«Η δημοκρατία σας είναι μασκαρεμένη τυραννία».

Γνωριζόμαστε από το 1980, αγαπιόμαστε βαθιά, έχουμε κάνει πολύ παρέα, έχουμε πάει διακοπές (Καβάλα, Ερμιόνη κλπ), τα λέμε μέσω Facebook σχεδόν καθημερινά, πάμε θέατρο, συζητάμε πολύ.... Δουλεύει ασταμάτητα και είναι ο σημαντικότερος συνθέτης μας τα τελευταία 50 χρόνια.

5
1773

Γνωριζόμαστε από το 1980, αγαπιόμαστε βαθιά, έχουμε κάνει πολύ παρέα, έχουμε πάει διακοπές (Καβάλα, Ερμιόνη κλπ), τα λέμε μέσω Facebook σχεδόν καθημερινά, πάμε θέατρο, συζητάμε πολύ…. Δουλεύει ασταμάτητα και είναι ο σημαντικότερος συνθέτης μας τα τελευταία 50 χρόνια. 

10+1 ερωτήσεις στον

Σ τ α μ ά τ η Κ ρ α ο υ ν ά κ η

Σταμάτης Κραουνάκης, Stamatis Kraounakis

 1. Σταμάτη μου που σε πετυχαίνω; Αυτή τη στιγμή στο studio. Γράφω για την νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Η κόρη του Ρέμπραντ» [στην ενότητα ΣΙΝΕΜΑ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ταινία https://www.nikosonline.gr/?p=1168] και με τον Βάρναλη παραμάσχαλα. Έμαθα 50 σελίδες κείμενο….. θα στα πω.
 1. «Stamdoc14 Η λειτουργία των πόλεων», καινούργιο διπλό cd. Θέλω να τα μάθω όλα. Κατ αρχήν ο τίτλος; Να μάθουμε απ την αρχή τη βασική λειτουργία του τόπου που ζούμε και περπατάμε. Συλλέγω υλικό από το 2007 χωρίς προορισμό συγκεκριμένο. Έγραφα όποτε είχα όρεξη. Ένας πολύ καλός μου φίλος με έσπρωξε: «Έχεις καιρό να βγάλεις τραγούδια», «Έχω πολλά του λέω». Έτσι έγινε. Σιγά σιγά ήρθαν οι φωνές. Πολύ ήσυχα όλα …για τη χαρά της δουλειάς. Σχεδόν όλα στην ώρα τους κι από θεού. Χαρά γιατί η λαϊκή ώρα του έργου έχει φωνές που τις αγαπούσα και δεν τις είχα προσεγγίσει. Ακόμα ποιητές φίλοι μου κι αγαπημένοι. Και τα δυο διαμαντάκια με τη Μοσχολιού και τον Λευτέρη Βογιατζή. Το ίδιο και με τους μουσικούς ερμηνευτές. Όλοι φίλοι από τα χρόνια και πιστοί στη φιλία τους και στην αγάπη μας. Και δυο κομμάτια που δεν είναι δικά μου που τα’ αγαπάω πολύ. Το ένα του Άρη Βλάχου και το άλλο των Χρήστου Παπαδόπουλου και Κώστα Μπαλαχούτη. Η «Σπηλιά» είναι ο κεντρικός κορμός ,η κεντρική ιδέα, μια σκέψη για έναν «μετά» ανθρώπινο.
 1. Σε μια εποχή μίζερη και γκρινιάρα, που δεν κυκλοφορούν πια ούτε cd παρά μόνο digital τραγούδια, εσύ κυκλοφόρησες μια υπερπαραγωγή. Συγχαρητήρια για την έκδοση. Δούλεψαν πολλοί γι αυτό, και όλοι με πολύ λίγα χρήματα. Ο street artist Βασιλης Παπαδημητρίου blemobill, υπέροχος καλλιτέχνης, και ο Χρήστος Μουστάκας, μου κανε το στήσιμο του εξωφύλλου. Ο ίδιος με τον μάστορα της τεχνολογίας Κώστα Φραγκόπουλο, στήσαμε και το site www.stamdoc14.com που είναι η σύσταση όλου του περιεχομένου, με οπτικές λούπες υπέροχες. Η Δέσποινα [η αδελφή του] έτρεξε όλη την παραγωγή και έκανε και το τελικό release.
 1. Ακούμε τραγούδια από διαφορετικές και ετερόκλητες φωνές. Πως «πάντρεψες» την Μοσχολιού, με τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Μαργαρίτη και την Γωγώ Τσαμπά; Δεύτερη ανάγνωση, αυτά τα 2 cd είναι ένα 24ωρο …. απ το ένα σούρουπο μέχρι το άλλο.
 1. Κάτι είδα ότι ετοιμάζεις για το καλοκαίρι; Την αληθινή απολογία του Σωκράτη. Ένα συγκλονιστικό κείμενο του μεγάλου ποιητή Κώστα Βάρναλη, οργανωμένο σε πολίτικη μουσική παράσταση, με εμένα στο ρόλο του Σωκράτη, τη «Σπείρα» σε ρόλο ενός ιδιόμορφου χορού: κατήγοροι, μαθητές, κλεφτές, μικροί σωκράτηδες, τραγουδιστές, με εφτά μέρη του κειμένου μελοποιημένα εξαιρετικά από τον Άρη Βλάχο. Σκηνοθέτης ο Ενκε Φεζολλαρι. Θα το παίξουμε στο Ίδρυμα Κακογιάννη από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 19.Μετά μια περιοδεία, και με το «Όταν έχω σένα» και με τον «Σωκράτη», σε Κύπρο και Θεσσαλονίκη. Και τέλος στις 31 Αυγούστου μια μεγάλη κόκκινη βραδιά με τον «Κόκκινο 105,5» και το «Όταν έχω εσένα» στο θέατρο Βράχων.
 1. Το «Όταν έχω εσένα» που είδαμε την προηγούμενη σεζόν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είναι απ’ τις καλύτερες παραστάσεις σου ever. Για τον επόμενο χειμώνα σκέφτεσαι κάτι; Θα παραμείνεις στον ίδιο χώρο; Ναι, θα ξεκινήσουμε με επανάληψη με όλες τις παραγωγές μας…Και μετά το καινούργιο μας. Τώρα το…. μαγειρεύουμε. [γέλια]
 1. Πως σου φάνηκαν οι εκλογές για την Ευρωβουλή και για την Τοπική αυτοδιοίκηση; Κρατάω τη βραδιά με τα τρία φρέσκα πρόσωπα στα Προπύλαια. Αυτό μου έδωσε παρηγοριά…επίσης οι ψήφοι του Γλέζου, η Κούνεβα… η εμφάνιση του Τσίπρα στην Ευρώπη.
 1. Γιατί τάχτηκες ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα; Υπέρ του Τσιπρα στην Ευρωβουλή, ναι ….και συμπαθώ πολύ τη Δούρου, αλλά για να συνεννοούμεθα, οι φίλοι μου ανήκουν και στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Λατρεύω τον Μπογιόπουλο και τη Δέσποινα Κουτσουμπά.
 1. Όλη αυτή η υπόθεση με την ΕΡΤ, και η πεισματική επιμονή του Τσίπρα τι είναι; Θέλει να ξανανοίξει η ΕΡΤ όπως ήταν; Με όλους αυτούς που κάθονταν και τους πληρώναμε; Έκλεισε πραξικοπηματικά από τον Σαμαρά. Ν’ ανοίξει και να δημιουργηθεί καινούργια πίστη, αυτό είναι το θέμα. Ο Τσίπρας είναι ο νέος πρωθυπουργός, το ξέρουν όλοι. Αν δεν μας προκύψει θα ‘μάστε πάλι στο απέναντι πεζοδρόμιο…Η ΝΕΡΙΤ είναι ένα φιάσκο.
 1. Το ότι αυτοί που μας ξεφτίλισαν, μας διέσυραν, μας έλεγαν και μας λένε ψέματα, μας έκλεβαν και μας κλέβουν βρίσκονται ακόμα ακλόνητοι στην κυβέρνηση πως σου φαίνεται; Θα σου πω κάτι από τον Βάρναλη: «Η δημοκρατία σας είναι μασκαρεμένη τυραννία». Δε θα ξεπνοήσει εύκολα η τραπεζοχούντα και τα τσιράκια της. Μια κυβέρνηση που γίνεται θέμα παγκόσμιο, θέμα επειδή τα ματ χτυπάνε τις καθαρίστριες, δεν έχει πολλά ψωμιά.

