Η Λίλη Παπαγιάννη είναι από τις γυναίκες εκείνες που σπάνιζαν στον Ελληνικό κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο. Κατ’ αρχήν από μικρή που ήταν δεν πήρε ποτέ της ρόλους ενζενί. Ήταν πάντα “ντάμα”. Μπορεί να ήταν πανέμορφη, αλλά ήταν σοβαρή και είχε προσωπικότητα. Δεν είχε την ανεμελιά και την ελαφρότητα της ενζενί. Ήταν και τελειόφοιτη του Θεάτρου Τέχνης, μαθήτρια του Καρόλου Κουν.
Στο θέατρο οι ρόλοι εκατοντάδες, στο σινεμά, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι σκηνοθέτες κόμπλαραν. Δεν ήξεραν που να την κατατάξουν. Ήταν η ωραία γυναίκα, η κομψή, η αεράτη, η bon viveur, η κοσμοπολίτισσα… Της έδιναν λοιπόν ρόλους αστής, φίλης, εξαδέλφης, γειτόνισσας, ανταγωνίστριας…
Εγώ την λάτρευα από μικρός. Όταν λοιπόν το 1992 έκανα στο Mega την σειρά “Μάνα είναι μόνο μία” με την Μαίρη Χρονοπούλου ήθελα σαν τρελός το ρόλο της κολλητής της να τον παίξει η Λίλη Παπαγιάννη. Δυστυχώς αρνήθηκε, χωρίς καν να διαβάσει σενάρια. Ήμουν να σκάσω. Για τον ρόλο πήραμε την αγαπημένη Ειρήνη Δογάνη και της δώσαμε – τιμής ένεκεν – το όνομα Λίλη.
Η δεύτερη απόπειρα, έγινε μερικά χρόνια αργότερα όταν κάναμε στην ΕΡΤ την σειρά “Παππούδες εν δράσει”, και πάλι ήταν μέσα στα πρώτα ονόματα που ήθελα: Τασσώ Καββαδία, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μέλπω Ζαρόκωστα, Σούλη Σαμπάχ, Λίλη Παπαγιάννη… Αυτήν την φορά της τηλεφώνησα ο ίδιος. Ήταν αρνητική μεν, αλλά με άκουσε με υπομονή. Της εξήγησα τα πάντα, όλο το σκεπτικό και τους χαρακτήρες. Της άρεσε και η ιδέα, και ότι θα ήταν στην ΕΡΤ, και ότι θα έπαιζαν όλοι αυτοί οι σπουδαίοι ηθοποιοί, αλλά μου εξομολογήθηκε πως είχε πρόβλημα με τα μάτια της. Δεν έβλεπε καλά. Με ευχαρίστησε και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Η Λίλη Παπαγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα 10 Φεβρουαρίου 1927, σε μια ευκατάστατη οικογένεια και με ένα μικρότερο αδελφό τον Μιχάλη. Η γειτονιά της ήταν τα Πατήσια – με τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια – και από έφηβη έδειξε μια ιδιαίτερη προτίμηση στις τέχνες και το θέατρο. Όπως γίνεται συνήθως, η οικογένεια ήταν κάθετα αντίθετη στην επιλογή της να σπουδάσει υποκριτική. Ο πατέρας της ειδικά δυσανασχέτησε έντονα, αλλά τελικά μπροστά στην επιμονή της… υπέκυψε.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1958, και στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους. Μια χρονιά πριν, γνώρισε τον γνωστό ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη – που ήταν και καθηγητής στην σχολή του θεάτρου Τέχνης. Παντρεμένος από την δεκαετία του ’40 με την Δέσπω Διαμαντίδου και με ένα γιο, ήταν πια χωρισμένος, 38 ετών, ωραίος άντρας και πολύ γοητευτικός. Ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν- όπου έμειναν μαζί μέχρι τέλους.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, στην ταινία “Νταντά με το ζόρι”. Εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές, όπως επίσης και σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Μέχρι και το 1969 συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε παραστάσεις, ενώ από το 1982 μέχρι το 1988, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο.
Κολλητή φίλη της ήταν η Ντίνα Κώνστα, με καθημερινά ατέλειωτα τηλεφωνήματα.
Παντρεύτηκε τον Ανδρέα Φιλιππίδη και έζησαν μαζί 32 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του το 1989. Μεγάλος έρωτας, πρώην σύζυγος της Δέσπως Διαμαντίδου και καθηγητής της στη σχολή του θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Με την Δέσπω Διαμαντίδου είχαν μια απίστευτη σχέση αγάπης, η οποία συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Φιλιππίδη.
