Στην ελληνική μυθολογία η Κασσάνδρα, ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης και είχε το χάρισμα της μαντικής. Όταν έπεσε η Τροία και οι κατακτητές μοιράστηκαν τις γυναίκες των ηττημένων, η Κασσάνδρα έπεσε στον κλήρο του Αγαμέμνονα, ο οποίος την ερωτεύθηκε και την πήρε μαζί του στις Μυκήνες.
Η Κλυταιμνήστρα κυριεύεται από ζήλεια για την ερωμένη και απέχθεια για τον σύζυγο της, που της ζητά να καλοδεχτεί την ερωμένη. Τελικώς η τύχη της ενώθηκε με τη δική του και όταν έφθασαν στις Μυκήνες, η Κασσάνδρα και ο Αγαμέμνονας δολοφονήθηκαν από την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της τον Αίγισθο.
Κασσάνδρα μου…
Της Μαρίας Μαθιουδάκη
Από χθες όλο σ’ αναθιβάνω. Πως κοιμήθηκες τη νύχτα εκείνη μετά από τόσο ταξίδι μακρινό μετά από τόση σφαγή και δυστυχία γύρω. Καπνισμένη την Πόλη σου άφηνες, αρπαγμένη παλλακίδα σε σέρνανε σε παλάτια ξένα δίχως τη μάνα σου και τον κύρη σου. Είδες τα αδέρφια σου βουτηγμένα κουφάρια στον κονιορτό της μάχης. Βιασμένες τις αδερφάδες σου είδες μες το ναό που καίγονταν. Στριγγλιές, φωνές και φωτιές παντού. Πως να γλιτώσεις κι εσύ Κασσάνδρα…
Έτσι σηκώθηκες το πρωί ετούτο αλαφιασμένη με τα ξέπλεκα μαλλιά σου σγουρό ποταμό στο λευκό σου λαιμό τριγύρω και τη φλέβα του που πάλλονταν ακόμη από την αγωνία του εφιάλτη. Ενός ονείρατος που είδες χτες βαθιά τη νύχτα και ήρθε να συμπληρώσει τον εφιάλτη τον άλλο που ζούσες ήδη το πρωί.
Έτρεξες στη σκηνή του. Αλαφιασμένη. Δε σήκωνε αναβολή…
- Είδα αίμα στον ύπνο βασιλιά μου!…Αίμα παντού! Πέφτω στα πόδια σου…Για μένα και για σένα ήταν το αίμα. Πάμε να φύγουμε από δω. Προλαβαίνουμε ακόμη. Τόσα χρυσάφια και δούλους κουβαλάς μαζί. Ξέχνα την πατρίδα σου και το παλάτι. Εκεί αίμα μόνο μας περιμένει βασιλιά μου!
Ήσουνα μάντισσα. Είχες το χάρισμα απ’ τον Απόλλωνα δοσμένο και ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να στο πάρει πίσω. Μα μια μέρα ο θεός οργίστηκε. Αντάλλαγμα βαρύ την παρθενιά σου όρισε κι εσύ δεν κράτησες το λόγο. Έτσι κι έγινε, να είσαι η μεγαλύτερη μάντισσα μα κανείς άνθρωπος είτε Θεός να μη σε παίρνει σοβαρά. Μεγάλη η κατάρα τούτη του θεού…να κρέμεσαι απ’ τα τείχη της Τροίας και να προλέγεις καιρό εις μάτην.
- Παράτα με γυναίκα!
Αν και τη φοβότανε λίγο ο Αγαμέμνονας, ήτανε τόσο βουτηγμένος στην αλαζονεία και την ανυπομονησία της ώρας τούτης. Θα γύρναγε επιτέλους θριαμβευτής εκεί που όλοι τον είχανε ξεγράψει. Αρχιστράτηγος των Ελλήνων, φορτωμένος λάφυρα και χρυσάφια και σκλάβες. Αλίμονο, κι εσύ ζητούσες να αφήσει τα παλάτια του…ο βασιλιάς των Ελλήνων να φοβηθεί να γυρίσει στο θρόνο, στη γυναίκα και τα παιδιά του που τον καρτερούσαν, για ένα όνειρο ανόητο. Μιας σκλάβας…
- Παράτα με γυναίκα…
Η Κασσάνδρα έσφιξε την πόρπη του χιτώνα της σα να σφίγγε την καρδιά της μαζί και ακολούθησε σιωπηλά. Για να συναντήσει τη μοίρα. Γιατί εκείνο το πρώτο βράδυ στις πολύχρυσες Μυκήνες, η Κλυταιμνήστρα μετά το πρώτο φαγοπότι και το δήθεν ζεστό καλωσόρισμα, θα μπει αθόρυβα στην κλίνη της και θα είναι η πρώτη που θα σφάξει.
