Όταν την βλέπουμε ως κ. Παπασταύρου, μεγαλοαστή σύζυγο και μητέρα της Αλίκης στο Ξύλο βγήκε απ΄ τον Παράδεισο, ούτε που πάει ο νους μας, πως αυτή η γυναίκα ήταν βασανισμένη και πάμφτωχη από τα παιδικά της χρόνια. Αυτή η γυναίκα είχε μια παιδική ηλικία που ήταν σκληρός αγώνας για επιβίωση.
Είτε την βλέπουμε με ακριβά ταγιέρ και γούνες, είτε ως συνδικαλίστρια εργάτρια, η Μαρίκα Κρεβατά έχει πάντα μια έμφυτη φινέτσα που την κάνει να ξεχωρίζει από όλες τις συναδέλφους της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Η Μαρίκα Κρεββατά γεννήθηκε στην Αθήνα 12 Ιουνίου 1910 και πέθανε 14 Σεπτεμβρίου 1994. Ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου που ξεκίνησε όμως ως τραγουδίστρια σε οπερέτες. Ήταν κόρη ενός μουσικού και μιας ηθοποιού. Του Σταμάτη Κρεββατά και της Σοφίας Παντελιάδη. Σε ηλικία 2 ετών έχασε τον πατέρα της και τη μικρότερη αδελφή της, Θάλεια. Έμειναν με την μητέρα της, μόνες, φτωχές και απροστάτευτες. Κυριολεκτικά πάσχιζαν να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό. Έτσι από πολύ νωρίς εμφανίζεται στο θέατρο τόσο για να μπορεί να τρώει αλλά και για να μη μένει μόνη στο σπίτι.
Στην αρχή ελάμβανε μέρος σε θιάσους που έκαναν τουρνέ στην ελληνική ύπαιθρο αλλά και σε παιδικές παραστάσεις και έτσι μπόρεσε να φτιάξει ένα όνομα και να αναγνωριστεί το ταλέντο της ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Μετά από κάποιες περιοδείες θιάσων της επαρχίας, το όνομά της γίνεται γνωστό στα μουσικά θέατρα της τότε Αθήνας, με κορυφαίες στιγμές της την μεγάλη επιτυχία Πίτσα, Πιπίτσα, Πηνελοπίτσα, αλλά και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην οπερέτα του Φραντς Λέχαρ, Εύα, με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στην αρχή της δεκαετίας του ’30 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Άγγελο Μαυρόπουλο, πρωταγωνιστή της οπερέτας, τον οποίο τρεις μόλις μήνες μετά το γάμο της χωρίζει, ενώ έξι μήνες μετά, γέννησε την κόρη της, την γνωστή μετέπειτα ηθοποιό Γκέλλυ Μαυροπούλου. Δυναμική γυναίκα και αγωνίστρια, αφοσιώθηκε στο παιδί της και στην προσπάθεια της να κερδίζει τον άρτο τον επιούσιο. Στο τέλος του πολέμου, η οπερέτα παρήκμασε σαν είδος και η Κρεββατά το γύρισε στην επιθεώρηση…Έπαιζε με τους καλύτερους θιάσους, αλλά και σε φτηνοθιάσους, κάνοντας ατέλειωτες περιοδείες ανά την Ελλάδα.
Ρένα Ντορ, Μαρία & Άννα Καλουτά και Μαρίκα Κρεβατά, επιστρέφουν από περιοδεία στην Πόλη
Μετά τον πόλεμο, μέσα στη δεκαετία του ´40, συνδέθηκε με τον ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη, που έχουμε θαυμάσει σε πολλές Ελληνικές ταινίες – πάντα σε δεύτερους ρόλους. Έναν ηθοποιό που τότε θεωρούνταν o καλύτερος κομπέρ της επιθεώρησης (τότε ο κομπέρ ήταν απαραίτητος σε μία επιθεώρηση). Η Κρεβατά και ο Γαβρηιλίδης έκαναν πολλές κοινές εμφανίσεις στο θέατρο… και λίγο αργότερα και στο σινεμά.
Με τον Γιώργο Γαβριηλίδη είχαν πολλά χρόνια κρυφή σχέση, όμως δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το μάθει η κόρη της. Μόνο όταν η Γκέλυ Μαυροπούλου παντρεύτηκε, μπόρεσε να της εξομολογηθεί ότι είχε κρυφά δεσμό μαζί του και ότι σ’ αυτήν την ηλικία ήταν αστείο να κρύβεται άλλο και ότι θα παντρευτούν να ζήσουν μαζί.
