Από πέρσι τον Οκτώβριο περιμένω να κάνω αυτό το άρθρο. Και φταίει ο Κορκολής που δεν με άφηνε. “Δεν είναι ακόμα ώρα… περίμενε”, μου έλεγε. Αλλά τώρα, που έργο παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος… δεν γινόταν να μην αναφερθώ.
Ο Στέφανος Κορκολής συμπράττει με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και παρουσιάζει το νέο μουσικό του έργο με μελοποιημένα ποιήματα του
Κωνσταντίνου Καβάφη
Εμπνευσμένο από τη ζωή και την ποίηση του Καβάφη, το μουσικό έργο αφού παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με τεράστια επιτυχία στην Όπερα του Καϊρου και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο των «Καβαφείων 2017», ήρθε τώρα και στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για ένα μουσικό – ποιητικό ταξίδι, με την ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη. Μια συναυλία που ευτυχώς θα την δούμε και στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Σοφία Μανουσάκη
Η Σοφία Μανουσάκη βρέθηκε ξαφνικά από το Ωδείο Χανίων δίπλα στον Στέφανο Κορκολή, όταν σε μια συναυλία του στην Κρήτη δέχτηκε να την ακούσει και αποφάνθηκε πως με τη σωστή καθοδήγηση θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο τραγούδι. Από τότε είναι συνέχεια μαζί του. Είναι ένα νεαρό πανέμορφο κορίτσι, με ωραία ζεστή και βαθιά φωνή, που δίπλα του έμαθε να είναι αυστηρή με τον εαυτό της και τελειομανής. Όσο καιρό είναι μαζί του – όπως έχει πει η ίδια – έχει ζήσει χρόνια καλλιτεχνικής μαγείας. Και δεν είναι μικρό πράγμα, ένα κορίτσι που σήμερα δεν είναι καν 23 χρόνων, από το πουθενά να έχει κάνει όλα αυτά που έχουν γίνει: Μίκης Θεοδωράκης, Ηρώδειο, Βαρσοβία στην ακαδημία Σοπέν, στο μέγαρο Αθηνών, μέγαρο Θεσσαλονίκης, Παρίσι, Κολωνία, όπερα Καϊρου, βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, μικρό θέατρο αρχαίας Επιδαύρου… συν του ότι έχει κάνει δύο διπλούς χρυσούς δίσκους σε έργα Θεοδωράκη!! “Ο Στέφανος με επέλεξε, με εμπιστεύτηκε και νιώθω πως η ευθύνη και η τιμή είναι τεράστια.”
Ήταν τέλη του 2013 όταν ο Στέφανος μας κάλεσε σε ένα μπαράκι στα Εξάρχεια, το White Rabbit,να μας παρουσιάσει την νέα του ανακάλυψη από την Κρήτη, την Σοφία Μανουσάκη, ένα κορίτσι 18 χρόνων. (φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
Στην Αίγυπτο
Τον Οκτώβρη του 2017 ο Στέφανος Κορκολής παρουσίασε, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το μουσικό του έργο εμπνευσμένο από την ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, στην Αίγυπτο. Ήταν το 14ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο “Καβάφεια 2017”, (από τις 13 & 15 Οκτωβρίου 2017), στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάϊρο και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Ήταν εκεί, που όλοι οι «σκληροπυρηνικοί» Καβαφιστές χειροκροτούσαν όρθιοι λέγοντας: “Επιτέλους ο Καβάφης μπορεί να τραγουδηθεί.”
Το πρόγραμμα της συναυλίας στα Ελληνικά και στα Αραβικά
—————————-
“Θα΄ θελα αυτή τη μνήμη να την πω”
Ο προπομπός της πολυαναμενόμενης νέας δισκογραφικής δουλειάς του διεθνούς φήμης συνθέτη και πιανίστα Στέφανου Κορκολή σε ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη είναι το τραγούδι “Ένας Γέρος”, όπου το ποίημα του παγκόσμιου Κ.Π. Καβάφη αποκτά μορφή τραγουδιού. Ήρθε απρόσμενα αυτή η μαγική στιγμή, που ο τεράστιος ποιητής μίλησε στον μεγάλο συνθέτη. Και προέκυψε ένα μουσικό έργο, που μοιάζει να γράφτηκε συγχρόνως με τα αριστουργηματικά ποιήματα. Μόνο ο χρόνος γραφής τα χωρίζει, αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία. Μουσική στα ποιήματα, ποιήματα στη μουσική. Μία σύμπραξη με σύμμαχο την τέχνη. Η τέχνη ένωσε τους δύο καλλιτέχνες για πάντα. Και όλοι όσοι αγκάλιασαν το έργο αυτό, κατάλαβαν την δύναμη της σύμπραξης αυτής. Ένα κεφάλαιο για όλους μας.