Μετά το θάνατο του Ανδρέα Φιλιππίδη άρχισε να απομονώνεται και να έχει μια άρνηση στο να συμμετέχει σε δουλειές ή ακόμα και σε μεγάλες παρέες. Η μεγάλη της θλίψη από την απώλεια του την οδήγησε σε κατάθλιψη. Τα τελευταία χρόνια όπως έγραψα και πιο πάνω είχε πρόβλημα με την όραση της. Έφυγε σε ηλικία 80 ετών μέσα στην Άνοιξη – 15 Μαϊου 2015 – εντελώς αθόρυβα. Ίσως και να μην το παίρναμε είδηση αν δεν έκανε μια ανάρτηση η Έλενα Ακρίτα. Η Λίλη Παπαγιάννη ως εξαδέλφη της Σύλβας Ακρίτα, ήταν θεία της Έλενας – κι’ ας μην την είπε ποτέ “θεία”.
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη
1964 “Η χαρτοπαίχτρα” – έκανε την φίλη και γειτόνισσα της Βλαχοπούλου, η οποία πίστευε πως θα της «φάει» τον άντρα. (φωτογραφίες επάνω και κάτω)
Αθηνά Βασιλείου, ή απλώς η Αθηναααααααά. (1964 “Η δεσποινίς διευθυντής”)
1965 “Μια τρελή, τρελή οικογένεια” – έκανε την αδελφή του Αλέκου Αλεξανδράκη.
1966 Η ταινία “Εκδρομή” του Τάκη Κανελλόπουλου με την Λίλη Παπαγιάννη, τον Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Κώστα Καραγιώργη. Ένα ερωτικό τρίγωνο χωρίς happy end.
Διαβάστε ακόμα άρθρα για σπουδαίους ηθοποιούς που έπαιζαν κυρίως Β΄ ρόλους.
ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΕ Β’ ΡΟΛΟΥΣ: Έκλεψαν την παράσταση: https://bit.ly/35lCgyJ
ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η στρίγγλα που ήταν… αρνάκι https://bit.ly/38z8kA4
ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ: Πέθανε από άνοια και θλίψη https://bit.ly/2seehxD
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ: Έκανε απεργία πείνας για να γίνει ηθοποιός https://bit.ly/2QZ5PRT
ΜΑΡΙΚΑ ΚΡΕΒΑΤΑ: Ορφανή από 2 ετών https://bit.ly/2sGRWfG
ΓΚΕΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήταν ρόδινη η ζωή της https://bit.ly/3p2WdTd
ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ: Πέθανε από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο https://bit.ly/2PNUDon
ΚΟΥΛΑ ΑΓΑΓΙΩΤΟΥ: Πως μπλέχτηκε σε υπόθεση δολοφονίας https://bit.ly/31Oiyem
ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ: Ζει καθηλωμένη… https://bit.ly/2H14Mga
ΝΙΚΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ: Ξεκίνησε ως Μπέμπη Κούλα https://bit.ly/3kL3ioF
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ: Αυτοκτόνησε στα 53 της https://bit.ly/2TY4avb
ΒΙΚΥ ΒΑΝΙΤΑ: Ποιο ήταν το μεγάλο μυστικό της; https://bit.ly/3a0aMit
ΖΩΖΩ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ: Η Ζωζώ είναι είδος από μόνη της: https://bit.ly/2IMyk0U
ΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ: Η πρώτη Ελληνίδα σεξοβόμβα: https://bit.ly/2tWJGTP
ΚΟΡΙΝΑ ΤΣΟΠΕΗ: Καλλονή ακόμα και σήμερα https://bit.ly/38FcTqw
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ: Γιατί αυτοκτόνησε; https://bit.ly/3qPOOrj
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ: Ο ηθοποιός μυστήριο https://bit.ly/2T1a2lw
——————————————
Εξαιρετικό το αφιέρωμα στην υπέροχη ηθοποιό Λίλη Παπαγιάννη, μια από τις πιο φινετσάτες ντάμες του ελληνικού θεάτρου.
Μια ένσταση μόνο ως προς τις προτάσεις που ακολουθούν υπό τον τίτλο “Διαβάστε ακόμα άρθρα για σπουδαίους ηθοποιούς που έπαιζαν κυρίως Β΄ ρόλους”: η Μαίρη Αρώνη, η Γκέλυ Μαυροπούλου και η Νόρα Βαλσάμη ήταν πάντοτε πρωταγωνίστριες, δεν έπαιζαν β’ ρόλους.