Κομουνιστής = εχθρός

0
211

screen_shot_2015-10-30_at_2.25.19_pm

Κάποια στιγμή στην Αμερική τους είχε πιάσει τέτοια αντικομουνιστική υστερία, που ενοχοποιούσαν όποιον σκέφτονταν κάπως διαφορετικά, όποιον είχε διαφορετικές πεποιθήσεις από τις δικές τους. Ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες του Hollywood, τους είχαν «αποδεκατίσει».

O Donald Trumbo ένας από τους πιο ταλαντούχους σεναριογράφους του Hollywood, μέσα στην ελίτ των καλλιτεχνών που δούλευαν στον κινηματογράφο, ήταν ενεργό μέλλος του κομουνιστικού κόμματος των ΗΠΑ, και ήταν από τους πρώτους που στοχοποιήθηκαν. Οι συντηρητικές αρχές της χώρας, με μανία και υστερία είχαν ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών, καταστρέφοντας ζωές και οικογένειες. Όλοι αυτοί που βρίσκονταν σε ύπατα αξιώματα και κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, δεν δίσταζαν να φτάνουν τους αριστερούς στα άκρα, με αποτέλεσμα να χαθούν ακόμα και ζωές. Μέσα στους βασικούς υποκινητές αυτής της υστερίας ήταν ο ηθοποιός John Wayne και η δημοσιογράφος Hedda Hopper.

O Trumbo ήταν μέσα στους 10 σεναριογράφους που κάλεσε η «επιτροπή» για ανάκριση, και επειδή αρνήθηκε να απαντήσει στις απίστευτες ερωτήσεις τους με ένα «Ναι» ή με ένα «Όχι», τον έβαλαν στην μαύρη λίστα με αποτέλεσμα να μην μπορεί πια να δουλέψει και επιπλέον να περάσει 11 μήνες στην φυλακή σαν εχθρός του κράτους.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι, που δεν λυγίζουν, υπάρχουν άνθρωποι που πέφτουν και ξανασηκώνονται. Έτσι κι’ αυτός. Όταν βγήκε από την φυλακή έπεσε με τα μούτρα στην δουλειά, κι’ άρχισε να πουλάει τα σενάρια του με ψεύτικα ονόματα. Αποτέλεσμα, το σενάριο του «Διακοπές στην Ρώμη», που το έδωσε σε φίλο του να το υπογράψει, πήρε το βραβείο Oscar σεναρίου. Ξεκίνησε παράλληλα και μια συνεργασία με μια εταιρία παραγωγής B΄ movies, όπου τους έγραφε με ψεύτικα ονόματα. Και πάλι το σενάριο του για την ταινία The Brave One, πήρε το Oscar, χωρίς ο ίδιος να μπορέσει να το παραλάβει ποτέ.

Ο Trumbo μπήκε στην μαύρη λίστα του Hollywood αλλά δεν το έβαλε κάτω. Πάλεψε και στο τέλος νίκησε…..

Στο κινηματογραφικό κύκλωμα άρχισε όμως να μαθαίνεται ότι πίσω απ’ αυτά τα ωραία σενάρια κρύβεται ο Dalton Trumbo και μια ωραία μέρα εμφανίζεται σπίτι του ο μεγάλος σταρ Kirk Douglas, με ένα σενάριο στα χέρια και του ζητά συνεργασία. Θέλει να κάνει το Spartacus με σκηνοθέτη τον Stanley Kubrick, και το σενάριο δεν τους ικανοποιεί. Ο Trumbo αναλαμβάνει να το ξαναγράψει. Πάνω εκεί εμφανίζεται και ο μεγάλος σκηνοθέτης Otto Preminger και του ζητάει να γράψει το σενάριο του Exodus….

Ε.. το τι γίνεται μετά δεν θα σας το πω…. Θα σας πω όμως, ότι μπορώ όλη μου την ζωή να βλέπω τέτοιες ταινίες. Ταινίες που από την μια μιλάνε για ανθρώπους με ιδανικά, για ανθρώπους τίμιους και τόμπρους, για ανθρώπους που δεν διστάζουν να πιάσουν πάτο και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή, κι’ απ’ την άλλη ταινίες που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο μιας εποχής ή κάποιου γνωστού έργου….

Αν σας δοθεί η ευκαιρία να το δείτε το Trumbo. Είναι παραγωγής 2015, σκηνοθετημένο από τον Jay Roach σε σενάριο του John McNamara. Στο ρόλο του Dalton Trumbo είναι ο γνωστός ηθοποιός Bryan Cranston της τηλεοπτικής σειράς Breaking Bad. Παίζουν επίσης οι: Dianne Lane, Hellen Mirren, Elle Fanning, John Goodman κ.α.

trumbo-1

1W_M

Ο Trumbo συνήθιζε να γράφει όλη μέρα κάθε μέρα, ακόμα και μέσα στην μπανιέρα. Δεξιά βλέπετε και τον αληθινό Dalton Trumbo.

1Q_M

Η πολυαγαπημένη μου Hellen Mirren, παίζει την αντιπαθέστατη δημοσιογράφο Hedda Hopper.

BryanCranstonHelenMirrenTrumbo

Trumbo-Kirk_M

Ο Dean OGorman και Christian Berkel παίζουν τον Kirk Douglas και τον Otto Preminger αντίστοιχα, που ήταν οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες οι οποίοι φρόντισαν να αποκατασταθεί το όνομα του Dalton Trumbo

bryan_craston_feature_1_embed

Η Dianne Lane παίζει την γυναίκα του

Trumbo – OFFICIAL TRAILER [HD]

Γίνετε μέλη στην ομάδα «Σινεμά, Θέατρο, Τηλεόραση» / https://www.facebook.com/groups/808935492481018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.