———————————
Ακούστε το τραγούδι “Ένας γέρος”
Ακούστε επίσης το συγκλονιστικό τραγούδι “Επέστρεφε”
——————————————————
Κι΄ άλλα άρθρα για τον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη
Γεννήθηκε και πέθανε 29 Απριλίου https://bit.ly/2H5wQuD
Καβάφης superstar: https://bit.ly/2wTDBNf
Ο δικός του Καβάφης: https://bit.ly/2InuQ04
Ενδεικτικά σας δημοσιεύω απόσπασμα από την κριτική που έκανε ο πολύ αυστηρός και σοβαρός μουσικοκριτικός Γιώργος Χαρωνίτης – για να δείτε ότι δεν είμαι υπερβολικός σε ότι σας γράφω.
Ο Καβάφης του Στέφανου Κορκολή τραγουδιέται υπέροχα!
«Με το νέο του άλμπουμ ο Στέφανος Κορκολής, με αριστουργηματική μουσική και με την υπέροχη φωνή της Σοφίας Μανουσάκη, μας ταξιδεύει μελωδικά στον κόσμο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.
Ο Στέφανος Κορκολής έχει βρει τους εσώτερους ρυθμούς της καβαφικής ποίησης και έχει πετύχει μια πραγματική μελο-ποίηση, βγάζοντας μελωδίες μέσα από τις συσχετίσεις των λέξεων, μελωδίες που τραγουδιούνται από την εκπληκτικά εκφραστική φωνή της Σοφίας Μανουσάκη. Οι μελοποιήσεις είναι εύστροφες έως ιδιοφυείς, ακολουθούν και τονίζουν την ποιητική γραφή και οι στυλιστικές μορφοποιήσεις που ξεπροβάλλουν μέσα από κάθε τραγούδι μας οδηγούν σε κόσμους που έχουν να κάνουν με καθαρό συναίσθημα ακόμα και όταν πρόκειται για απλές περιγραφές.
Η φωνή της Σοφίας μπορεί να είναι λυρική ή δραματική – ή και τα δυο ταυτόχρονα – και δίνει με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια σάρκα και οστά στα λόγια και τα αισθήματα του ποιητή, οι ενορχηστρώσεις μας ταξιδεύουν κυριολεκτικά.
Το «Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω» είναι ένα έργο αριστουργηματικό. Το ακούμε και μετά από λίγο οι μελωδίες αρχίζουν να βγαίνουν με άνεση από τα χείλη μας – και η ποίηση του Καβάφη να γίνεται τραγούδι που μας συνεπαίρνει και μας συγκινεί. Αυτό που ξεκίνησε ο Θεοδωράκης πριν από 60 περίπου χρόνια και συνέχισαν όλοι οι άλλοι μεγάλοι, τώρα με τον Στέφανο Κορκολή και τον Καβάφη του περνάει σε άλλο επίπεδο. Εξυπηρετώντας την ίδια ανάγκη: η ποίηση να εξακολουθεί να (μας) είναι αναγκαία και επείγουσα. Και ο Καβάφης να μπορεί να τραγουδιέται.»
Γιώργος Χαρωνίτης (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ 28 Απριλίου 2018)
——————————————————————-
Τι συγκλονιστικη η ενωση ενος συνθετη και ενος ποιητη;;Τι αποτελεσμα μεταφερεται στις ψυχες μας και τι συναγερμας συναισθηματων υπαρχει οταν η ποιηση μελωποιηται και καθαριζει το νου μας,τη σκεψη μας και το αποτελεσμα η ΤΕΡΨΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ…..Βεβαια μονο για αυτους που εχουν την δυναμη και μπορουν………..