Για έναν καινούριο τραγουδοποιό δε, πρώτα θα με ενδιέφερε να ξέρω το τραγούδι του και μετά ποιό πρόσωπο κρύβεται πίσω από αυτό. Για να δημιουργήσω λοιπόν τις συνθήκες κατάθεσης της δουλειάς μου, προσωπικά θεωρώ ότι κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου. Θα γράψω, θα ενορχηστρώσω, θα τραγουδήσω. Ύστερα θα δειγματίσω το υλικό μου. Θα ετοιμάσω και τις συναυλίες. Το υλικό. Τη μπάντα. Όλα αυτά ξέρεις πολύ καλά ότι είναι κάτι παραπάνω από πολύ χρονοβόρα. Θα ασχοληθώ και με το facebook σε επίπεδο κοινοποίησης της δουλειάς μου. Το να διαχειριστείς εξίσου διεξοδικά όμως και την επικοινωνία στα media, είναι μια τελείως διαφορετική δουλειά και αρμοδιότητα. Μια καλή φωτογραφία σίγουρα βοηθάει κι αυτή, αλλά νομίζω δεν είναι και το πρώτο σε προτεραιότητα. Μεταξύ μας όμως, συγκριτικά με τα λίγα για την ώρα δείγματα της δουλειάς μου, θεωρώ ότι το internet μια χαρά ανταποκρίνεται σε στοιχεία που αφορούν το πρόσωπό μου.

Όλα υπάρχουν. Παντού. Και στο παλιό και στο καινούριο. Από το παλιό ένιωσα ότι πήρα γνώση σε πολλές περιπτώσεις…

Γιάννης Μαθές,

 1. Σαν νέος άνθρωπος όλοι θα περίμεναν να κάνεις συνεργασίες με νέους δημιουργούς… αλλά εσύ βλέπουμε ότι κοιτάς προς τα πίσω. Διαλέγεις συνεργασίες με καταξιωμένους. Γιατί;

Μα αυτό πρέπει να βρεθεί στο δρόμο σου. Δε φτάνει μόνο να το επιδιώκεις. Έπειτα, όλα είναι σχετικά. Μου έχει τύχει μετά και από προσωπική μου επιθυμία, να βρεθώ με πολύ νέους ή και νεότερους συναδέλφους ερμηνευτές ή δημιουργούς και με μεγάλη έκπληξη να συνειδητοποιώ ότι τοποθετούνταν στο χώρο με μία σχεδόν αρπακτική διάθεση κατάκτησης του “βασιλικού θρόνου”, που προσωπικά θα την χαρακτήριζα “παλιότερη” κι από το πιο “παλιό”. Ή το αντίθετο. Έχω συνεργαστεί με παλιούς, που στα μάτια τους έβλεπα τη ζωηράδα και τη δημιουργικότητα ενός εφήβου, με μια διάθεση να μοιραστούν την τέχνη τους με απλότητα και μέσα σε μια εντελώς ανθρώπινη διάσταση. Βλέπε Δήμητρα Γαλάνη. Όλα υπάρχουν. Παντού. Και στο παλιό και στο καινούριο. Από το παλιό ένιωσα ότι πήρα γνώση σε πολλές περιπτώσεις. Δεν είναι όμως θέση μου να συνεργάζομαι ντε και καλά με καταξιωμένους μόνο. Φυσικά και είμαι ανοιχτός σε συνεργασία και με νεότερους. Αυτή την περίοδο μάλιστα αισθάνομαι μεγάλη τύχη γιατί μου συμβαίνει ακριβώς αυτό που αναφέρεις. Συνεργάζομαι με έναν νέο δημιουργό, στιχουργό, τον Μάνο Σαγκρή και ετοιμάζουμε την πρώτη μας ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Μαζί βραβευτήκαμε πέρυσι για τους “Αιρετικούς” και τώρα είμαστε στο στούντιο για τα επόμενα!