Και η 11η ερώτηση και απάντηση είναι δική σου

 1. Καπνίζεις πολύ; Συνεχεία

Νίκος Μουρατίδης, kraounakis, Σταμάτης Κραουνάκης

Κραουνάκης- Μουρατίδης 1990 Διακοπές στην Καβάλα

 Σταμάτης Κραουνάκης,

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

kraounakis, Σταμάτης Κραουνάκης

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημέρα! Εξαιρετική συνέντευξη! Βέβαια το να ρωτάς τον Σταμάτη είναι σαν να ρωτάς την google 🙂 έχει όλες τις απαντήσεις και…τις δίνει! Νίκο συγχαρητήρια!!!
  Υ.Γ. Εξαιρετικό το blog!!!

 2. μπράβο αγόρι μου! μου αρέσει πολύ ο τρόπος που κατάφερες και έκανες τη δουλειά σου! πενία τέχνας κατεργάζεται… καλή επιτυχία… μπράβο και σε σένα Νίκο! το μπλογκ σκίζει!

 3. μου αρέσεις Νίκο Μουρατίδη, θάθελα να σε μάθω περισσότερο από εδώ κι όχι από τα realities που σε γνωρίσαμε εμείς στην επαρχία .Την Κ ΑΛ Η Μ Ε Ρ Α μου

 4. ερώτηση 3: μας λείπει αυτή η εποχή των δισκάδικων. Μάλιστα το 2011 πήγα στο Λονδίνο κι έλπιζα ότι εκεί θα έβρισκα ένα μεγαλειώδες παραδοσιακό δισκάδικο. Στα Selfridges κατέληξα όπου τα cd ήταν σε μια γωνία παρέα με τα dvd. Στην απέναντι γωνία είχε χριστουγεννιάτικα (μήνα Αύγουστο).

  ερώτηση 10: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ. Παροτρύνω να κάνετε αναζήτηση το βίντεο με τίτλο “ΣΟΚ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” . Τα λέει πολύ ωραία. Περιέργως στο ταξίδι μου στο Λονδίνο οι Άγγλοι που συνάντησα περίπου τα ίδια μου έλεγαν ήδη το 2011, δεν έφαγαν το παραμύθι. Βέβαια το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε. Τουλάχιστον να μείνουμε εμείς σταθεροί στις απόψεις μας, όχι σαν κάποιους δημοσιογράφους που μίλαγαν για καγγελαρία και προκαλούαν την οργή της Μέρκελ και τώρα έκαναν στροφή 180 μοιρών και συνεργάζονται μ’αυτούς που έφτυναν. Και να παρασύρουμε κι άλλους στην αλήθεια και να δούμε τι θα κάνουμε. Οι πρόγονοι είπαν “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.