Καταρρέει ο βράχος της Ακρόπολης

0
795

Άρθρο με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί» δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των βρετανικών Times, με αφορμή τη μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πτώσης βράχων, όπως έγινε τον περασμένο Ιανουάριο.

ACROPOLIS, VRAHOS, Ελλάδα, Ακρόπολη, βράχος, Παρθενώνας, καταρρέει, Nikos On Line, nikosonline.gr

Για άλλη μια φορά τα νέα μας έρχονται απ’ έξω.

«Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί, προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα», γράφουν οι Times, επικαλούμενοι τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη μελέτη που ενέκρινε το ΚΑΣ.

  • «Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί»

Σημειώνεται, επίσης, ότι «κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή του βράχου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ. Σβολόπουλος δήλωσε ότι στις 3 Ιανουαρίου, ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια πλευρά. Σύμφωνα με τον κ. Σβολόπουλο, από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι όλη η περιοχή, έχει ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη.

Ανέφερε ότι τα προβλήματα, που έχουν προκληθεί κυρίως από τα νερά της βροχής, τα οποία δεν είχαν σωστές απορροές, σε έναν βαθμό και από την αποχέτευση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, αφορούν δύο κυρίως περιοχές: Το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και τον βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης.

  • «Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουμε ξεκινήσει μαζί με την Υπηρεσία και την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ένα πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών για επέμβαση και στα τείχη και στα βραχώδη μέρη».

Πάλι καλά, που το ξέρουν και ήδη έχουν λάβει μέτρα, γιατί έτσι όπως το διάβασα στην αρχή τρόμαξα.

ACROPOLIS, VRAHOS, Ελλάδα, Ακρόπολη, βράχος, Παρθενώνας, καταρρέει, Nikos On Line, nikosonline.gr ACROPOLIS, VRAHOS, Ελλάδα, Ακρόπολη, βράχος, Παρθενώνας, καταρρέει, Nikos On Line, nikosonline.gr

Και τα τείχη αλλά και τα βραχώδη μέρη έχουν πρόβλημα

ACROPOLIS, VRAHOS, Ελλάδα, Ακρόπολη, βράχος, Παρθενώνας, καταρρέει, Nikos On Line, nikosonline.gr

ACROPOLIS, VRAHOS, Ελλάδα, Ακρόπολη, βράχος, Παρθενώνας, καταρρέει, Nikos On Line, nikosonline.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.