Μέχρι πότε θα βλέπουμε μακέτες;

0
1062
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μακέτες,ΕΜΣΤ

22s13prov1-thumb-large

Δεν υπάρχει πρωτεύουσα στον δυτικό κόσμο χωρίς μουσείο Σύγχρονης τέχνης. Και εδώ βλέπουμε ακόμα μακέτες, και ένα κτίριο κλειστό, ημιτελές και άδειο. Αλλά έτοιμος για αποφάσεις δηλώνει ο υπουργός πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ενώ το κλίμα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [ΕΜΣΤ] είναι κάκιστο. Έτοιμο είναι λένε, από τον περασμένο Φεβρουάριο το κτίριο του Φιξ αλλά παραμένει άδειο και σκοτεινό. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εξακολουθεί να φιλοξενείται «προσωρινά» στους χώρους του Ωδείου Αθηνών εν αναμονή τα διαρκώς αναβαλλόμενης μετακόμισης στη μόνιμη έδρα του ανακατασκευασμένου εργοστασίου της λεωφόρου Συγγρού.

Τα νέα, δυστυχώς, δεν είναι ευχάριστα, καθώς ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού επιβεβαιώνει τις συνθήκες μερικής ρήξεως ανάμεσα στην επί σειράν ετών διευθύντρια του μουσείου, Αννας Καφέτση, και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Κοινώς απ’ ότι καταλάβατε πλακώθηκαν.

  • «Οι σχέσεις είναι πλέον κάκιστες και σε ορισμένες περιπτώσεις η διένεξη έφτασε στα όρια της δικαστικής εμπλοκής», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τασούλας και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την κατάσταση στα χέρια του.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ο υπουργός ζητάει μια μικρή πίστωση χρόνου, όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες, μέχρι να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Αναφέρεται σε αλλαγές προσώπων, χωρίς, όμως, προς το παρόν, να μπορεί να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος. Ρωτήθηκε ευθέως από τους δημοσιογράφους αν κινδυνεύει η θέση της Άννας Καφέτση, αλλά απ’ ότι φάνηκε δεν επιθυμούσε να το κουβεντιάσει. Θεωρεί πάντως ότι για την απραγία τόσων μηνών ευθύνονται και οι δύο πλευρές.

Σε όλο αυτό το δυσοίωνο σκηνικό υπάρχει μια αχτίδα φωτός. Με προσωπική παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού αποσοβήθηκε δικαστική εμπλοκή με τον εργολάβο, εξέλιξη που θα πήγαινε την υπόθεση του μουσείου 3-4 χρόνια πίσω. Παρόλα αυτά, από τότε που ξεκίνησαν να το δουλεύουν και μας παρουσίασαν τις πρώτες μακέτες, ακόμα περνάμε από εκεί και βλέπουμε ένα κτίριο σαν ημιτελές, κλειστό και άδειο. «Από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΕΜΣΤ και “τρέξουν” οι προβλεπόμενες διαδικασίες, μπορεί το μουσείο να λειτουργήσει στις αρχές του 2015», διαβεβαίωσε ο υπουργός. Και πρέπει να το κάνουν πραγματικότητα αυτό το χρονοδιάγραμμα γιατί δεν υπάρχει πρωτεύουσα στον δυτικό κόσμο χωρίς μουσείο Σύγχρονης τέχνης.

Εμείς ένα έχουμε να πούμε: βαρεθήκαμε να βλέπουμε μακέτες. Φτιάξτε επιτέλους κάτι να το δούμε έτοιμο, να δουλέψει κόσμος…….. φτάνει πια το γνωστό το Ελληνικό που ο ένας κοιτάει να βγάλει το μάτι του άλλου, και κάποιοι προσπαθούν να «φάνε» περισσότερα από τους άλλους.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μακέτες,ΕΜΣΤ

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μακέτες,ΕΜΣΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.