Μήδεια, αυτή που έσφαξε τα παιδιά της

Αυτή η γυναίκα που έγινε σύμβολο του κακού και του αιμοβόρου, ήταν μια γυναίκα ζηλιάρα, έρμαιο των παθών και του έρωτα της. Πλάσμα σκοτεινό αλλά και γοητευτικό, βάρβαρη μάγισσα που έφτασε στα άκρα σφάζοντας τα παιδιά της.

1
1916

Αυτή η γυναίκα που έγινε σύμβολο του κακού και του αιμοβόρου, ήταν μια γυναίκα ζηλιάρα, έρμαιο των παθών και του έρωτα της. Πλάσμα σκοτεινό αλλά και γοητευτικό, βάρβαρη μάγισσα που έφτασε στα άκρα σφάζοντας τα παιδιά της.

«Αβάσταχτη ζημιά έγινε η ζωή μου», αναφωνεί η Μήδεια λίγο πριν σκοτώσει τα παιδιά της, όταν μαθαίνει ότι ο Ιάσωνας είναι ερωτευμένος με άλλη γυναίκα. Για να τον εκδικηθεί αποφασίζει να τον τιμωρήσει, αφανίζοντας τα παιδιά του. Τα παιδιά που είχε κάνει μαζί του. Αν δεν ξέρετε για την Μήδεια, ελάτε να μάθουμε τα πάντα…

MEDEA, GREEK MYTHOLOGY, JASON, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΜΗΔΕΙΑ, ΙΑΣΟΝΑΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Η Μήδεια στην Ελληνική μυθολογία είναι κόρη του βασιλιά της Κοχλίδας Αιήτη και της Εκάτης. Εγγονή του Ήλιου, διδάχτηκε από την θεία της Κίρκη την τέχνη της μαγείας, την οποία χρησιμοποιούσε σ’ όλη την ζωή της. Όταν ο Ιάσονας αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας, έφτασε στην Κολχίδα, ωραίος και φιλόδοξος νεαρός, η Μήδεια τον ερωτεύτηκε αμέσως και έθεσε στην διάθεσή του όλα τα μέσα της τέχνης της, ώσπου να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο δέρας.

Ύστερα απ’ αυτό ακολούθησε τον εραστή της και για να αργοπορήσει τον Αιήτη, ο οποίος τους καταδίωκε, τεμάχισε τον αδελφό της, Άψυρτο, και σκόρπισε τα κομμάτια του στη θάλασσα. Ο πατέρας της τότε εγκατέλειψε την καταδίωξη και επιδόθηκε στην περισυλλογή των μελών του σφαγμένου παιδιού του. Στην Ιωλκό αργότερα, ο Ιάσονας την παρακάλεσε να εκδικηθεί τον Πελία, φονιά του πατέρα και του αδελφού του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Η Μήδεια τότε έπεισε τις κόρες του Πελία να τεμαχίσουν το σώμα του πατέρα τους και να το βράσουν, γιατί έτσι δήθεν θα κατόρθωναν να τον κάνουν πάλι νέο. Μετά την καταδίωξη του ζεύγους των εραστών από το γιο του Πελία, κατέφυγαν στην Κόρινθο, όπου έζησαν για ένα διάστημα ευτυχισμένοι, μέχρις ότου ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, την Γλαύκη. Η άγρια φύση της Μήδειας ξύπνησε για ακόμα μία φορά, όταν, για να εκδικηθεί τη Γλαύκη, της έστειλε ως δώρο για το γάμο της ένα δηλητηριασμένο χιτώνα, που μόλις τον φόρεσε την έκαψε.

Το όνομα Μήδεια προέρχεται από το ρήμα μέδομαι, το οποίο σημαίνει προνοώ, μελετώ, διαλογίζομαι και φροντίζω, καθώς και επινοώ, μηχανεύομαι. Στη ενεργητική του διάθεση, μέδω, το ρήμα αποκτά τη σημασία του εξουσιάζω ή προστατεύω.

Ευαγγελία Ράντου, Medea, Μήδεια, nikosonline.gr

Η εκδίκησή της όμως δε σταμάτησε εδώ, αλλά έφτασε στο πιο αποτρόπαιο έγκλημά της. Σκότωσε τα δύο της παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα, ανέβηκε μετά σ’ ένα άρμα που το έσερναν φτερωτοί δράκοντες και έφτασε στην Αθήνα, όπου γοήτευσε και παντρεύτηκε τον βασιλιά Αιγέα, με τον οποίο απέκτησε τον Μήδο. Θέλοντας να κάνει το γιο της βασιλιά έπρεπε να βγάλει απ’ την μέση τον άλλο γιο του Αιγέα, τον Θησέα, και προσπάθησε να τον δηλητηριάσει. Έτσι ο Αιγέας την έδιωξε κι εκείνη κατέφυγε με τον το γιο της στην Ασία, στη χώρα που από το όνομά της ονομάστηκε Μηδία.

