Τελικά δεν ξέρουμε όπως πρέπει την χώρα μας. Δεν ξέρουμε την Ελλάδα και τις ομορφιές της, δεν ξέρουμε αυτά τα ξεχωριστά βουνά, τα χωριά, τα ποτάμια, τις λίμνες… για να την αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.
Σε όλη την Ελλάδα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την πλούσια φύση και τα εκπληκτικά τοπία, που συνδυάζονται ιδανικά με γάργαρα, κρυστάλλινα νερά που ρέουν από βράχια και βουνά. Ναι λοιπόν, σήμερα θα πάμε μια βόλτα στους ωραιότερους καταρράκτες της Ελλάδας. Και μπορεί οι καταρράκτες της πατρίδας μας μπορεί να μην έχουν το μέγεθος των άλλων χωρών, μπορεί να μην προκαλούν το δέος των επιβλητικών υδάτινων όγκων, έχουν όμως την δική τους ξεχωριστή ομορφιά και προκαλούν αισθήματα ευχαρίστησης, ξεγνοιασιάς και ηρεμίας. Περιστοιχίζονται από πυκνή βλάστηση, πλατάνια, πεύκα, πλατύφυλλα δέντρα. Οι περισσότεροι σχηματίζουν μικρές παραδεισένιες λιμνούλες.
Το μέρος δεύτερο λοιπόν…
Διάλεξα μερικούς από τους πολύ όμορφους καταρράκτες που διαθέτει η Ελλάδα για να δούμε και να απολαύσουμε, έστω κι από την οθόνη του υπολογιστή μας, και θα σας τους παρουσιάσω σε δύο μέρη. Μετά το πρώτο μέρος, εδώ θα δείτε την συνέχεια….
Iαματικά Λουτρά Πόζα, Αριδαία
Στο Λουτράκι του νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, υπάρχουν οι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση. Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Η κοιλάδα ακολουθεί τις στροφές του ποταμού, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες (μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, κομψά εντεταγμένων στο περιβάλλον), έντονη βλάστηση και βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές εκατέρωθεν.
Κάρανος, Έδεσσα
Ο μεγαλύτερος και ομορφότερος Καταρράκτης της Έδεσσας έχει το όνομα του πρώτου Μακεδόνα Βασιλιά του Κάρανου εκεί όπου κάποτε ζούσε ο θρυλικός βασιλιάς Μίδας με τους μοναδικούς του κήπους. Σύμφωνα με το μύθο, την Έδεσσα ίδρυσε ο Κάρανος ακολουθώντας θόρυβο νερών οδηγώντας τα κατσικάκια του. Έτσι ιδρύθηκε η αρχαία πόλη των Αιγών, η αρχαία Έδεσσα και σιγά-σιγά εξαπλώθηκε το βασίλειο σε όλη τη γη της Μακεδονίας. Από εδώ προέρχεται και η φράση υπό την αιγίδα (ασπίδα από δέρμα κατσίκας), μιας και η Έδεσσα έχει υπό την αιγίδα της τον Καράνο.
Ο λ υ μ π ί α
Στα όρια των Νομών Ηλείας και Αρκαδίας και δίπλαστο φαράγγι του Ερυμάνθου, βρίσκονται οι οκτώ καταρράκτες της ρεματιάς του Χαρατσαρίου. Έχουν ύψος 15μ έως 25μ. Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Νεμούτα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η διαδρομή είναι απείρου κάλλους αλλά παραμένει αναξιοποίητη. Είναι ένας κρυμμένος θησαυρός!!! Οι καταρράκτες της Νεμούτας και το φαράγγι του Ερυμάνθου είναι από τις πιο όμορφες διαδρομές στον Νομό Ηλείας.