 1. Να στο πω κι’ αλλιώς. Δεν θα ήθελες να σου γράψει τραγούδια ο Θέμης Καραμουρατίδης, ας πούμε;

Είμαι ανοιχτός σε οποιονδήποτε δημιουργό με ταλέντο. Αλλά η συνεργασία θα ήθελα να προκύψει μετά από παρέα και ζύμωση. Πιο δύσκολα θα επεδίωκα δηλαδή κάποιος να μου δώσει ένα τραγούδι, μόνο και μόνο επειδή είναι καταξιωμένος, για να εξυπηρετήσω κάποιους εμπορικούς σκοπούς. Βέβαια επειδή καταπιάνομαι και εγώ με τη σύνθεση, θα ήμουν και κάπως “απαιτητικός” συνεργάτης. Τώρα συγκεκριμένα ο Θέμης Καραμουρατίδης, έχει δώσει πολύ όμορφα δείγματα γραφής, οπότε, γιατί όχι;

 1. Ποιες είναι οι υπέρτατες φιλοδοξίες σου;

Οι υπέρτατες φιλοδοξίες μου δεν είναι τίποτε άλλο, από την επιθυμία μου να βρίσκομαι σε δημιουργική φάση, να εξελίσσω αυτό που κάνω και κάποια στιγμή να πω ότι έδωσα αρκετό υλικό. Υλικό για σκέψεις, συναισθήματα.. Αυτό δεν είναι το τραγούδι;

 1. Ο ιδανικός χώρος για να παρουσιάσεις το ταλέντο σου, ποιος νομίζεις ότι είναι; Μια μουσική σκηνή, ένας χώρος τύπου Καμπαρέ, ή ένα θεατρικό μιούζικαλ;

Μου αρέσει η ιδέα της συναυλίας στο θέατρο. Ή μάλλον, μου αρέσει η σκηνοθετημένη συνθήκη στη μουσική. Εάν υπάρχει αυτό, όλοι οι χώροι μπορούν να είναι ευπρόσδεκτοι και χρήσιμοι. Η αισθητική του χώρου έχει σημασία. Και αυτό δημιουργείται.

Οι “αιρετικοί” είναι ένα τραγούδι που συμφιλιώνει τον άνθρωπο με τον εαυτό του. Με τη σκοτεινή του πλευρά, την εσωστρεφή…

Γιάννης Μαθές,

 1. Πες μας με λίγα λόγια την ιστορία του τραγουδιού «Οι Αιρετικοί».

Οι “Αιρετικοί” είναι ένα από τα τραγούδια της ολοκληρωμένης δουλειάς που έχουμε κάνει με το στιχουργό Μάνο Σαγκρή. Πρώτα ο Μάνος έδωσε το στίχο και μετά εγώ συνέχισα με μουσική, ενορχήστρωση και ερμηνεία. Το στείλαμε πέρυσι στο διαγωνισμό που γίνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Όταν ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μας έδωσε το βραβείο, κοιταζόμασταν σα χαζοί. Είχαμε “ασπρίσει”. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να σε βραβεύει ένας συνθέτης που έχεις θαυμάσει πολύ. Σου δίνει τρομερή δύναμη και έναυσμα για τα επόμενα. Οι “αιρετικοί” είναι ένα τραγούδι που συμφιλιώνει τον άνθρωπο με τον εαυτό του νομίζω. Με τη σκοτεινή του πλευρά, την εσωστρεφή. Χωρίς να είναι άρνηση για τα εγκόσμια όμως. Το αντίθετο θα έλεγα. Είναι μια συμφιλίωση με το σκοτάδι, για να εξακολουθεί το φως να είναι στόχος και ελπίδα. Στη μουσική των τραγουδιών μου, νομίζω θα διακρίνεις ένα στοιχείο που δίνει μια cinematik χροιά. Οι “αιρετικοί” και το βραβείο, έδωσαν την αφορμή να κυκλοφορήσουμε και ένα δεύτερο τραγούδι, το “Λοξά”. Με ενδιαφέρει η γνώμη σου και για αυτό.