Στο σινεμά, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ´50, σε αρκετά προχωρημένη ηλικία – κοντά στα 50 – ξεκίνησε καριέρα στον Ελληνικό κινηματογράφο και αυτό της έδωσε την ευκαιρία να μείνει στην μνήμη των επόμενων γενεών, αλλά και να δημιουργήσει μια σειρά από δεύτερους ρόλους, διαφορετικούς μεταξύ τους, στους οποίους έβαλε την υπογραφή της. Μπορούσε να «πρωταγωνιστεί» με την παρουσία της ακόμα και αν ο ρόλος ήταν μικρός και δεύτερος. Η σνομπ, μεγαλοαστή μητέρα της Αλίκης στο «Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», η μεσοαστή κυρία που χάνει το δαχτυλίδι της στα χαρτιά στον «Ηλία του 16ου», η μάνα η συνδικαλίστρια εργάτρια στην «Κόμισσα της φάμπρικας», αλλά και η προξενήτρα του Παπαδιαμάντη στον «Μετανάστη», είναι μερικές μόνο από τις ηρωίδες που έφτιαξε με αξιοθαύμαστη προσοχή και συνέπεια…
Η Μαρίκα Κρεβατά εγκατέλειψε τη θεατρική σκηνή το 1973. Ο σύζυγος της Γιώργος Γαβριηλίδης, πέθανε το 1982. Εκείνη πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 σε ηλικία 84 ετών σε Κλινική της Αθήνας. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έπασχε από άνοια.
Όλη η Ελλάδα την θυμάται πολύ καλά ως κ. Παπασταύρου, την πλούσια μητέρα της κακομαθημένης Αλίκης, στην ταινία Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο (1959)
Το 1959 έπαιξε και στον Ηλία του 16ου – (δεξιά είναι ο σύζυγος της, Γιώργος Γαβριηλίδης).
Με την κόρη της Γκέλυ Μαυροπούλου και τον Ντίνο Ηλιόπουλο στην ταινία Ο ανακατωσούρας (1967)
Με τον Στέφανο Ληναίο και την Άννα Φόνσου ως συνδικαλίστρια εργάτρια μάνα, στην ταινία Η κόμισσα της φάμπρικας (1969)
Επιλεγμένη φιλμογραφία: Δελησταύρου και υιός (1957), Η Λίζα το ‘σκασε (1959), Ο Ηλίας του 16ου (1959), Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο (1959), Το κλωτσοσκούφι (1960), Όταν λείπει η γάτα (1962), Ένας βλάκας με πατέντα (1963), Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963), Υιέ μου, υιέ μου (1964), Η γυναίκα μου τρελάθηκε (1966), Ο μόδιστρος (1967), Ο ανακατωσούρας (1967), Ξύπνα, κορόιδο (1968), Η κόμισσα της φάμπρικας (1968), Ένας μάγκας στα σαλόνια (1968) κ.α.
Με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία που ο Σταυρίδης είπε την περίφημη ατάκα: «…τι διάολο ούτε 20 χρόνια δεν μπορεί κανείς να λείψει από το σπίτι του;»
—————————————————————
Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα και για άλλους μας ηθοποιούς
Τασσώ Καββαδία – Η κακιά του Ελληνικού σινεμά https://bit.ly/2Rx6KbF
Σαπφώ Νοταρά – Κωμική ηθοποιός με τραγικό τέλος: https://bit.ly/2Mhu0ou
Δέσποινα Στυλιανοπούλου – Ηθοποιός αμέσου δράσεως https://bit.ly/2JtYZgy
Δέσπω Διαμαντίδου – Η αγαπημένη μας Δέσπω: https://bit.ly/2seehxD
Η Άννα Φόνσου έγινε 80 – https://bit.ly/30e4dUb
Χρήστος Τσαγανέας – Αριστοκράτης και κομμουνιστής https://bit.ly/2MGRinc
Νίκος Σταυρίδης – Το φτωχόπαιδό από την Σάμο: https://bit.ly/2ElwsJ3
Νίκος Ρίζος- Ξεψύχησε στο δρόμο https://bit.ly/2IKttvV
Βασίλης Αυλωνίτης, ο γόης: https://bit.ly/2AGIHdQ
Τι έγινε με τον Βαγγέλη Βουλγαρίδη; https://bit.ly/2T1a2lw