Ματωμένε Ατρείδη! Που νίκησες τον πόλεμο, τόσα βέλη περάσανε ξυστά απ’ το λαρύγγι σου για να νικηθείς στο τέλος από μια γυναίκα, μακάριος κι ανυποψίαστος στη κλίνη του σπιτιού σου. Από μια γυναίκα που δεν ξέχασε ποτέ πώς οδήγησες σαν τρυφερό κριάρι την Θυγατέρα της στο βωμό μιας δικής σου φιλοδοξίας μεγάλης. Και πόσες άλλες γυναίκες δε θα θέλανε να σου μπήξουν το μαχαίρι στο λαιμό, να κάνουν ακριβώς το ίδιο που το πρόσωπό τους το αυλάκωνε χρόνια το δάκρυ, που τα στήθη τους δε βύζαξαν μωρά, μόνο σταφίδιασαν να περιμένουν τους άντρες τους…που δεν ήρθαν.
Για μια Τροία και μια Ελένη! Όλες οι γυναίκες της Ελλάδας βγάλανε κραυγή τη νύχτα εκείνη, την ώρα που η Κλυταιμνήστρα σήκωνε οπλισμένο το χέρι πάνω απ’ το προσκεφάλι σου Αγαμέμνονα. Όλες πήρανε εκδίκηση μαζί. Δύσμοιρε, άμοιρε…δε χάρηκες τη νίκη.
Και προχτές… στις φωτιές που επακούμβησαν – λίγο λένε – εκεί τις άλλοτε πολύχρυσες Μυκήνες, σα να γροίκηξα πάλι τις οιμωγές της σκλάβας.
Κασσάνδρα μου…
Ακόμη θρηνείς τη καμένη πολιτεία, τους πενήντα αδερφούς και αδερφάδες σου, τον κύρη και τη μάνα κι κείνον μαζί. Που δεν γροίκηξε τα παρακάλια.
Μαθιουδάκη Μαρία
Καθηγήτρια Μαθηματικών (Ηράκλειο, Κρήτης)
fb Μαρία Μαθιουδάκη
Κι’ άλλα άρθρα της Μαρίας Μαθιουδάκη
Ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας: https://bit.ly/2QJ8lsG
Τα κλεμμένα της Ανάφης: https://bit.ly/3bhazJo
Ο κατακτητής της Νάξου: https://bit.ly/2QLWaeD
Κι’ άλλα πρόσωπα της Μυθολογίας μας
Ωραία Ελένη: Η γυναίκα καταστροφή https://bit.ly/2Jsrifh
Αχιλλέας: Ο κούκλος της Ελληνικής μυθολογίας https://bit.ly/2KY9H1L
Ηρακλής: Ο μέγιστος των ηρώων https://bit.ly/2YCFyZm
Ηρακλής: Ο σούπερ σταρ της μυθολογίας μας https://bit.ly/328b7vX
Θησέας: Ο Νο 2 σταρ μετά τον Ηρακλή https://bit.ly/32bvjx1
Αντιγόνη: Το μεγάλο δράμα της https://bit.ly/326OsQP
Οιδίποδας: Έκανε έρωτα με την μάνα του https://bit.ly/2LAqUxP
Ηλέκτρα: Η μητροκτόνος https://bit.ly/2HYs2G3
Ιφιγένεια: Μικρό κορίτσι- μεγάλο θύμα https://bit.ly/2RUmXp6
Ορέστης: Σκότωσε την μάνα του: https://bit.ly/2RSzHMD
Ιάσωνας: Ένας μονοσάνδαλος ήρωας https://bit.ly/2YtgYdi
Μήδεια: Έσφαξε τα παιδιά της https://bit.ly/2XEbejN
——————————————————————–