Medea, offering the poisoned cup to Theseus, who sits beside his father, King Aegeus. Painting by William Russell Flint (1880-1969).

Η Μήδεια προσπαθεί να δώσει στον Θησέα το δηλητήριο ενώ παρακολουθεί ο βασιλιάς Αιγέας. Πίνακας του William Russell Flint (1880-1969).

Medea, Μήδεια, nikosonline.gr

Ο Αμερικάνος γλύπτης William Wetmore Story έφτιαξε την Μήδεια το 1865 και δεξιά η Μήδεια όπως την φαντάστηκε ο Anthony Frederick Augustus Sandys (1866-68)

Η Μήδεια αντιπροσωπεύει την οργισμένη και εκδικητική γυναίκα που η δίψα της για εκδίκηση την οδηγεί στο φόνο των ίδιων της των παιδιών. Αυτό την καθιστά αρχετυπική μορφή του θηλυκού «δαίμονα», ο οποίος δε σταματά πουθενά αν δεν ικανοποιήσει την εκδικητική του μανία.

 Medea, Μήδεια, nikosonline.gr

MEDEA, GREEK MYTHOLOGY, JASON, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΜΗΔΕΙΑ, ΙΑΣΟΝΑΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Η Κατίνα Παξινού από τις πρώτες διδάξασες

Maria-Callas, Medea, Μήδεια, nikosonline.gr

Η Μαρία Κάλλας έχει ερμηνεύσει την Μήδεια στην Όπερα, αλλά και στην ταινία του Piere Paolo Pasolini (1969)

Melina Mercouri, Medea, Μήδεια, nikosonline.gr

Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε μια συγκλονιστική Μήδεια.

Medea, Μήδεια, nikosonline.gr

Δύο πιο πρόσφατες και εντυπωσιακές Μήδειες: Η Λυδία Κονιόρδου και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Medea, Μήδεια, nikosonline.gr

Η Μήδεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου ήταν από τα ωραιότερα πράγματα που έχω δει στην ζωή μου….

Medea, Μήδεια, nikosonline.gr

Η Ευαγγελία Ράντου στην παράσταση του Παπαϊωάννου ήταν μια υπέροχη Μήδεια.

——————————————————-

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Ωραία Ελένη, η γυναίκα καταστροφή: https://bit.ly/2Jsrifh

Αχιλλέας: Ο κούκλος της Ελληνικής μυθολογίας https://bit.ly/2KY9H1L

Ηρακλής, ο μέγιστος των ηρώων: https://bit.ly/2YCFyZm

Ηρακλής, Ο σούπερ σταρ της μυθολογίας μας: https://bit.ly/328b7vX

Θησέας, ο Νο 2 σταρ μετά τον Ηρακλή: https://bit.ly/32bvjx1

Το δράμα της Αντιγόνης: https://bit.ly/326OsQP

Ο Οιδίποδας έκανε έρωτα με την μάνα του: https://bit.ly/2LAqUxP

Η μητροκτόνος Ηλέκτρα: https://bit.ly/2HYs2G3

Η Ιφιγένεια: https://bit.ly/2RUmXp6

Ο Ορέστης σκότωσε την μάνα του: https://bit.ly/2RSzHMD

Ένας μονοσάνδαλος ήρωας: https://bit.ly/2YtgYdi

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Ελληνική μυθολογία στην γλυπτική: https://bit.ly/2OOo5rL

Η Ελληνική μυθολογία στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YvU0SM

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Κακοποιούν την Ελληνική μυθολογία https://bit.ly/2wRDvXR

Γιατί τους επιτρέπουμε να παραποιούν την Ελληνική μυθολογία; https://bit.ly/2LdSVJ8

Ε ρε τι έχουν να δουν πάλι τα ματάκια μας! https://bit.ly/2rPNMi7

Ο μαύρος Αχιλλέας https://bit.ly/2FYHGSb

MEDEA, GREEK MYTHOLOGY, JASON, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΜΗΔΕΙΑ, ΙΑΣΟΝΑΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.