 1. Επίσης θα ήθελα να μάθω για σένα μερικά πράγματα. Πόσων χρόνων είσαι, το αληθινό σου όνομα, για τα παιδικά σου χρόνια, για την οικογένεια σου… τέτοια ξέρεις….

Είμαι 37 χρόνων και ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική από τα 19 μου. Με έβαλε στο χώρο η Δήμητρα Γαλάνη μετά από ακρόαση το 1999. Από τα 8 μου σπουδάζω μουσική κι αυτό νομίζω θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα. Η μελέτη εννοώ. Δε σταματάει ποτέ γαμώτο.. Σκέτη ταλαιπωρία! (γέλια) εκεί που νομίζεις ότι κάτι έμαθες, παρουσιάζεται κάτι καινούριο.. Ήμουν τυχερός γιατί υπήρχε στην οικογένεια ο Νάσος Χαραλαμπίδης. Ο πατέρας μου δηλαδή. Έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε. Όλα τα απογεύματα, σε γιορτές και χαρές. Έδινε ζωή, παλμό. Κι εγώ στα διαλείμματα, ήμουν από δίπλα μήπως πω και γω κανένα τραγούδι! Και η μεγαλύτερη αδερφή μου είχε καλή φωνή, αλλά εκείνη ασχολήθηκε με άλλα όμορφα.. Μόνο η μαμά ήταν … λίγο (έως πολύ) εκτός τόνου, αλλά νομίζω καλύτερα, γιατί έμεινε “backstage” να συντονίζει με φοβερή οργάνωση την υπόλοιπη ομάδα. (γέλια) Σε όλα τα παιδικά μου χρόνια με θυμάμαι με ακουστικά στα αυτιά, να περπατάω σε πλατείες, χαμένος στον κόσμο της μουσικής.. Ευτυχώς όμως ποτέ δε μου έλειπε το παιχνίδι και ο αθλητισμός. Πέρασα σχεδόν από όλα τα σπορ. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ. Στο λύκειο, λόγω αγάπης στη γλώσσα, μου μπήκε η ιδέα να σπουδάσω ελληνική φιλολογία. Ακόμα χρωστάω μαθήματα για το πτυχίο. (γέλια)

 1. Για την ερχόμενη σεζόν υπάρχουν σχέδια;

Η επόμενη σεζόν έχει πολύ δημιουργικά πράγματα. Καταρχήν τη συμμετοχή μου στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου όπως σου είπα, στην Τεχνόπολη στις 11 Σεπτέμβρη. Αμέσως μετά, περνάμε στο τελευταίο στάδιο των ηχογραφήσεων και κυκλοφορία του πρώτου ολοκληρωμένου κύκλου τραγουδιών μας με το Μάνο Σαγκρή στους στίχους. Επανάληψη, για δεύτερη χρονιά των συναυλιών με τίτλο “Ποιητές.mp3”, ενός οπτικοακουστικό project, με διασκευές γνωστών μελοποιημένων ποιημάτων με παράλληλο projection και video mapping. Επίσης υπάρχει, σε επίπεδο πρώτων συζητήσεων, μια μορφή συνεργασίας με μια κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια, που για την ώρα όμως δεν μπορώ να προδώσω περισσότερα.

Και η 11η ερώτηση και απάντηση ανήκει σε σένα

 1. Πόσα μπάνια? Πόσα παγωτά?

Κανένα.. γι΄αυτό πάω για βουτιά στα καταγάλανα νερά της Αγίας Μαρίνας στη Σύμη! Ελάτε! Νίκο έλα κι εσύ! Φιλιά!

Γιάννης Μαθές,

Η παρουσία μου, μοιάζει για την ώρα να είναι κάπως “χαμηλόφωνη”, αλλά είμαι αρκετά ήσυχος, γιατί πιστεύω ότι καθετί, έρχεται στη σωστή του ώρα.

Γιάννης Μαθές,

Δείτε το υπέροχο video του τραγουδιού «Οι αιρετικοί».

——————————————

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.