Άμπελο, Σάμος
Οι ομορφιές της Σάμου είναι απίστευτες. Η φύση και η ιστορία της δίνουν αφορμή για πολλές άλλες δραστηριότητες και είναι κρίμα να φτάσει κανείς μέχρι τη Σάμο και να μη ζήσει το μαγικό τοπίο των καταρρακτών! Πίσω από την παραλία Ποτάμι ξεκινά μονοπατάκι προς τους καταρράκτες! Φορώντας μαγιό, αθλητικά παπούτσια (οι σαγιονάρες δυσκολεύουν τη διαδρομή ) και τη φωτογραφική στο χέρι ξεκινάτε την περιπλάνηση στον παράδεισο! Μια διαδρομή σε μονοπάτι παραπλεύρως του ποταμού, μέσα στο πράσινο, πάνω σε ξύλινα γεφυράκια και δίπλα σε αιωνόβια δέντρα! Από ένα σημείο και μετά η διαδρομή συνεχίζεται μέσα στο ποταμάκι περπατώντας κυρίως και σε λίγα σημεία ίσως χρειαστεί να κολυμπήσετε λιγάκι. Το πρώτο καταρρακτάκι είναι απλό στην ανάβαση ( ίσως οι κοπέλες χρειάζονται μια αρχική ώθηση και ένα χέρι βοήθειας αλλά δεν είναι κάτι δύσκολο ). Ο δεύτερος καταρράκτης είναι κάπως πιο απαιτητικός! Έχει ύψος 3 – 4 μέτρα και σκοινί για μια mini αναρρίχηση!
Φρακτός, Δράμα
Νότια και χαμηλότερα του Παρθένου Δάσους της Δράμας, κάτω από τους βραχώδεις σχηματισμούς, με βλάστηση κυρίως πλατύφυλλων, από τα οποία πολλά είναι καρποφόρα, βρίσκεται το Αχλαδοχώρι. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ερείπια παλιών οικισμών. Από εδώ το “Αχλαδόρεμα” σχηματίζει την κεντρική του κοίτη, αφού συλλέξει τα νερά του Παρθένου Δάσους από τις υδρορροές και τους πέντε καταρράκτες. Οι τρεις είναι συνεχούς ροής και μπορείτε να τους προσεγγίσετε ακολουθώντας τα υπάρχοντα μονοπάτια. Η διαδρομή είναι κουραστική, αποζημιώνει όμως με τις εναλλαγές και τη θέα της. Η δεύτερη επιλογή είναι να συνεχίσετε την πορεία επί του δασικού δρόμου και, αφού περάσετε το Αχλαδόρεμα, να αναζητήσετε λίγα μέτρα πιο πάνω το μονοπάτι που οδηγεί στους τρεις καταρράκτες. Στα τριακόσια μέτρα θα συναντήσετε τον πρώτο. Στο δεύτερο καταρράκτη φτάνετε ανηφορίζοντας το βαθύσκιωτο μονοπάτι ανάμεσα σε οξιές. Ο εντυπωσιακότερος από τους καταρράκτες του Αχλαδορέματος είναι ο τρίτος, που βρίσκεται κοντά στις νότιες παρυφές του Παρθένου Δάσους.
Θρυπτή, Λασίθι, Κρήτη
Η περιοχή είναι γεμάτη από απόκρημνους εντυπωσιακούς βράχους, κάθετους γκρεμούς με πολυάριθμες σπηλιές, αλλά και ένα πανέμορφο πευκοδάσος. Το εντυπωσιακότερο όμως αξιοθέατο της ρεματιάς είναι ο μεγάλος καταρράκτης με το νερό του να πέφτει από ύψος σχεδόν σαράντα μέτρων μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό «πνιγμένο» στα βλάστηση. H πεζοπορική διαδρομή ξεκινάει από την μεγάλη στροφή της «Κακιάς Σκάλας», λίγο πριν τα Φέρμα.
——————————————–
Πατώντας τον σύνδεσμο θα δείτε και το Πρώτο Μέρος
Καταρράκτες στην Ελλάδα (μέρος 1ο)
[…] https://www.nikosonline.gr/?p=30174 […]
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΜΑΣ ΕΙΧΕ
ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΩΣ ΝΗΣΙΑ,
ΒΡΑΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ…
[…] https://www.nikosonline.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83… […]